Ένα εναλλακτικό σχέδιο για μια νέα συμφωνία με τα Σκόπια και άλλες βαλκανικές χώρες παρουσίασε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, στη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουες Μίτσελ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο κ.Καμμένος που μίλησε εξ΄ ονόματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που δεν συναινούν με την συμφωνία των Πρεσπών, πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Υποστήριξε, παράλληλα, πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην πΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.
Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη συμφωνία, ένα γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα δώσει συνέχεια στο φαινόμενο του αλυτρωτισμού,
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην πΓΔΜ.
Πρόταση για αμερικανική βάση στην Κάρπαθο
Στη συνάντησή του με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, που προηγήθηκε, ο Πάνος Καμμένος πρότεινε τη δημιουργία μιας νέας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Κάρπαθο. Η αμερικανική πλευρά, δια στόματος του κ.Μάτις, άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.