Πρόταση για αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 50% -από το 42% που ισχύει σήμερα- και στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ επιπλέον εσόδων ετησίως, παρέδωσε χθες η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των δανειστών, στο πλαίσιο των αλλαγών που πρέπει να θεσπίσει στο φορολογικό καθεστώς. Μάλιστα υπήρχαν εισηγήσεις και για ακόμα μεγαλύτερο συντελεστή (60%), οι οποίες, όμως, απορρίφθηκαν.
Η πρόταση περιλαμβάνει αρκετά σενάρια με επικρατέστερο μία ενιαία κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και εισοδήματα από ενοίκια.
Η συνολική φορολογική επιβάρυνση θα φθάνει έως και τα επίπεδα του 56%-58%, ενώ σήμερα φθάνει το πολύ μέχρι το 48% αφού εκτός από το φόρο εισοδήματος μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να πληρώνουν και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που κυμαίνεται από 0,7% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ μέχρι και το 8% για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα η κλίμακα προβλέπει:
-Συντελεστής φορολόγησης 22% για εισόδημα από 0 έως 25.000 ευρώ
-32% για το τμήμα από 25.001 έως 42.000 ευρώ
-42% για το τμήμα από 42.001 έως 60.000 ευρώ
-50% για το επιπλέον ποσό, πάνω από τις 60.000 ευρώ
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα διατηρήσουν το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ που οδηγεί σε έκπτωση 2.100 ευρώ. Ωστόσο, δεν θα ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Βάσει του Μνημονίου στην κλίμακα φορολόγησης των φυσικών προσώπων θα πρέπει να ενσωματωθεί και η εισφορά αλληλεγγύης.
Σε ότι αφορά τα ενοίκια η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τους συντελεστές από το 11% στο 15% για έσοδα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για έσοδα άνω των 12.000 ευρώ.
Από ώρα σε ώρα η απάντηση του κουαρτέτου
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην συνάντηση που έχει από το πρωί με το «κουαρτέτο» των δανειστών αναμένει την τελική απάντηση από τη δική τους πλευρά, για το εάν αποδέχονται την πρόταση ή την απορρίπτουν. Λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το πότε και πώς θα περάσουν τα «κόκκινα δάνεια» στα distress funds που θα αναλάβουν την διαχείρισή τους.
Πηγές από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως από τις αλλαγές θα υπάρξουν επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 290 εκατ. ευρώ αλλά δεν διευκρινίζεται αν υπάρχουν και οι αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών.
Στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, είναι η ανακατανομή του φορολογικού βάρους υπέρ των χαμηλών εισοδημάτων και η μεταφορά του στα ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια. Οι αλλαγές που θα συμφωνηθούν με τους επικεφαλής των Θεσμών θα περιληφθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Ενστάσεις με το «καλημέρα» από τους δανειστές
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγαλύτερες ενστάσεις των εκπροσώπων των Θεσμών κατά το χθεσινό πρώτο γύρο συζητήσεων, αφορούν στην αύξηση των εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και τους μισθωτούς. Αυτό σημαίνει ότι τα 550 εκατ. ετησίως που προσδοκούσε να εξοικονομήσει η κυβέρνηση από αυτό το μέτρο θα πρέπει να εξασφαλιστούν από εναλλακτικές προτάσεις ή περικοπές συντάξεων.
Αν οι θεσμοί απορρίπτουν την πρόταση, τότε ουσιαστικά βάζουν στο τραπέζι τη μείωση των υφιστάμενων συντάξεων, προκειμένου να εξευρεθούν τα 600 εκατ. ευρώ.