Ενώ οι επικεφαλής των Θεσμών έρχονται τις επόμενες μέρες στην Αθήνα για να ξεκινήσει και επισήμως η αξιολόγηση, ερωτηματικά και ανησυχίες προκαλεί η στάση του ΔΝΤ, το οποίο φέρεται να επιμένει σε περικοπές κύριων συντάξεων, απορρίπτοντας παράλληλα την προτεινόμενη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες φοβούνται ότι οι απαιτήσεις του Ταμείου θα προκαλέσουν νέες εμπλοκές και καθυστερήσεις, φέρνοντας σε εξαιρετικά δυσχερή θέση την κυβέρνηση, σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει σφοδρότατες κοινωνικές αντιδράσεις.
Από άλλες πλευρές εκφράζεται η άποψη ότι η σκληρή στάση του ΔΝΤ στην πραγματικότητα διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει το ασφαλιστικό, καθώς:
-Προς στις κοινωνικές ομάδες που διαμαρτύρονται θα μπορεί να επισείει ως φόβητρο-απειλή τις απαιτήσεις του Ταμείου
- Θα «στριμώξει» την αντιπολίτευση και θα την αναγκάσει να πάρει θέση, συναινώντας ατύπως στο κυβερνητικό σχέδιο ώστε να μη φανεί ότι συμπλέει με τους δανειστές που ζητούν περικοπές συντάξεων.
Ηδη το Μαξίμου έχει κινηθεί επικοινωνιακά σ’ αυτή τη γραμμή, προσπαθώντας να εμφανίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ταυτιζόμενο με τις απόψεις του ΔΝΤ και να του κολλήσει τη «ρετσινιά» του κοινωνικά ανάλγητου νεοφιλελεύθερου.
Διάσταση απόψεων στο κουαρτέτο
Προς το παρόν το ΔΝΤ δεν έχει διατυπώσει επισήμως τις θέσεις του. Όμως, από διαρροές και συμφραζόμενα προκύπτει ότι κινείται σε διαφορετική γραμμή πλεύσης από τα άλλα μέλη του κουαρτέτου των δανειστών και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πολλά μέσα πίεσης στην τελική φάση διαπραγμάτευσης και στη διαδικασία αξιολόγησης. Αφ’ ενός έχει αναλάβει το ρόλο του «κακού» στο κουαρτέτο και αφ’ ετέρου θέλει να προετοιμάσει το έδαφος για την επιβολή των απόψεων στην πρώτη φάση διαπραγμάτευσης για το χρέος.
Στην Αθήνα εκτιμούν ότι μεταξύ των Θεσμών υπάρχει πραγματική διάσταση απόψεων, η οποία οδηγεί τελικά στην άσκηση μεγαλύτερων πιέσεων και δυσχεραίνει τη συνολική διαπραγμάτευση, δημιουργώντας κινδύνους εμπλοκών που θα συντηρούν την πολιτική αβεβαιότητα, θα επιβαρύνουν το οικονομικό κλίμα και θα παρατείνουν τη δυσπιστία των αγορών προς την Ελλάδα.
Παρασκηνιακή προσέγγιση για συμβιβαστική λύση
Πάντως, ενώ οι τρέχουσες εξελίξεις και η ειδησεογραφία δημιουργούν την εντύπωση ότι η διαπραγμάτευση θα εξελιχθεί σε πολύμηνο μαραθώνιο, πληροφορίες από έγκυρες πηγές κοντά στους Θεσμούς αναφέρουν ότι κυβέρνηση και ΔΝΤ βρίσκουν παρασκηνιακά πεδίο συνεννόησης, συμφωνώντας σε μία βασική ρύθμιση που μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος της απαιτούμενης εξοικονόμησης δαπανών.
Διαβάστε επίσης: Κούρεμα 5% στους συνταξιούχους κάτω των 65 και σε πρόωρες συντάξεις
Η προκρινόμενη λύση είναι το «ψαλίδισμα» όλων των καταβαλλόμενων πρόωρων συντάξεων κατά 5%, παράλληλα με την επιβολή πρόσθετου «πέναλτι» στις συντάξεις όσων θα αποχωρούν εφεξής σε ηλικία κάτω των 65 ετών.
Το σχέδιο έχει συζητηθεί σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και πέραν του ΔΝΤ υποστηρίζεται από ορισμένες πλευρές εντός των Θεσμών. Εχει συμφωνηθεί μάλιστα και η τακτική που θα ακολουθηθεί προκειμένου να γίνει αποδεκτή από τους υπόλοιπους και να διευκολυνθεί η επίτευξη τελικής συμφωνίας.