Για την Παρασκευή κλείδωσε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό, εν όψει της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας της Δευτέρας 7 Μαρτίου. Η ημερομηνία αποφασίστηκε κατά την καθιερωμένη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους στενούς του συνεργάτες στη Βουλή. Εκτός από το όπλο του βέτο, το οποίο παραμένει στο τραπέζι, όπως δείχνουν οι αναφορές του πρωθυπουργού όλο το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση στέλνει άλλο ένα μήνυμα προς την Ευρώπη, ότι τα βόρεια και δυτικά σύνορα της χώρας έχουν μήκος 1.000 χιλιομέτρων. Επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να καταστήσει σαφές πως η Ειδομένη δεν είναι η μόνη πύλη εισόδου στην Ευρώπη, καθώς οι μετανάστες προκειμένου να μην μείνουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα με τα Σκόπια, θα αναζητήσουν άλλες διόδους.
Ο κ.Τσίπρας αναμένεται να επικοινωνήσει τα επόμενα 24ώρα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο για να του ανακοινώσει την τελική του απόφαση.
Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων την βασική πρότασή του προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του που είναι «η δεσμευτική απόφαση από όλα τα κράτη μέλη για αναλογικό – υποχρεωτικό διαμερισμό της ευθύνης των προσφυγικών ροών».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αναδείξει πως η Ελλάδα έχει κάνει το καλύτερο δυνατό για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, όμως να καταπατούνται μονομερώς λίγες ώρες μετά την έγκρισή τους.
Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν πως δεν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το χαρτί του βέτο και τελικά η Ευρώπη «θα σταθεί αντάξια των ιδρυτικών της αξιών», ωστόσο το μπλοκάρισμα αποφάσεων της ΕΕ που απαιτούν ομοφωνία και έχουν να κάνουν με χρηματοδοτήσεις ή κοινοτικά προγράμματα είναι ένα σενάριο το οποίο φαίνεται να εξετάζεται. Για μονομερείς ενέργειες είχε κάνει λόγο και ο Γιάννης Μουζάλας, την προηγούμενη Παρασκευή, μιλώντας στο Euronews.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής η Αυστρία και οι χώρες του Βίζενγκραντ αναμένεται να στοχοποιηθούν τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από τις υπόλοιπες δυνάμεις που έχουν συστρατευθεί με την Ελλάδα όλο το τελευταίο διάστημα.
Η άλλη κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες αφορά την πίεση που θα ασκήσει προς την Τουρκία έχοντας στο πλευρό του σχεδόν το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ. Η μείωση των προσφυγικών ροών με την συνδρομή πλέον του ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος για την λύση του προσφυγικού και αναμένεται να απαιτηθεί από τη γείτονα χώρα να επιδείξει αποφασιστικότητα.
Την Πέμπτη ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπενθυμίζεται ότι, ο κ. Τουσκ επισκέπτεται για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο της περιοδείας του επίσης σε Βιέννη, Λουμπλιάνα, Ζάγκρεμπ και Σκόπια.