Το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΣΔΛΠ - International Accounting Standards Board - IASB) εξέδωσε προ ημερών ένα νέο λογιστικό πρότυπο ασφαλιστήριων συμβολαίων, το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 17 (ΔΠΧΑ 17). Η ΕY διαπιστώνει ότι αυτό θα προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στις χρηματοοικονομικές αναφορές των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που καταρτίζονται βάσει ΔΠΧΑ, ενώ σηματοδοτεί μια θεμελιώδη αλλαγή στις τρέχουσες πρακτικές σε ολόκληρο τον κλάδο. Ο στόχος του ΣΔΛΠ με την εισαγωγή του νέου αυτού προτύπου είναι η αύξηση της διαφάνειας στις χρηματοοικονομικές αναφορές των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για τις ασφάλειες ζωής, την ασφάλιση ζημιών, την άμεση ασφάλιση και την αντασφάλιση. Οι ασφαλιστικές εταιρείες που παρέχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια θα είναι εκείνες που θα επηρεαστούν περισσότερο.
Το νέο πρότυπο θα απαιτήσει από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις την αποτίμηση των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, η οποία θα συνδυάζει τη μέτρηση για τις αναμενόμενες σταθμισμένες μελλοντικές ταμειακές ροές, με βάση επικαιροποιημένες παραδοχές, με την αναγνώριση κέρδους κατά την περίοδο παροχής των υπηρεσιών.
Ο κ. Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, υπεύθυνος Αναλογιστικών Υπηρεσιών της ΕΥ Ελλάδος, σχολιάζοντας το νέο πρότυπο, παρατηρεί: «Το νέο αυτό πρότυπο αποτελεί την πιο σημαντική λογιστική απαίτηση από τις ασφαλιστικές εταιρείες τα τελευταία 20 χρόνια. Πλέον, ο ασφαλιστικός κλάδος θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αποτιμά τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις, παρέχοντας πολύ μεγαλύτερη πληροφόρηση. Οι αλλαγές που φέρνει το ΔΠΧΑ 17 θα συμπέσουν με αλλαγές που εφαρμόζονται βάσει ΔΠΧΑ 9, αναφορικά με τη λογιστικοποίηση των χρηματοοικονομικών απαιτήσεων, και ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα στα αναφερόμενα κέρδη».
Η ημερομηνία έναρξης ισχύος (1 Ιανουαρίου 2021) θα δώσει στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις μία περίοδο υλοποίησης τρεισήμισι περίπου ετών από την έκδοση του προτύπου. Ενώ το ΣΔΛΠ έχει δηλώσει ότι η περίοδος υλοποίησης είναι σχετικά μεγάλη σε σύγκριση με άλλα πρότυπα, η πολυπλοκότητα του ΔΠΧΑ 17 θα είναι τέτοια, ώστε οι εταιρείες θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την εφαρμογή του πολύ πιο σύντομα, δεδομένου ότι θα κληθούν να επανεκτιμήσουν ιστορικά μεγέθη, καθώς μεταβαίνουν στο νέο πρότυπο.
Η κ. Χριστιάνα Παναγίδου, Εταίρος της ΕΥ Ελλάδος και επικεφαλής του τμήματος για την εφαρμογή των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς στην ΕΥ Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σημειώνει: «Οι νέες απαιτήσεις αυξάνουν το βαθμό δυσκολίας για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξουν νέες προκλήσεις για την επεξήγηση των μεταβολών του αποτελέσματος από χρήση σε χρήση. Αν και το ΔΠΧΑ 17 δε θα τεθεί σε ισχύ στα αμέσως επόμενα χρόνια, ο αντίκτυπός του στον ασφαλιστικό κλάδο θα γίνει αισθητός πολύ νωρίτερα, λόγω του όγκου και της πολυπλοκότητας της δουλειάς που απαιτεί η μετάβαση σε αυτό. Η κατανόηση του βαθμού στον οποίο θα επηρεάσει το νέο πρότυπο την αγορά, αλλά και η εναρμόνιση με άλλα πλαίσια υποβολής αναφορών, όπως το Solvency II, θα είναι καθοριστικής σημασίας. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα χρειαστεί να υλοποιήσουν νέα συστήματα και διαδικασίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.
Τελικά, οι επιπτώσεις του ΔΠΧΑ 17 δε θα περιοριστούν στα τμήματα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών ή Χρηματοοικονομικών Αναφορών, αλλά θα επηρεάσουν πολλά τμήματα των επιχειρήσεων».