Την πρόθεση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να καταθέσει εντός του 2019 προς έγκριση στα αρμόδια υπουργεία τη μελέτη για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστας Γιουτίκας, με αφορμή σχετική συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.
"Όσον αφορά το ειδικό χωρικό σχέδιο, που αφορά την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ώστε να βγει ο διαγωνισμός στον αέρα, άρα να έχουμε πια μια δημοπρασία και να έχουμε ανάδοχο, ώστε να γίνει η μελέτη του χωροταξικού σχεδιασμού για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου. Αυτό θα είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα το οποίο απαιτείται, ώστε στη συνέχεια να έχουμε έναν ενιαίο σχεδιασμό και μια ενιαία αντιμετώπιση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να καταστεί το brandname της πόλης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουτίκας.
Σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα των σχετικών διαδικασιών, ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι ο ανάδοχος θα χρειαστεί από τρεις ως πέντε μήνες για να καταθέσει τη μελέτη καθώς όπως υπογράμμισε: "θέλουμε εντός του 2019 να καταθέσουμε στα αρμόδια υπουργεία τη μελέτη για έγκριση".
Εξάλλου, η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε σήμερα πρακτικά του διαγωνισμού για τα έργα της προμήθειας του εξοπλισμού και της παροχής υπηρεσιών για την ανάπτυξη συστήματος παρατηρητηρίου ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης. "Το παρατηρητήριο εντάσσεται μέσα στο συνολικό σχεδιασμό που έχει η αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης" σημείωσε ο κ.Γιουτίκας και αναφέρθηκε στην τρωτότητα των ακτών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
"Ήδη έχουμε φαινόμενα διάβρωσης στις περιοχές της Χαλκιδικής και στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, θέλουμε όμως να δημιουργήσουμε ένα παρατηρητήριο που θα αφορά το παραλιακό μέτωπο όλης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας" σχολίασε. Διευκρίνισε παράλληλα, ότι έργο του παρατηρητηρίου θα είναι η σε βάθος μελέτη και αποτύπωση των σημείων που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα προκειμένου στη συνέχεια να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις, σε συνεργασία και με τους Δήμους, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Για δύο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν το παράκτιο μέτωπο έκανε λόγο, κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, ο περιφερειακός σύμβουλος της "Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας", Γιώργος Θεοδωρόπουλος. Από την πλευρά της παράταξης "Συμμετέχω", ο Δημήτρης Μούρνος ανέφερε για το θέμα του παρατηρητηρίου ότι πρόκειται για "ένα από τα σοβαρά θέματα του περιφερειακού συμβουλίου που αν υλοποιηθεί προς το συμφέρον του συνόλου και όχι για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα - γιατί η ιστορία έχει πολύ ενδιαφέρον οικονομικό και για ιδιώτες - θα ανοίξει τη Θεσσαλονίκη, η πόλη θα αναπνεύσει θα αποκτήσει άλλες δυνατότητες".
με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ