«Ποταμοί» τραπεζικού χρήματος έρρευσαν την προηγούμενη δεκαετία προς κόμματα, media και ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, καθ’ υπέρβαση ή παραβίαση τραπεζικών κανόνων και κριτηρίων, χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις και συχνά κατά τρόπο «χαριστικό». Οι τράπεζες αξιολογούσαν κατά κανόνα τη δύναμη του μέσου ενημέρωσης και τις διασυνδέσεις του ιδιοκτήτη – και όχι την πιστοληπτική του ικανότητα και κατά πόσο ήταν αξιόχρεο.
Αποτέλεσμα, οι χορηγήσεις αυτές να αποδειχθούν κατά μεγάλο μέρος «θαλασσοδάνεια» και να είναι τώρα ουσιασιαστικά ανεπίδεκτες εισπράξεως. Περίπου 1,2 δισ. ευρώ είναι τώρα τα συνολικά «προβληματικά» δάνεια των media σε ελληνικές τράπεζες
Το ίδιο συνέβαινε και με τις δανειοδοτήσεις των δύο τότε «μεγάλων κομμάτων εξουσίας» - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - που έπαιρναν αφειδώς δάνεια για να χρηματοδοτήσουν δαπανηρές εκλογικές καμπάνιες, αν και ήταν προφανές ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να τα αποπληρώσουν.
Χειραγώγηση
Η διοχέτευση τραπεζικού χρήματος σε media και κόμματα, κατέληγε τελικά σε χειραγώγηση της κοινής γνώμης και της λαϊκής βούλησης, με προφανή επίδραση στη διαμόρφωση πολιτικών ισορροπιών και εκλογικών αποτελεσμάτων.
Σ΄αυτές τις βασικές διαπιστώσεις καταλήγει η Εξεταστική Επιτροπή της Βιουλής για τα δάνεια προς κόμματα και ΜΜΕ, σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε η πλειοψηφία των μελών της.
Στο 415 σελίδων προσχέδιο του πορίσματος που διέρρευσε πριν παρουσιασθεί επίσημα, εξετάζονται διεξοδικά όλες οι δανειοδοτήσεις της περιόδου 2002-2015 , κατά τράπεζα, μιντιακό συγκρότημα και κόμμα.
Επισημαίνονται δεκάδες περιπτώσεις παράνομων χρηματοδοτήσεων, χορήγησης δανείων χωρίς διασφαλίσεις και καθ’ υπέρβαση τραπεζικών κριτηρίων κλπ.
Εκτενής αναφορά γίνεται στα «θαλασσοδάνεια» προς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σε σκανδαλώδεις χορηγήσεις προς ΔΟΛ-Ψυχάρη και Mega Channel στον πακτωλό χρημάτων που δόθηκαν για να ξεκινήσει και να στηριχθεί το «Πρώτο Θέμα», καθώς και στη «γαλαντομία» των τραπεζών να χορηγούν τεράστια ποσά σε εταιρείες media οι οποίες όχι μόνον ήταν εξαιρετικά ζημιογόνες, αλλά εμφάνιζαν αρνητική καθαρή θέση (ξόδεψαν τα κεφάλια τους και είχαν μόνον χρέη).
Σκανδαλώδεις περιπτώσεις
Για το Mega αναφέρεται ότι πήρε τεράστια δάνεια με εγγύηση την πολυσυζητημένη πλέον ταινιοθήκη του, η οποία – όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες του καναλιού -αποτιμήθηκε σε 117 εκατ. ευρώ από τον οίκο Moore Stephens. Απεδείχθη τελικά ότι η υποτιθέμενη αποτίμηση έγινε από το ίδιο το κανάλι(!) και υπογράφεται από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Τηλέτυπος» Αθ. Ανδρεούλη.
Ο οίκος Moore Stephens δηλώνει εγγράφως ότι δεν έκανε καμία αποτίμηση: Ηλεγξε μόνον αν στην αποτίμηση που συνέταξε μόνη της η εταιρεία του Mega, παρατέθηκαν σωστά τα στοιχεία που εμφανίζονταν σε προηγούμενους ισολογισμούς της στοιχεία που χρησιμοποιούνται στην αποτίμηση έχουν αντιγραφεί ορθά από τους παλαιούς ισολογισμούς.
Για το «Πρώτο Θέμα» αναφέρεται ότι δόθηκαν δάνεια στους ιδιοκτήτες του για να αγοράσουν τις… δικές τους μετοχές. Χορηγήθηκαν επίσης μεγάλα ποσά σε άλλες συνδεδεμένες εταιρείες τους που δεν είχαν καμία δραστηριότητα.
Για την "Καθημερινή" της οικογένειας Αλαφούζου επισημαίνεται ότι άντλησε πολύ μεγάλα κεφάλαια από το χρηματιστήρια για να επενδύσει δήθεν στα media και - καταστρατηγώντας νόμους και κανονισμούς - τα διοχέτευσε σε ναυτιλιακές επενδύσεις, αγοράζοντας... πλοία. Ετσι έγινε η μοναδική παγκοσμίως εφημερίδα που είναι ιδιοκτήτρια πλοίων, συμπληρώνοντας τις δραστηριότητες του ιδιοκτήτη της.
Ευθύνες επιρρίπτονται σε τραπεζικά στελέχη για μεγάλες χορηγήσεις προς ΔΟΛ και Σταύρο Ψυχάρη χωρίς διασφαλίσεις – περίπτωση Alpha Bank, για την οποία ασκήθηκε δίωξη σε βάρος ανώτατων στελεχών της τράπεζας.
Επικριτικές αναφορές υπάρχουν για κορυφαία στελέχη τραπεζών που ενέκριναν δανειοδοτήσεις καθ υπέρβαση κανόνων και κριτηρίων, όπως επίσης για την εποπτεύουσα Τράπεζα της Ελλάδος, τον Διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα και τους υπευθύνους οικονομικής διαχείρισης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Επί του σχεδίου πορίσματος θα τοποθετηθούν την ερχόμενη βδομάδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής.
Αλλο... «τροπάρι» από την αντιπολίτευση
Όπως γίνεται κατά κανόνα με τις Εξεταστικές Επιτροπές, θεωρείται βέβαιο ότι οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα παρουσιάσουν διαφορετικά πορίσματα, όπου τα συμπεράσματα δεν θα είναι τόσο αιχμηρά και επικριτικά για τα κόμματα τους, τις τράπεζες και τα συγκροτήματα των media.
Η ΝΔ θα προσπαθήσει να αμυνθεί και να «απαντήσει», επικεντρώνοντας στο θέμα ενός παλιού εξοφληθέντος δανείου της «Αυγής» και στην παρουσία εταιρείας offshore στο μετοχολόγιο της (με ποσοστό περίπου 3%).
Το προσχέδιο της κυβερνητικής πλειοψηφίας επρόκειτο να παρουσιασθεί σήμερα στους κοινοβουλευτικούς συντακτες από βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής. Η παρουσίαση δεν έγινε τελικά και το κείμενο διέρρευσε στα media.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα θα δοθεί πρώτα στα κόμματα και εν συνεχεία θα γίνει ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών για το περιεχόμενο του.
*δείτε στα συννημένα όλο το περιεχόμενο του πορίσματος