Στο Λονδίνο θα βρεθεί σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Κατά τη συνάντησή τους πρόκειται να υπογραφεί μια νέα συμφωνία που θα αφορά τους μετανάστες που επιθυμούν να διασχίσουν τη Μάγχη.
Αφού γευματίσουν χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, οι δύο ηγέτες θα μεταβούν στο Σάντχερστ, νοτιοδυτικά του Λονδίνου. Εκεί θα συζητήσουν και θέματα που αφορούν στην ασφάλεια, στο περιβάλλον και στην εκπαίδευση, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση
Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, θα υπογράψουν «μια νέα συμφωνία η οποία θα συμπληρώσει τις συμφωνίες του Τουκέ», που ισχύουν από το 2004. Οι συμφωνίες αυτές όρισαν τα βρετανικά σύνορα στο Καλαί, πόλη εισόδου στη σήραγγα της Μάγχης, απ' όπου εδώ και 10 χρόνια μετανάστες προσπαθούν να περάσουν από τη Γαλλία στη Βρετανία.
Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Καλαί την Τρίτη ο Μακρόν είχε προειδοποιήσει ότι οι γαλλικές Αρχές «δεν θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί μια “ζούγκλα”», όπως αυτή στην οποία είχαν συγκεντρωθεί έως και 8.000 πρόσφυγες και η οποία διαλύθηκε το 2016.
Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να ζητήσει από τη Βρετανία καλύτερη αντιμετώπιση προς τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες καθώς και αύξηση της συνεισφοράς του Λονδίνου σε χρήματα και αστυνόμευση στο Καλαί.
Από τους περίπου 2.000 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που ζούσαν στη «ζούγκλα», η Βρετανία, αν και είχε δεσμευθεί ότι θα αναλάβει όλα τα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν οικογένεια στη χώρα αλλά και να εξετάσει τις υποθέσεις των «ευάλωτων» ανηλίκων, τελικά δέχθηκε μόνο 769, σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών. Η μη κυβερνητική οργάνωση France Terre d’ Asile (Γαλλία, χώρα ασύλου) κάνει λόγο για 893 ανηλίκους.
Από το Λονδίνο εκπρόσωπος της κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι οι συμφωνίες του Τουκέ ήταν «ιδιαίτερα επωφελείς για τη Βρετανία». «Αν υπάρχουν αιτήματα για την παροχή ασύλου, τα εξετάζουμε» πρόσθεσε.
Στη διάρκεια της συνάντησής τους Μέι και Μακρόν θα αναφερθούν και στο θέμα της άμυνας. Μάλιστα, πριν από τη σύνοδο των δύο ηγετών εκπρόσωποι πέντε υπηρεσιών πληροφοριών της Γαλλίας και της Βρετανίας θα συναντηθούν για πρώτη φορά.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Ευρώπη, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε την ενίσχυση «της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της ποινικής δικαιοσύνης», με την παράταση μιας συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Ιούνιο του 2017 και η οποία αφορά στην παρακολούθηση της διαδικτυακής τρομοκρατικής δραστηριότητας.