Το τέλος της εποχής των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου με παχυλά μπόνους αποχώρησης, που τα τελευταία χρόνια έχουν περικοπεί αλλά παραμένουν ελκυστικά, έρχεται μέσα στο τρέχον έτος, ενώ οι τράπεζες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν και τις εταιρείες με προβληματικά δάνεια, που θα «κοπούν» από τον εταιρικό κορμό, ως εργαλεία δραστικής και γρήγορης μείωσης του προσωπικού.
Η απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να σταματήσει φέτος την παροχή μπόνους αποχώρησης θεωρείται ειλημμένη και πολύ γρήγορα αναμένεται να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση όλες οι τραπεζικές διοικήσεις. Ουσιαστικά, το νέο μοντέλο απομάκρυνσης προσωπικού θα θυμίζει έντονα απόλυση, αφού οι αποζημιώσεις θα υπολογίζονται με βάση τα ισχύοντα του εργατικού δικαίου για κάθε υπάλληλο, χωρίς να δίνονται πρόσθετες παροχές σαν δέλεαρ.
Το μόνο «μπόνους» στα προγράμματα εξόδου «νέας γενιάς» της Εθνικής και, πιθανότατα, όλων των τραπεζών, θα είναι η κάλυψη από την τράπεζα των ασφαλιστικών εισφορών υγείας του υπαλλήλου μέχρι το χρόνο κανονικής συνταξιοδότησής του.
Πώς, όμως, θα πεισθούν οι υπάλληλοι που πλησιάζουν στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αποχωρήσουν, χωρίς το δέλεαρ μιας οικονομικής παροχής; Η απάντηση που δίνεται είναι ότι τα νέα προγράμματα «εθελουσίας» (εντός πολλών εισαγωγικών...) εξόδου δεν θα συνδυάζονται με «καρότα», αλλά με... μπαστούνι.
Ειδικότερα, αυτή την περίοδο οι τράπεζες ετοιμάζουν μεγάλης έκτασης εταιρικούς μετασχηματισμούς, που θα προωθηθούν αμέσως μόλις ψηφισθεί το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή και καλύπτει νομικά, για πρώτη φορά, τις διαδικασίες απόσχισης δραστηριοτήτων από νομικά πρόσωπα, για τις οποίες ως τώρα υπήρχε ένα μεγάλο νομικό κενό.
Στο πλαίσιο αυτών των μετασχηματισμών, θα «κοπούν» από τις τραπεζικές εταιρείες δραστηριότητες που συνδέονται με τα «κόκκινα» δάνεια και θα γίνει μεταφορά σε νέα νομικά πρόσωπα όχι μόνο των προβληματικών δανείων, ως στοιχείου ενεργητικού, αλλά και του προσωπικού που απαιτείται για τη στελέχωση των νέων οντοτήτων.
Οι τράπεζες προσανατολίζονται να μεταφέρουν στις νέες εταιρείες προσωπικό μεγάλης ηλικίας, που βρίσκεται κοντά στη συνταξιοδότηση, ώστε να κλείσουν τον κύκλο του εργασιακού βίου τους σε αυτές τις εταιρείες.
Έτσι, το δίλημμα που θα τεθεί είναι: αποχώρηση χωρίς πρόσθετη παροχή, ή μεταφορά εκτός τράπεζας;
Η ΟΤΟΕ ανησυχεί ιδιαίτερως για αυτή τη διαδικασία των αποσχίσεων και έχει ήδη προτείνει στις τραπεζικές διοικήσεις να μεταφερθούν υπάλληλοι με καθεστώς δανεισμού, χωρίς να αλλάζει η βασική εργασιακή τους σχέση με την τράπεζα, στην οποία θα μπορούν να επιστρέψουν αργότερα.