Υγεία

Τα βακτήρια του εντέρου σχετίζονται με τη νόσο του κινητικού νευρώνα


Τα βακτήρια του εντέρου ίσως παίζουν ρόλο στην εμφάνιση ασθενειών των κινητικών νεύρων, αποκάλυψαν νέες έρευνες σε ζώα και ανθρώπους.

Όταν μιλάμε για νόσους των κινητικών νεύρων αναφερόμαστε σε μία ομάδα ασθενειών οι οποίες εμποδίζουν τα μηνύματα από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό να φτάσουν στους μύες. Επηρεάζουν την ικανότητα κίνησης, σίτισης ακόμα και αναπνοής. Η πιο συνήθης είναι η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (Σ.τ.Σ: εκφυλιστική διαταραχή του νευρικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από σπαστικότητα, δεσμιδώσεις και προοδευτική μυϊκή αδυναμία) στην το προσδόκιμο ζωής για τους πάσχοντες είναι δυο έως πέντε χρόνια μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ορισμένα είδη βακτηρίων και χημικών επιδρούν στην ταχύτητα εξέλιξης τέτοιων ασθενειών. Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Γουάιζμαν στο Ισραήλ προτείνει ότι το ‘μικροβίωμα’ αλλοιώνει τον εγκέφαλο στον αυτισμό και στο Πάρκινσον.

Μόνο το 43% των κυττάρων μας είναι ανθρώπινα το υπόλοιπο είναι το μικροβίωμα και περιλαμβάνει βακτήρια, ιούς, μύκητες και αρχαία (Σ.τ.Σ: μία επικράτεια μονοκύτταρων προκαρυωτικών -δεν έχουν κυτταρικό πυρήνα- μικροοργανισμών)

Το μικροβίωμα είναι γνωστό ως «δεύτερο γονιδίωμα» και έχει συνδεθεί με αλλεργίες, παχυσαρκία, φλεγμονές του εντέρου, Πάρκινσον, κατάθλιψη και αυτισμό και παίζει ρόλο στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για τον καρκίνο.

Μελέτες σε ποντίκια γενετικά προγραμματισμένα να εμφανίσουν αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Νature», έδειξαν πως όταν δόθηκαν στο ποντίκια αντιβιοτικά που καταστρέφουν τα βακτήρια του εντέρου, τα συμπτώματα έγιναν σοβαρότερα. Ένα είδος βακτηρίου, το Akkermansia muciniphila παράγει ένα χημικό, την νικοτιναμιδική διθειώδη μεναδιόνη (nicotinamide), που φάνηκε ότι καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου. «Αυτό δε σημαίνει ότι σταματήσαμε, θεραπεύσαμε ή αναστρέψαμε την ασθένεια», δήλωσε ο καθηγητής Εράν Ελινάβ, μιλώντας στο BBC.

Ο Ελινάβ για να εξηγήσει το πώς ενώ τα βακτήρια βρίσκονται στο έντερο η ασθένεια εντοπίζεται αλλού, υποστηρίζει ότι εκκρίνονται στο έντερο μικρά μόρια τα οποία διεισδύουν στο αίμα και μέσω της κυκλοφορίας φτάνουν σε διαφορετικά όργανα.

Όπως και στα ζώα, στις έρευνες σε ανθρώπους που ζουν με    αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση φάνηκε πως υπάρχουν διαφορές συγκριτικά με τους υγιείς στα βακτήρια του εντέρου και στα επίπεδα nicortinamide στο αίμα.

Ο Ελινάβ τονίζει ότι «πρόκειται για μια ανίατη και καταστροφική νόσο και το να κάνουμε κάτι για αυτήν συνιστά πολύ σημαντικό βήμα».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα