Πολιτική

Τα πλεονεκτήματα χρήσης του προφυλακτικού


Παγκόσμια Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού 13 Φεβρουαρίου

Το προφυλακτικό αποτελεί την πιο γνωστή μέθοδο αντισύλληψης.  Για να επισημανθεί η χρησιμότητα του και την ανάγκη για ευρύτερη διάδοση και χρήση του προφυλακτικού η 13η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού. 

 

Ποια είναι η χρήση ενός προφυλακτικού

Όπως αναφέρει, ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, το προφυλακτικό συλλαμβάνει και κρατά το σπερματικό υγρό μετά την εκσπερμάτιση κατά την ερωτική επαφή, προλαμβάνοντας έτσι την εναπόθεση του στον κόλπο και την είσοδο του στη μήτρα.

Παρά το υψηλό ποσοστό αποτυχίας της αντισύλληψης με το προφυλακτικό, υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα που κάνουν τη χρήση του ιδιαίτερα σημαντική. Το κυριότερο πλεονέκτημα είναι ότι το προφυλακτικό αποτελεί τη μόνη ίσως μέθοδο ταυτόχρονης προστασίας και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως έρπης γεννητικών οργάνων, κονδυλώματα, ηπατίτιδα, AIDS, χλαμύδια και πολλά άλλα. Επίσης, προστατεύει και από τα επακόλουθα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως την πυελική φλεγμονή, τον καρκίνο του τράχηλου της μήτρας κ.α. Γενικά, είναι μια μέθοδος ασφαλής και δεν έχει ορμονικές παρενέργειες. Είναι μια μέθοδος οικονομική, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άντρες οποιασδήποτε ηλικίας, χωρίς ιατρική συνταγή, χωρίς ουσιαστικές παρενέργειες και εύκολη να βρεθεί παντού (πχ, φαρμακεία, περίπτερα κλπ). Το πάχος του προφυλακτικού είναι τέτοιο ώστε να προσφέρει καλύτερη αισθητικότητα χωρίς όμως να μειώνεται η ανθεκτικότητα του. Σε γενικές γραμμές ο κίνδυνος ρήξης του προφυλακτικού είναι γύρω στο 3% και πιστεύεται ότι οι βασικότεροι λόγοι είναι η λάθος τοποθέτηση του αλλά και η κακή κατάσταση του προφυλακτικού που «σπάει» με την τριβή κατά την σεξουαλική επαφή. Έτσι, αν και το ποσοστό αποτυχίας του προφυλακτικού είναι 3 % θεωρητικά, το ποσοστό αποτυχίας στην πράξη φτάνει στο 8%. Για να διατηρήσει την αντοχή του το προφυλακτικό πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες. Για παράδειγμα, η ταυτόχρονη χρήση προφυλακτικού  με λιπαντικά που έχουν ως βάση λιποδιαλυτές ουσίες, όπως είναι η βαζελίνη, το baby oil ή τα μαγειρικά έλαια, πρέπει να αποφεύγονται. Τα λιπαντικά που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να έχουν ως βάση το νερό. 

 

Υπό μελέτη νέο είδος προφυλακτικού 

Ωστόσο, πρέπει να αναφέρουμε ότι πολλά ζευγάρια δεν χρησιμοποιούν το προφυλακτικό γιατί πιστεύουν ότι θα ελαττώσει  τη σεξουαλική τους ευχαρίστηση και την αίσθηση της ηδονής, ενώ υπάρχουν και μερικοί άνδρες οι οποίοι έχουν αλλεργία στο  latex το οποίο είναι κατασκευασμένο το προφυλακτικό. Και εδώ είναι που πρέπει να αναφέρουμε μια νέα έρευνα που γίνεται από επιστήμονες Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ στην Αυστραλία οι οποίοι δοκιμάζουν ένα νέο προφυλακτικό τουλάχιστον 30% λεπτότερο από τα σημερινά πιο λεπτά προφυλακτικά, χωρίς όμως να υστερεί σε αντοχή.

Το προφυλακτικό αυτό θα περιέχει ίνες από ένα ντόπιο χόρτο (spinifex) και θα  έχει το πάχος όσο το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Εμβιομηχανικής και Νανοτεχνολογίας με επικεφαλής τον καθηγητή Ντάρεν Μάρτιν, χρησιμοποίησαν φυτικές ίνες για να φτιάξουν ένα είδος νανοκυτταρίνης (σελλουλόζης σε νανοκλίμακα), την οποία προσέθεσαν στο συνηθισμένο υλικό του προφυλακτικού και δημιούργησαν μια βελτιωμένη μορφή λάτεξ. Το νέο υλικό σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή χειρουργικών γαντιών.

Το προφυλακτικό στο πέρασμα των χρόνων 

Οι αριστοκράτες το χρησιμοποιούσαν από τον 18ο αιώνα για την προστασία τους από πιθανές ασθένειες. Τότε κατασκευαζόταν από έντερο ζώων ενώ, αργότερα στα μέσα του 19ου αιώνα, χρησιμοποιήθηκε το καουτσούκ. Κάποιοι όπως και ο Καζανόβας προτιμούσαν το λινό αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Η μαζική παραγωγή ξεκίνησε το 1843 και ήταν από καουτσούκ και παρόλο που υπήρξε μια τάση για ευρεία κατανάλωση τόσο η δυσχρηστία του όσο και η τιμή του το έκανε απαγορευτικό για πολύ κόσμο. Αντίθετα η χρήση του λάτεξ από τη δεκαετία του ’30 και μετά το έκανε όχι μόνο πιο ευκολόχρηστο αλλά και πιο προσιτό οικονομικά.

 

Εκκλησία και πολιτική κατά του προφυλακτικού

Αντίθετη στη χρήση προφυλακτικού ήταν ανέκαθεν η εκκλησία καθώς καταδικάζει την όποια μορφή ελέγχου γεννήσεων. Ειδικότερα, η Καθολική Εκκλησία, κάποιες Προτεσταντικές αλλά και πολλά Ινδουιστικά ρεύματα, που πιστεύουν ότι η σεξουαλική επαφή πρέπει να γίνεται μόνο για την διαιώνιση του είδους. Ευτυχώς σε άλλες θρησκείες όπως στην Ορθόδοξη Εκκλησία, στον Ιουδαϊσμό και το Βουδισμό, ακόμα και στους Ισλαμιστές οι απόψεις διαφέρουν ανάλογα με τον άνθρωπο.

Όμως και οι πολιτική που ακολουθείτε σε πολλές χώρες απαγορεύει την χρήση προφυλακτικού. Για παράδειγμα στην Ιρλανδία τα προφυλακτικά ήταν διαθέσιμα μόνο με ιατρική συνταγή μέχρι το 1985.  Στη συνέχεια, απελευθερώθηκε η χρήση τους μόνο για ενήλικες και πωλούνταν μόνο στα φαρμακεία μέχρι το 1993 οπότε και απελευθερώθηκε εντελώς το όριο ηλικίας και ο περιορισμός σημείων πώλησης. Στις Φιλιππίνες δεν υπάρχει νομικό κώλυμα, η Καθολική Εκκλησία η οποία έχει μεγάλο έρεισμα στη χώρα απαγορεύει την προώθηση προφυλακτικών με κάθε τρόπο. Μάλιστα το 2004 απαγορεύτηκε από τοπικές αρχές στους γιατρούς να προτείνουν τη χρήση προφυλακτικών.  Στη Σομαλία δε, το 2003 κηρύχτηκε παράνομη η πώληση ή η χρήση προφυλακτικών και η ποινή προβλέπει ακόμα και λιθοβολισμό. 

Το προφυλακτικό σώζει τα πυρομαχικά

Εκτός από τη σεξουαλική επαφή και τη μετάδοση νοσημάτων το προφυλακτικό ήταν αυτό που «προφύλαξε» στην κυριολεξία τα πυρομαχικά στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Αμερικάνοι στρατιώτες τα χρησιμοποίησαν για να προστατέψουν τα πυρομαχικά τους από την υγρασία, την άμμο και την βροχή ενώ, χρησιμοποιήθηκαν και στην συγκέντρωση των ούρων των πιλότων των βομβαρδιστικών αεροπλάνων. 

 

Ανθή Αγγελοπούλου

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις