Πολιτική

Τα πέντε σενάρια που αντιμετωπίζει η Fed σχετικά με τα επιτόκια


Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Fed δεν θέλουν να ενεργούν γρήγορα, ειδικά όταν υπάρχει μια ευρεία κριτική ότι έκαναν λάθος το Δεκέμβριο όταν ανέβασαν από περίπου μηδέν σε 0,25% το διατραπεζικό επιτόκιο, γράφει ο Tim Duy, καθηγητής και διευθυντής του Όρεγκον Οικονομικού Φόρουμ στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Το ερώτημα είναι τι είδους νομισματική πολιτική θα ακολουθήσει η Fed, δεδομένης της αναταραχής στα χρηματιστήρια. Αν η οικονομία οδεύει προς ύφεση, τότε η αύξηση των επιτοκίων θα ξεχαστεί. Αν όχι, η Fed πρέπει να αποφασίσει το ρυθμό της αύξησης των επιτοκίων, και οι πρώτες ειδήσεις θα ανακοινωθούν αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον Duy δεν θα υπάρξει ύφεση. Το ίδιο πιστεύει και η Fed διότι τα στοιχεία από την αγορά εργασίας είναι ενθαρρυντικά, και αυτά τα στοιχεία είναι τα πιο σημαντικά. Ίσως όμως τα μέλη της επιτροπής της FOMC που αποφασίζουν για την αύξηση των επιτοκίων είναι πιο αισιόδοξα από όσο πρέπει. Γιατί; Διότι δεν θέλουν να δείξουν ότι επηρεάζονται από τις χρηματιστηριακές κινήσεις. Θα ήταν σαν να παραδέχονται ότι οι μετοχές καθορίζουν την νομισματική πολιτική.

Από την άλλη μεριά ο πληθωρισμός είναι ακόμα χαμηλός κι αυτό δεν δικαιολογεί μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων. Η Fed όμως θέλει να αυξήσει τα επιτόκια έστω και χωρίς πληθωρισμό διότι η ανεργία μπορεί να πέσει ακόμα πιο χαμηλά και καθώς αυτό σημαίνει άνοδο του εισοδήματος, ενδέχεται να ανέβουν οι τιμές. Με άλλα λόγια, θέλει να προλάβει την άνοδο στον πληθωρισμό.

Υπάρχουν πέντες πιθανά σενάρια για το τι θα μπορούσε  να συμβεί φέτος.

  1. Η οικονομία ολισθαίνει σε ύφεση, και η αύξηση των επιτοκίων δεν συνεχίζεται.
  2. Τα χρηματιστήρια ηρεμούν, η οικονομία δεν επιβραδύνεται, η ανεργία παραμένει σταθερή στο 5% και ο πληθωρισμός παραμένει μικρός. Αυτό σημαίνει 1-2 αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2016. 
  3. Η τρίτη περίπτωση είναι τα πράγματα να πάνε κάπως καλύτερα από τη δεύτερη και να μειωθεί περισσότερο η ανεργία. Αυτό είναι το βασικό σενάριο της Fed η οποία θεωρεί πως είναι πιθανότερο να συμβεί. Μεταφράζεται σε τέσσερις ανόδους επιτοκίων της τάξης του 0,25%. 
  4. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές σταθεροποιούνται, το ποσοστό ανεργίας μειώνεται, ενώ ο πληθωρισμός ανεβαίνει. Η Fed αυξάνει τα επιτόκια πάνω από 100 μονάδες βάσης μέσα στο 2016. 
  5. Η τελευταία περίπτωση είναι να πάνε τα πράγματα στραβά για την οικονομία. Η Fed μπαίνει σε κατάσταση "διαχείρισης κινδύνου" παραλείποντας τις συνεδριάσεις του Μαρτίου και Απριλίου. Αισθάνεται ότι τρέχει πίσω από τα γεγονότα και γίνεται συζήτηση για το αν πρέπει να μειώσει το διατραπεζικό επιτόκιο, όχι να το αυξήσει.  
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις