Η Τουρκία έχει καθήκον έναντι του διεθνούς δικαίου να υποδεχθεί τους χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι στα σύνορά της αφού διέφυγαν από μια επίθεση του στρατού του καθεστώτος που υποστηρίζεται από τη ρωσική αεροπορία υπενθυμίζει η Ευρώπη.
"Η Σύμβαση της Γενεύης, η οποία προβλέπει ρητώς την υποδοχή των προσφύγων, εξακολουθεί να ισχύει", δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, κατά την άφιξή του σε σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Άμστερνταμ.
Ο Χαν ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά με το κλείσιμο εκ μέρους της Τουρκίας του μεθοριακού περάσματος του Οντσούπιναρ (ονομάζεται Μπαμπ αλ-Σαλάμα από τη συριακή πλευρά), νότια της τουρκικής πόλης Κιλίς, απ' όπου χθες δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να εισέλθει στο τουρκικό έδαφος ή να εξέλθει απ' αυτό.
Σύμφωνα με τους τελευταίους αριθμούς που ανακοινώθηκαν από τον ΟΗΕ, 20.000 άνθρωποι συνωστίζονται ήδη από τη συριακή πλευρά αυτού του μεθοριακού περάσματος ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η επίθεση του καθεστώτος στην επαρχία του Χαλεπιού (βόρεια Συρία) με την υποστήριξη περισσοτέρων των χιλίων ρωσικών αεροπορικών επιδρομών έχει ωθήσει από τη Δευτέρα σχεδόν 40.000 αμάχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν ατύπως από χθες Παρασκευή στο Άμστερνταμ, αναμενόταν να επωφεληθούν από την παρουσία του τούρκου ομολόγου τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου για του επισημάνουν την ανησυχία τους για την τύχη αυτών των προσφύγων, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.
"Όλος ο κόσμος είδε τις εικόνες από το Χαλέπι, τις δεκάδες χιλιάδες των ανθρώπων που διαφεύγουν, που διαφεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.
"Δεν έχουμε αρμοδιότητα να πούμε στην Τουρκία τι πρέπει να κάνει", υπογράμμισε σχετικά με τους πρόσφυγες που είναι αποκλεισμένοι στα σύνορα. Όμως στη διάρκεια της διάσκεψης των δωρητών για τη Συρία, την Πέμπτη στο Λονδίνο, ο τούρκος πρωθυπουργλός Αχμέτ Νταβούτογλου "είπε πως θα επιτραπεί σ' αυτούς τους ανθρώπους να μπουν στην Τουρκία", επέμεινε.
"Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε μια νέα μεγάλη ροή προσφύγων" προς την Ευρώπη, συνέχισε ο Άσελμπορν. "Είναι η συνέπεια των βομβαρδισμών που πραγματοποιούνται αδιακρίτως μέσα στο Χαλέπι και γύρω απ' αυτό", τόνισε.
Τα δυτικά έθνη έχουν κατηγορήσει τη συριακή κυβέρνηση ότι σαμποτάρει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από τη Μόσχα να σταματήσει την εκστρατεία της για την υποστήριξη του προέδρου Μπασάρ Άσαντ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συναντήθηκε την Παρασκευή για να συζητήσει την παραπαίουσα ειρηνευτική διαδικασία, με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg να προειδοποιεί ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές υπονομεύουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, κάτι που απορρίφθηκε από τη Μόσχα.
Εν τω μεταξύ προειδοποίηση στη Ρωσία να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας “είπε πολύ άμεσα ότι είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει μια εκεχειρία. Οι Ιρανοί επιβεβαίωσαν στο Λονδίνο πριν από μιάμιση μέρα ότι θα υποστηρίξουν μια κατάπαυση του πυρός τώρα”.