Συναγερμός έχει σημάνει στο Μαξίμου, καθώς η διαπιστωμένη καθυστέρηση στην υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων της δ΄ αξιολόγησης, δημιουργεί σημαντικά προσκόμματα στο κυρίαρχο κυβερνητικό αφήγημα της συνολικής συμφωνίας με τους δανειστές και της «καθαρής» εξόδου από το μνημονιακό πρόγραμμα. Το Μαξίμου λαμβάνει δραστικά μέτρα και ο πρωθυπουργός ενεργοποιείται προκειμένου να κινηθεί και πάλι η «κυβερνητική μηχανή» και να υλοποιήσει εντός των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων, τα προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης.
Με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος απέστειλε επιστολή προς τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Στην επιστολή ζητείται σε αυστηρό ύφος από τους υπουργούς, να επισπεύσουν όλες τις διαδικασίες και να κινητοποιήσουν άμεσα τους απαιτούμενους μηχανισμούς, προκειμένου να κλείσουν τις εκκρεμότητες, στον τομέα ευθύνης τους.
Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια
- Η πρώτη καταληκτική ημερομηνία που ορίζει το Μαξίμου στο χρονοδιάγραμμά του προς τα μέλη της κυβέρνησης, είναι το Eurogroup της 24ης Μαΐου. Αθήνα και Θεσμοί έχουν εκφράσει τη διάθεση, το συγκεκριμένο Eurogroup, να αποτελέσει «τόπο» σύναψης της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement). Αυτό, ωστόσο, μπορεί να καταστεί δυνατό εφόσον έχει ολοκληρωθεί ο βασικός κορμός των εκκρεμοτήτων.
- Ο αρχικός σχεδιασμός και η επιδίωξη Αθήνας και δανειστών, προέβλεπε ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα έμπαινε η σφραγίδα ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης και θα αποσαφηνιζόταν το πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας αλλά και της μεταμνημονιακής εποχής στην Ελλάδα. Ενδεχομένως, βάσει των διαρροών από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα, να δοθεί παράταση ενός μηνός και η διαβούλευση για τα παραπάνω άκρως σημαντικά ζητήματα, να λάβει χώρα στο Eurogroup Ιουλίου.
- Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένου ότι οι πάντα απαιτητικοί και σχολιαστικοί επικεφαλής των Θεσμών, επιστρέφουν την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα, η κυβέρνηση καλείται να τρέξει «κατοστάρι» για να καλύψει τα προαπαιτούμενα.
- Διαφορετικές απόψεις και «πληροφορίες» διοχετεύονται αναφορικά με τον αριθμό των προαπαιτούμενων που έχουν ολοκληρωθεί. Λίγη σημασία, βέβαια έχει, αν έχουν κλείσει 3, 8 ή 12 προαπαιτούμενα. Η δουλειά που απαιτείται να γίνει είναι εξόχως δύσκολη και σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για νέες αστοχίες ή καθυστερήσεις.
Τα κομβικά προαπαιτούμενα
Υπάρχουν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα που κρίνονται κομβικά και αποτελούν σημείο αναφοράς για την δ΄αξιολόγηση, όπως η ιδιωτικοποίηση των μονάδων της ΔΕΗ (πώληση των λιγνιτικών μονάδων), καθώς και η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, όπως επίσης και του Ελληνικού.
Επίσης, μεταξύ των προπαιτούμενων που θεωρούνται ιδιαίτερα χρονοβόρα είναι το κτηματολόγιο, η στελέχωση του Δημοσίου με νέους διευθυντές και ο νέος τρόπος αξιολόγησης και επιλογής τους.
Η εφαρμογή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και δη ο επανυπολογισμός και αποπληρωμή εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων, καθώς και η ανάδειξη των νέων αντικειμενικών τιμών ακινήτων. είναι ζητήματα που το Μαξίμου πρέπει να ολοκληρώσει, εντός των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων.