Ελλάδα

Ν/σ για τον αιγιαλό: Αντίθετες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις


Κοινά σχόλια κατέθεσαν οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις στη δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου με τίτλο «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις», που αναρτήθηκε από 31 Ιανουαρίου έως 14 Φεβρουαρίου 2024.

Ξεκινώντας τον σχολιασμό τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν πως το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου δεν εισάγει μεταρρύθμιση για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση του παράκτιου χώρου, αυτού του σημαντικού οικοσυστήματος που βάλλεται από την κλιματική κρίση, ενώ απουσιάζουν και προβλέψεις που σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (π.χ. δεν υπάρχει αναφορά σε άλλους φυσικούς ή ανθρωπογενείς κινδύνους που απειλούν την παράκτια και παρόχθια ζώνη, πλημμυρικούς κινδύνους κ.λπ.).

Οι οργανώσεις κάνουν επίσης αναφορά στη συνεχιζόμενη μη κύρωση και εφαρμογή από τη χώρα μας του Πρωτοκόλλου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης (ΟΔΠΖ) στη Σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι «τα συμβαλλόμενα μέρη: α) καθορίζουν στις παράκτιες ζώνες, από την υψηλότερη χειμερινή ίσαλο γραμμή, ζώνη στην οποία δεν επιτρέπεται η δόμηση. Λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τις περιοχές οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά από την αλλαγή του κλίματος και τους φυσικούς κινδύνους, αυτή η ζώνη δεν μπορεί να έχει πλάτος μικρότερο των 100 μέτρων, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του κατωτέρω εδαφίου».

Επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων, οι οργανώσεις κάνουν λόγο για προβλέψεις που οδηγούν σε οπισθοδρόμηση στην αποτελεσματική προστασία του αιγιαλού και της παραλίας στη χώρα μας, ωστόσο δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στα θετικά σημεία του νομοσχεδίου.

Τέλος, οι συνυπογράφουσες οργανώσεις υπογραμμίζουν, για μια ακόμη φορά, πως η διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης ήταν απαράδεκτα μικρή: δύο εβδομάδες για ένα σχέδιο νόμου που δεν εισάγει μικρές σημειακές τροποποιήσεις, αλλά μεταβάλλει κατά το μεγαλύτερο μέρος της τη νομοθεσία για την παράκτια και παρόχθια ζώνη είναι αδικαιολόγητα μικρή προθεσμία.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα σχόλια, όπως κατατέθηκαν ΕΔΩ.

Οι συνυπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις:

1. Εταιρία Προστασίας Πρεσπών

2. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

3. Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία

4. Καλλιστώ

5. Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

6. Greenpeace

7. MEDASSET

8. WWF Ελλάς

Συνοδευτική φωτογραφία: Δημοτικό έργο κατασκευής δρόμου πάνω σε αμμοθίνες

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα