Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ τίθενται όσοι επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, καθώς οι φορολογικές αρχές θεωρούν ότι εκτός των άλλων αποτελούν διαύλους φοροδιαφυγής, ξεπλύματα χρήματος και παράκαμψης τεκμηρίων και πόθεν έσχες.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί αυστηρή, νομοθεσία η οποία κατ΄ αρχήν θα προβλέπει την ονομαστικοποίηση των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα.
Πρόσφατα, το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από την Κομισιόν να λάβει πλέγμα μέτρων και συγκεκριμένη νομοθεσία για τη λειτουργία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.
Το ζήτημα του ελέγχου των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα συζητεί στις ΗΠΑ, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος μάλιστα ζήτησε τεχνογνωσία από την αμερικανική φορολογική υπηρεσία το IRS.
Ειδικότερα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επιδιώκει να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία, που έχει ήδη αναπτύξει το IRS, για τον έλεγχο των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (digital assets) η αμερικανική φορολογική διοίκηση.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης, στα γραφεία του IRS, στην Ουάσινγκτον, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, και ο Acting Commissioner του IRS, Douglas O’ Donnell, συζήτησαν για την προοπτική συνεργασίας των δύο υπηρεσιών σε αυτό τον τομέα.
Στόχος της επίσκεψης του Διοικητή της ΑΑΔΕ είναι να αναπτυχθεί συνεργασία με το IRS, ώστε να μεταφερθεί στην Ελλάδα η εμπειρία και η τεχνογνωσία της αμερικανικής φορολογικής αρχής σε συγκεκριμένους τομείς παρακολούθησης των κρυπτονομισμάτων και των ευρύτερων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως:
- Εργαλεία εντοπισμού συναλλαγών και κατόχων digital assets
- Δραστηριότητες στο dark web
- Εκπαίδευση προσωπικού
- Προετοιμασία κανονιστικού πλαισίου
Ονομαστικοποίηση των crypto
Η ΕΕ θεωρεί ότι τα crypto μπορούν να χρησιμοποιούνται ως μέσα ξεπλύματος χρήματος, φοροδιαφυγής και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Συγχρόνως, ενέχουν κινδύνους για τους καταναλωτές, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν μέρος ή το σύνολο των χρημάτων τους.
Στο πλαίσιο αυτό προωθείται, από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυστηρή, νομοθεσία η οποία κατ΄ αρχήν θα προβλέπει την ονομαστικοποίηση των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα.
Η οδηγία της ΕΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω κρυπτονομισμάτων, θα βασίζεται στις προτάσεις του ΟΟΣΑ, ενώ παράλληλα, θα «ρυθμίζονται» και οι σχέσεις με offshore παρόχους που δεν έχουν έδρα εντός της Ένωσης.
Στόχος είναι να πατάξουν τη φοροδιαφυγή που υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια ευρώ από υπόχρεους φορολογούμενους που χρησιμοποιούν offshore ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων για επενδύσεις.