Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η Ρωσία και οι επερχόμενες κυρώσεις βρίσκονται στο επίκεντρο.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς οι ΗΠΑ και ΕΕ θα απομονώσουν περαιτέρω οικονομικά τη Ρωσία με την επιβολή νέων κυρώσεων, ενισχύοντας τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο.
Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σήμερα στο νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς θα πρέπει προηγουμένως να αντιμετωπιστούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα, όπως αν η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα θα ισχύσει και για τα τρέχοντα συμβόλαια, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές. Την Τρίτη, η Επιτροπή πρότεινε να απαγορευτεί η εισαγωγή άνθρακα, όλων των ειδών, από τη Ρωσία, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με τη Μόσχα. Στη σημερινή συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων ωστόσο, ορισμένοι εξέφρασαν αντιρρήσεις, όπως είπαν τρεις πηγές στο πρακτορείο Reuters. Δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να επιλυθεί το πρόβλημα, όμως διπλωμάτες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στην επόμενη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων, την Πέμπτη.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο δήλωσε για τον πόλεμο στην Ουκρανία πως οι δράστες πρέπει να πληρώσουν. «Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του πολέμου πρέπει να αυξήσουμε την πίεση στον Πούτιν γι'αυτό προτείνουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις κυρώσεις», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προσέθεσε ότι οι κυρώσεις είναι σκληρές για να μειώνουν τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές του Κρεμλίνου και «έξυπνες γιατί επηρεάζουν τη Ρωσία πιο πολύ από ότι εμάς». Επίσης επισήμανε ότι δεν πρόκειται για τις τελευταίες κυρώσεις. «Τώρα απαγορεύουμε τον άνθρακα. Αλλά τώρα πρέπει να δούμε το πετρέλαιο και πρέπει να δούμε τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία από τα ορυκτά καύσιμα» σημείωσε η Φον ντερ Λάιεν. Η ίδια υπογράμμισε ότι, περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη στέκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας και συμπλήρωσε ότι «είμαστε στο πλευρό των εκατομμυρίων που διαφεύγουν από τους εισβολείς. Θα κάνουμε τα πάντα για να διαβεβαιώσουμε ότι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Μπορέλ και εγώ θα μεταφέρουμε στον Πρόεδρο Ζελένσκι όταν θα επισκεφθούμε το Κίεβο στο τέλος της εβδομάδας».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έβαλαν στο στόχαστρο ρωσικές τράπεζες και μέλη της ρωσικής ελίτ, ανακοινώντας σήμερα ένα νέο πακέτο κυρώσεων που περιλαμβάνει την απαγόρευση κάθε αμερικανικής επένδυσης στη Ρωσία, μετά τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον και του Κιέβου κατά της Μόσχας για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Με τα νέα μέτρα θα επιβληθούν κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού στη ρωσική Sberbank - η οποία κατέχει το ένα τρίτο του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας - και στην Alfabank, δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. Οι συναλλαγές σε θέματα ενέργειας μπλοκάρονται από αυτές τις κυρώσεις, είπε ο αξιωματούχος. Οι ΗΠΑ επιβάλλουν επίσης κυρώσεις στις ενήλικες κόρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στη σύζυγο και την κόρη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ο αξιωματούχος. Παράλληλα απαγορεύεται σε Αμερικανούς να επενδύουν στη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω επιχειρηματικών κεφαλαίων ή συγχωνεύσεων, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ρίχνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2022 και το 2023 η κυβέρνηση της Ιταλίας, θέτοντας ως στόχο το 5,6% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα. Σύμφωνα με το Reuters, έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της χώρας αναμένει ότι το ΑΕΠ θα ανέβει κατά 3,1% το 2022, χαμηλότερα από την πρόβλεψη 4,7% που είχε γίνει το περασμένο φθινόπωρο. Το 2023, η ανάπτυξη αναμένεται στο 2,4% έναντι στόχου 2,8% που είχε τεθεί τον Σεπτέμβριο. Ο στόχος για έλλειμμα 3,9% του ΑΕΠ το 2023 παραμένει αμετάβλητος. Ο στόχος για το ιταλικό δημόσιο χρέος, αναλογικά το υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά το ελληνικό, τοποθετείται στο 147% του ΑΕΠ φέτος και αναμένεται να πέσει στο 145,2% το 2023, σύμφωνα με το προσχέδιο.
Άλμα σημείωσε ο πληθωρισμός χονδικής ο οποίος εκτινάχθηκε στο 31,4% το Φεβρουάριο σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη και στο 31,1% στην ΕΕ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat. Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη, με τις υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις να καταγράφονται σε Ιρλανδία (+63,4%), Ρουμανία (+57,7%) και Δανία (+53,8%). Kατά 1,1% ενισχύθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Βιομηχανία στην ευρωζώνη και την ΕΕ τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, Τον Ιανουάριο είχαν αυξηθεί κατά 5,1% στην ευρωζώνη και κατά 5,0% στην ΕΕ.
Οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο, λόγω της ασθενούς ζήτησης από το εξωτερικό καθώς οι εφοδιαστικές ελλείψεις, η εκτόξευση των τιμών ενέργειας και η αβεβαιότητα αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία περιόρισαν τη μεταποιητική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 455.59 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 1.62%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,824.45 μονάδες, με πτώση 2.38%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,588.75 μονάδες, πέφτοντας 0.33%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,145.82 μονάδες, με βουτιά 1.93%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,498.83 μονάδες, διολίσθησε 2.21%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,446 μονάδες, με απώλειες 2.06%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,486.98 μονάδες, χάνοντας 1.58%.