Πολιτική

Στήριξη Μητσοτάκη στον εκλογικό νόμο αναζητά ο Τσίπρας


Πονοκέφαλος για το Μαξίμου ο εκλογικός νόμος

Αφού βρήκε κοινή συνισταμένη με τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αρχίζει αύριο, Πέμπτη, τις επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο πρωθυπουργός θα έχει κατ΄ ίδιαν συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός από τη Χρυσή Αυγή, που όπως τονίζουν συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα δεν προσμετρά τις ψήφους του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου. 

Το στοίχημα του Μαξίμου είναι να συγκεντρώσει τις 200 απαιτούμενες ψήφους ώστε να ισχύσει το νέο εκλογικό σύστημα από τις επόμενες κιόλας εκλογές. Ωστόσο, η συζήτηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση αναμένεται να εξελιχθεί σε θρίλερ και είναι χαρακτηριστική η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας πριν καν προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων. 
 

Η στάση των κομμάτων 

Νέα Δημοκρατία (75 βουλευτές)

Η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο και πως αρνείται το αναλογικό σύστημα. «Ο Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές» είπε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.

Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (16 βουλευτές)

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν αντικρουόμενες απόψεις. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υπερασπίζεται την αρχική πρόταση για καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Ομως ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου υπενθυμίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ ήδη έχει προτείνει διατήρηση του 3% και μπόνους 20-30 εδρών πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό».

Το Ποτάμι (10 βουλευτές)

Συμφωνούν με τη μείωση του μπόνους στο πρώτο κόμμα ως εξής: Μία έδρα για κάθε 2% που παίρνει το πρώτο κόμμα -ήτοι, αν το ποσοστό του είναι 40%, να πάρει μπόνους 20 έδρες. Επιμένουν για τη μη αλλαγή του ορίου του 3% για το «κατώφλι» της Βουλής, για το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών αλλά και στη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 255 από 300, εκ των οποίων οι 5 να εκλέγονται από την ομογένεια.

Ενωση Κεντρώων (9 βουλευτές)

Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Βασίλης Λεβέντης, θέλει απλή και άδολη αναλογική, χωρίς μπόνους, αλλά και με κατάργηση του 3%.

ΚΚΕ (15 βουλευτές)

Πάγια αρχή του η απλή αναλογική, ως εκ τούτου θα είναι δύσκολο να εξηγήσει την άρνησή του σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήξει σε αυτή την πρόταση.

Χρυσή Αυγή (18 βουλευτές)

Εχει ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής, χωρίς μπόνους.

 

Σε περίπτωση αναλογικότερου εκλογικού συστήματος, ο Αλέξης Τσίπρας, ακόμη και αν κατορθώσει να συσπειρώσει τους 153 βουλευτές που αθροίζουν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τους 16 της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τους 10 του Ποταμιού, τους 9 της Ενωσης Κεντρώων και τους 4 ανεξάρτητους βουλευτές, θα έχει σύνολο 192 ψήφους.

Υπολείπονται 8 μέχρι τον «μαγικό αριθμό» των 200. Κάτι που σημαίνει ότι η δεξαμενή του πρέπει να είναι είτε από τη ΝΔ (που δεν θέλει μείωση του μπόνους), είτε από το ΚΚΕ (που αρνείται κάθε άλλη προοπτική πλην της απλής αναλογικής). Φυσικά, για ευνόητους λόγους, θα ήθελε να αποφύγει να δεχθεί τις 18 ψήφους της Χρυσής Αυγής.

Αν αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει καθαρή απλή αναλογική, θα διασφάλιζε 193-197 ψήφους, μάξιμουμ, αφού θα συγκέντρωνε 153 ψήφους από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, 15 από ΚΚΕ, 9 από Ενωση Κεντρώων και -ας υποτεθεί- τις 16 της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, συν τους 4 ανεξάρτητους.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε ήδη με τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Αύριο, Παρασκευή, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις