Πολιτική

Στην έξοδο του τούνελ με βαρύ φορτίο


Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης αλλάζει το κλίμα - όχι την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Αλλο ένα δύσκολο εξάμηνο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Μια μακρά περίοδος πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας κι ένας φαύλος κύκλος αλλεπάλληλων μέτρων και δημοσιονομικών προβλημάτων κλείνουν με την ουσιαστική ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης, που θα επικυρωθεί και τυπικά στο Eurogroup της 24ης Μαϊου. Κυβέρνηση, κόμματα και κοινωνία ελπίζουν τώρα ότι μαζί θα κλείσει και ο κύκλος της παρατεταμένης ύφεσης, που έχει προκαλέσει δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων, πρωτοφανή ανεργία και φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού.

Ανάλογες προσδοκίες υπάρχουν και στον επιχειρηματικό κόσμο, που έχει δοκιμασθεί επίσης σκληρά τα τελευταία χρόνια από την κάμψη της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης, τη συρρίκνωση των τζίρων και την έλλειψη ρευστότητας.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας το οικονομικό κλίμα εκτιμάται ότι θ’ αλλάξει άρδην τους επόμενους μήνες και θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη αγορών και διεθνών επενδυτών προς την Ελλάδα. Αμεσος θετικός αντίκτυπος αναμένεται στο χρηματιστήριο, με εισροές ξένων κεφαλαίων και μεγάλη άνοδο των μετοχών - ιδιαίτερα των τραπεζικών.

Το πρόβλημα όμως είναι η πραγματική οικονομία και η κοινωνία. Η νέα συμφωνία με τους δανειστές λύνει μεν το χρηματοδοτικό πρόβλημα  και φέρνει τη χώρα στο κατώφλι εξόδου από την κρίση. Παράλληλα όμως φορτώνει πρόσθετα βάρη σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που η φοροδοτική τους ικανότητα έχει εξαντληθεί προ πολλού.

Οι επιπτώσεις από τον Σεπτέμβριο

Μετά την πρόσκαιρη ευφορία που θα προκαλέσει η επίσημη ολοκλήρωση της αξιολόγησης- που θα συνοδευθεί πιθανότατα με μια συμφωνία για ελάφρυνση χρέους, οι επιπτώσεις θ’ αρχίσουν να φαίνονται τους επόμενους μήνες και θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητές μετά τον Σεπτέμβριο.

Ουσιαστικά, η χώρα, οι πολίτες της και η οικονομία βρίσκονται τώρα κοντά στην έξοδο ενός ανηφορικού τούνελ, έχοντας όμως στις πλάτες τους ακόμη πιό βαρύ φορτίο.

Προς το παρόν η κυβέρνηση εστιάζει στην επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας, προσπαθώντας να  βελτιώσει το οικονομικοπολιτικό κλίμα και να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η ψήφιση του ασφαλιστικού και των άλλων  αντιδημοτικών μέτρων.

 Στόχος του επιτελείου του Μαξίμου είναι να περάσει το μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι  πέτυχε τους στόχους της και να αποδυναμώσει την κριτική της αντιπολίτευσης περί μεγάλων υποχωρήσεων.

Σύμμαχος οι αγορές

Σύμμαχος της κυβέρνησης σ’ αυτή την προσπάθεια θα είναι οι αγορές, που ανέμεναν μία εξέλιξη η οποία θα άρει την αβεβαιότητα, θα περιορίσει το country risk και θα καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικότερο επενδυτικό προορισμό.

Το χρηματιστήριο που επέμενετις προηγούμενες εβδομάδες  να προεξοφλεί θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης παρά τις αρνητικές ενδείξεις, αναμένεται ότι θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, προσελκύοντας φρέσκο χρήμα.

Ιδιαίτερα θετική επίδραση στη διαμόρφωση οικονομικού-επιχειρηματικού κλίματος θα έχουν και οι διαρρέουσες από κυβερνητικές πηγές πληροφορίες ότι:

- Οι εκταμιεύσεις δόσεων θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τα αναμενόμενα 5,7 δισ. ευρώ.
- Σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων θα διοχετευθεί στην αγορά, με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς προμηθευτές, κατασκευαστές δημοσίων έργων, δικαιούχους επιδοτήσεων και επιστροφής φόρων κλπ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις