Πολιτική

Στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών, με νέο οδικό χάρτη το Μαξίμου


Ξεκινάει ο Μαραθώνιος για την κυβέρνηση. Τα επόμενα εμπόδια

Ερχονται σήμερα Σάββατο οι επικεφαλής των θεσμών και αρχίζουν από Δευτέρα τις επαφές τους με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του πρώτου ελέγχου του νέου προγράμματος. Μέχρι τότε, τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους με τις ελληνικές αρχές με επίκεντρο την πορεία του προϋπολογισμού και το ασφαλιστικό. Η άφιξη των κκ. Ντ. Κοστέλο από την ΕΕ, Ρ. Ρέφερ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Ν. Τζιαμαρόλι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), καθώς και της κυρίας Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), προσέφερε πρόσκαιρη ανακούφιση στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς συνεπάγεται με την έναρξη του ελέγχου.

Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα κλείσει και γρήγορα, αφού τόσο το ζήτημα του ασφαλιστικού, όσο και των νέων δημοσιονομικών μέτρων αναμένεται να προκαλέσουν τριβές – αν όχι κόντρες – μεταξύ των δύο πλευρών. Το Ταμείο συνεχίζει να διατηρεί τις σκληρές θέσεις του και στα δύο ζητήματα, ενώ το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας εμφανίζεται πιο διαλλακτικό. Μέχρι να ξεκινήσουν, όμως, οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση εκτιμάται ότι στο εσωτερικό των θεσμών θα έχει διαμορφωθεί μία βασική κοινή «γραμμή» για τα ζητήματα αυτά.

Με την έλευση των επικεφαλής θα γίνουν τα πρώτα βήματα ενός Μαραθώνιου, που θα διαρκέσει μήνες και δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Απριλίου – στην καλύτερη περίπτωση. Επόμενα εμπόδια η τελική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και η διευθέτηση του ασφαλιστικού, που περιλαμβάνει συμφωνία με τους δανειστές και ψήφιση του στη Βουλή, με προεξοφλημένη την αρνητική στάση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Ακολουθεί η αξιολόγηση υλοποίησης του προγράμματος, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για το επόμενο βήμα, την έναρξη ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

Στη διαδρομή αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του θα χρειασθεί να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες χειρισμών, ώστε να κλείνουν ένα-ένα τα μέτωπα, χωρίς η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να επωμίζονται τεράστιο πολιτικό κόστος που θα καθιστούσε την επιτυχία τους «πύρρειο νίκη».

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να στριμώξουν την κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να κλείσει η αξιολόγηση με μοχλό το προσφυγικό. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν περιθώριο στην κυβέρνηση τρεις μήνες για να ελέγξει καλύτερα τα σύνορα της χώρας.

Ο χρόνος συμπίπτει με την περίοδο που θα ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση. Το Μαξίμου καλειται να διαχειρισθεί τις πιέσεις των Ευρωπαίων, που επιχειρούν να φορτώσουν το προσφυγικό στην Ελλάδα, στέλνοντας τελεσίγραφα για αποπομπή της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Ολα αυτά την ώρα που βρίσκεται δυσχερή θέση, σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει σφοδρότατες κοινωνικές αντιδράσεις και η ΝΔ ανεβάζει συνεχώς τα πολιτικά ντεσιλμπέλ. Το Μαξίμου προχωρά στην αντεπίθεση με επενδυτική ευφορία, φέροντας στην Ελλάδα μεγαλοεπενδυτές. Οι Πρεμ Γουάτσα και Τζον Πόλσον, συνοδευόμενοι από στελέχη άλλων πολλών fund, έχουν από χθες σειρά συναντήσεων  με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, ενώ σήμερα έχουν ραντεβού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Στη λίστα των επισκεπτών και κορυφαία στελέχη της WL Ross όπως ο Steve Johnson, της  Principal, καθώς και εκπρόσωποι των funds Capital, Fidelity, Wellington, Brookfield, Highfields και Mackenzie. Οι συναντήσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο , δηλαδή με τον πρωθυπουργό, έχουν κύριο στόχο να σχηματίσουν ακριβή εικόνα για την  πορεία των ανοιχτών ζητημάτων της Ελλάδας με τους Θεσμούς, των  εκκρεμοτήτων στον  τραπεζικό κλάδο, των αλλαγών στο σκέλος των "κόκκινων δανείων”, αλλά κυρίως να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Δεδομένου του μεγέθους των κεφαλαίων που διαχειρίζονται (άνω των 50 δισ. δολαρίων) και των στρατηγικής σημασίας τοποθετήσεων σε ελληνικές εταιρείες και τράπεζες, η επίσκεψη θεωρείται κίνηση υψίστης σημασίας - εξ ου και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό - ενώ μπορεί να αποτελέσει και ένα σήμα προς το εξωτερικό, βελτιώνοντας την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις