Ομάδα ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, επισκέπτεται από την Τετάρτη την Αθήνα. Στόχος της μία αναλυτική ενημέρωση για την ελληνική οικονομία. Στην αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον γερμανό χριστιανοδημοκράτη Μπούρκχαρντ Μπαλτς, περιλαμβάνονται συνολικά εννέα άτομα, τα οποία συμμετέχουν και στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, μεταξύ αυτών είναι η γαλλίδα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Φρανσουάζ Γκροστέτ και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος. Όπως επισημαίνει ο έλληνας ευρωβουλευτής, «δεν ερχόμαστε για να κάνουμε κριτική, οι θέσεις του ΕΛΚ είναι γνωστές. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς θα γίνει με την ελληνική οικονομία τους κρίσιμους επόμενους μήνες, εάν δηλαδή θα προχωρήσει η αξιολόγηση και θα πάμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και στη συνέχεια στην αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό είναι το καλό σενάριο και όλοι ευχόμαστε να τα καταφέρουμε. Υπάρχει όμως και το κακό σενάριο: μια ματιά να ρίξει κανείς στον δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή στα σπρεντς στα δεκαετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, καταλαβαίνει ότι οι αγορές μπορεί να προεξοφλούν αρνητικές εξελίξεις».
Σε διπλωματικό τόνο ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Μπούρκχαρντ Μπαλτς εκφράζει τον προβληματισμό του για τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνει ο ίδιος μιλώντας στην Deutsche Welle, «το ερώτημα είναι σε ποιον βαθμό έχουν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήσαμε. Ακούμε ότι γίνονται και κάποιες απεργίες κατά των μεταρρυθμίσεων. Είναι λοιπόν σημαντικό να μιλήσουμε με όλους τους ενδιαφερόμενους, αυτός είναι ο σκοπός του ταξιδιού μας...»
Αναμένονται και «ζωηρές συζητήσεις»
Για την πληρέστερη δυνατή ενημέρωσή τους, οι ευρωβουλευτές έχουν προγραμματίσει στην Αθήνα συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Θα συνομιλήσουν επίσης, μεταξύ άλλων, με τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ., τον διευθυντή του ΙΟΒΕ, καθώς και τους πρεσβευτές των κρατών-μελών της ΕΕ στην Αθήνα. Ρωτάμε τον γερμανό επικεφαλής της αντιπροσωπείας Μπούρκχαρντ Μπαλτς εάν σε παρόμοιες αποστολές οι ευρωβουλευτές απλώς ακούν και καταγράφουν απόψεις ή συνηθίζουν να καταθέτουν και δικές τους προτάσεις και, γιατί όχι, κριτικές παρατηρήσεις. Η απάντησή του: «Τι σημαίνει κριτική παρατήρηση; Κοιτάξτε, σκοπός του ταξιδιού μας είναι κατ΄αρχήν να ενημερωθούμε, να δούμε ποια είναι η κατάσταση. Είναι πάντα πιο λογικό πρώτα να τείνεις ευήκοον ους και μετά να κάνεις τις όποιες παρατηρήσεις. Τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοί μου στην αποστολή αυτή θέλουμε πρώτα απ΄όλα να ακούσουμε τους έλληνες φίλους και συνεργάτες. Αλλά είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν και 'ζωηρές' συζητήσεις στη διάρκεια των επαφών μας στην Αθήνα».
Σε παλαιότερη έκθεσή του στα τέλη του 2013 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ασκήσει κριτική στην τότε «τρόικα», ζητώντας σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση και λειτουργία της. Πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε να συμμετάσχει το ίδιο το Κοινοβούλιο στην ομάδα των «ελεγκτών», μία πρόταση την οποία στηρίζει η Ευρωπαϊκή Αριστερά, αλλά δεν φαίνεται να αποδέχεται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Κοινοβούλιο. Πάντως, η ιδέα αυτή έχει προχωρήσει σε κάποιον βαθμό, εκτιμά ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος. «Βέβαια δεν μπορεί να είναι ισότιμη η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχει γίνει όμως μία ομάδα εργασίας, στην οποία μάλιστα συμμετέχω εκ μέρους του ΕΛΚ, η οποία θα αποτελείται από 38 μέλη. Τα 30 θα είναι από την επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων και τα άλλα οκτώ από άλλες επιτροπές. Θα παρακολουθούμε την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και θα εκφράζουμε άποψη, εκ των υστέρων βεβαίως. … »
Η «επιστροφή» της ελληνικής κρίσης
Η επίσκεψη των ευρωβουλευτών Αθήνα συμπίπτει με μία περίοδο στην οποία το ελληνικό οικονομικό ζήτημα φαίνεται ούτως ή άλλως να επανακάμπτει στον διεθνή τύπο μετά από αρκετούς μήνες «ηρεμίας». Στο ερώτημα εάν κατά τη γνώμη του επιστρέφει η ελληνική κρίση, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Μπούρκχαρντ Μπαλτς λέει: «Θα απαντούσα κι εγώ με μία ερώτηση: Έφυγε ποτέ η κρίση; Προσωπικά πιστεύω ότι, δυστυχώς, η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Νομίζω ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να συνοδεύει την Ελλάδα στην προσπάθειά της για ένα διαφορετικό, καλύτερο μέλλον. Αλλά δεν νομίζω ότι η κρίση εξέλειπε ποτέ, απλώς τους τελευταίους μήνες είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα στα μέσα ενημέρωσης λόγω πληθώρας άλλων σημαντικών γεγονότων. Της προσφυγικής κρίσης για παράδειγμα...»