Τη μεταφορά παραγωγής μαργαρινών που πραγματοποιείται στην Ελλάδα αποφάσισε η εταιρία Upfield, νέα ιδιοκτήτρια της ΕΛΑΪΣ, η οποία ελέγχεται από το fund της KKR.
Την απόφαση αυτή καταδικάζει η Ομοσπονδία Εργατ/λων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (Ο.Ε.Χ.Β.Ε.), η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η νέα ιδιοκτήτρια αποφάσισε τη μεταφορά παραγωγής του ΒΙΤΑΜ soft σε μονάδα στο εξωτερικό, η οποία μέχρι πρότινος εξακολουθούσε να πραγματοποιείται στο εργοστάσιο της Unilever στου Ρέντη.
Παρά την αρχική πρόβλεψη της συμφωνίας μεταξύ Ελαίς-Unilever και Upfield-KKR για τη μεταφορά της εν λόγω παραγωγής στο εργοστάσιο της οδού Πειραιώς, αυτό τελικά δεν έγινε.
Σύμφωνα δε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, υπήρχε δέσμευση για την πραγματοποίηση επένδυσης 6 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Πειραιώς, αλλά κατά την τελευταία ενημέρωση που είχαν «οι μηχανές θα μεταφερθούν αρχικά στις αποθήκες και στη συνέχεια στο εξωτερικό».
Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2017 ανακοινώθηκε η πώληση του εργοστασίου της Ελαίς –Unilever (στην οδό Πειραιώς) και ολόκληρος ο κλάδος μαργαρινών και ελαιολάδου, ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας που συνήψε η Unilever με το αμερικανικό fund KKR, για την εξαγορά από το δεύτερο έναντι 6,83 δισ. ευρώ όλων των δραστηριοτήτων της πρώτης στα προϊόντα επάλειψης παγκοσμίως με εξαίρεση αυτές στη Νότια Αφρική.
Η διαδικασία όσον αφορά το ελληνικό σκέλος αναμενόταν να ολοκληρωθεί εντός του 3ου τριμήνου του 2018, και αφορούσε όλη τη δραστηριότητα της «Ελαίς» - Unilever, δηλαδή την παραγωγή του ελαιολάδου «Αλτις» και των σπορελαίων, το εργοστάσιο της εταιρείας επί της οδού Πειραιώς στο Νέο Φάληρο, μαζί με τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού. Επίσης, στην KKR και την Uplieft πέρασαν τα σήματα μαργαρινών Flora, «Αλτις», Becel ProActiv, Super Fresco και Βιτάμ.
"Όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τα γεγονότα, η UNILEVER σχεδίασε την ουσιαστικά «εικονική» πώληση της ΕΛΑΪΣ προκειμένου να μη χρεωθεί η ίδια το κλείσιμο ή στην καλύτερη περίπτωση την απόλυτη συρρίκνωση. Διακινούσε σκοπίμως δήθεν σενάρια περί επενδύσεων ώστε να ρίξει στάχτη στα μάτια αποκρύπτοντας τις μυστικές αποφάσεις παραγωγικής
απαξίωσης ή λουκέτου", αναφέρει η Ο.Ε.Χ.Β.Ε.