Tα χνάρια του Τραμπ φαίνεται να ακολουθεί ο Μακρόν, αναφορικά με το μεταναστευτικό, καθώς η κυβέρνησή του αναμένεται να καταθέσει τον Απρίλιο νομοσχέδιο που… ποινικοποιεί τη διέλευση συνόρων σε μετανάστες χωρίς έγγραφα και δυσκολεύει τους αιτούντες άσυλο να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γαλλία αντιδρούν καλώντας σε διαδηλώσεις και τονίζοντας πως το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του independent, ο Εμανουέλ Μακρόν προωθεί νομοσχέδιο που περιορίζει τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών στη Γαλλία. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση εντός του Απριλίου.
Το νομοσχέδιο διπλασιάζει σε 90 ημέρες τον χρόνο περιορισμού μεταναστών χωρίς έγγραφα σε κέντρα κράτησης, ποινικοποιεί τη διέλευση συνόρων σε μετανάστες χωρίς έγγραφα, με πρόστιμα ύψους 3.750 ευρώ ή ένα χρόνο φυλάκισης. Παράλληλα, μειώνει στο μισό το διάστημα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι αιτούντες άσυλο για να καταθέσουν έφεση, μετά την αρχική απόρριψη του αιτήματός τους και μειώνει τον μέσο όρο της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων ασύλου από 11 μήνες σε έξι.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράρ Κολόμπ, χαρακτήρισε «ισορροπημένο» και «ευθυγραμμισμένο με τις ευρωπαϊκές πρακτικές». Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γαλλία, που καλούν σε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις «κατά των πολιτικών της κυβέρνησης που καταπατά τα δικαιώματα των μεταναστών».
Η Σιρέλ Ταζίν, υπάλληλος στο εθνικό δικαστήριο ασύλου, υπογραμμίζει πως αν ισχύσει ο νόμος οι μετανάστες δεν θα είναι σε θέση να ετοιμάσουν εγκαίρως τις αιτήσεις τους. «Έχουν βιώσει τραυματικές καταστάσεις και χρειάζονται ψυχολογικούς ελέγχους. Χρειάζονται χρόνο για να μπορέσουν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους για όσους έχουν περάσει».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το 2017 100.000 άτομα κατέθεσαν αίτημα ασύλου στη Γαλλία -αριθμός αυξημένος κατά 17% σε σχέση με το 2016- και εγκρίθηκε στο 36% των αιτούντων άσυλο. Οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν αίτηση ασύλου στη Γαλλία προέρχονται από την Αλβανία, το Αφγανιστάν, την Αιτή και το Σουδάν.