Με Άποψη

«Στα όρια» με την Τουρκία- Η Αγκυρα τεστάρει αντοχές και ανοχές


 Με δηλώσεις κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων η Αγκυρα φροντίζει να συντηρεί την ένταση γύρω από τα  θέματα έρευνας/εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων – αλλά και κυριαρχικών δικαιωμάτων – στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, μην επιτρέποντας στην Αθήνα να επαναπαυθεί στην εκφρασθείσα στήριξη-αλληλεγγύη από πλευράς ΕΕ και στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Στο Μαξίμου και στο ΥΠΕΞ εκτιμούν ότι  η Τουρκία θα συνεχίσει να αυξάνει την πίεση, δοκιμάζοντας τις αντοχές και τις «ανοχές» της ελληνικής πλευράς. Θα χαλαρώσει το πρέσινγκ μόνον  όταν διαπιστώσει ότι «το σχοινί κοντεύει να σπάσει» - όταν δηλαδή η Ελλάδα θα έχει φθάσει «στα όρια» της και το μόνο που θα της απομένει θα είναι μια δυναμική αντίδραση με χρήση στρατιωτικής ισχύος.

Παράλληλα όμως, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί επιτελείς γνωρίζουν ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους στόχους της, ακόμη κι αν αναγκασθεί να αναδιπλωθεί μπροστά στον κίνδυνο «ανάφλεξης» και στρατιωτικής εμπλοκής.

 Στρατηγικός στόχος

Στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν ότι ενδεχόμενη αναδίπλωση και επίδειξη διαλλακτικότητας από την τουρκική ηγεσία, θα είναι μια τακτική κίνηση πρόσκαιρου χαρακτήρα, την οποία θα ακολουθήσει νέος γύρος κλιμάκωσης.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται ξένοι διπλωμάτες στην Αθήνα,  οι οποίοι επισημαίνουν ότι η επιθετικότητα που δείχνει η Αγκυρα και οι διεκδικήσεις που προβάλλει, δεν προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση – όπως συνέβαινε στο παρελθόν, όταν  η τουρκική ηγεσία ανέβαζε  την ένταση στα ελληνοτουρκικά ως αντιπερισπασμό σε εσωτερικά της προβλήματα.

Όπως τονίζεται σε σχετικές συζητήσεις, στρατηγικός στόχος της Αγκυρας είναι να γίνει η Τουρκία εν τοις πράγμασι συνδιαχειριστής και συνιδιοκτήτης του φυσικού αέριου της Ανατολικής Μεσογείου – και να της αναγνωρισθούν αυτός ο ρόλος και τα ανάλογα δικαιώματα.

Δεν μπορεί λοιπόν η νεο-οθωμανική επεκτατική Τουρκία να αντιμετωπισθεί με προσπάθειες κατευνασμού, με διάλογο, ψηφίσματα και διακηρύξεις στήριξης-αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

Πρόληψη και αποτροπή

Αναλυτές, διπλωμάτες και πολιτικοί παράγοντες εκφράζουν την άποψη ότι, μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη τουρκικών ενεργειών που θα έφερναν την Αθήνα προ τετελεσμένων και θα την υποχρέωναν  να υποχωρήσει ή να προβεί σε απονεννοημένο διάβημα.

  • Όπως επισημαίνουν  Η πρόληψη-αποτροπή μπορεί να γίνει μόνον με κινήσεις που θα συνιστούν άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας  - όπως η παρουσία ελληνικού στόλου και αποτρεπτικής ναυτικής δύναμης – στις θαλάσσιες περιοχές της «οιονεί ΑΟΖ» όπου σχεδιάζει να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις  η Τουρκία.
  • Εάν τα τουρκικά πλοία-γεωτρύπανα εγκατασταθούν και αρχίσουν να  δουλεύουν σ’ αυτές τις περιοχές, η Ελλάδα θα έχει χάσει το παιχνίδι. Η κατάσταση δεν θα μπορεί να ανατραπεί με ψηφίσματα του ΟΗΕ και φραστικές καταδίκες από Ευρωπαίους και ΗΠΑ

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμμερίζονται σε γενικές γραμμές αυτή την εκτίμηση. Αποφεύγουν όμως να θέσουν «τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων» και να μιλήσουν ανοιχτά για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιδράσει η χώρα μας για να αποτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων.

Χ. ΝΙΑΚΑΣ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα