Πολιτική

Σπιτικό φαγητό: Καλό για την υγεία, τη δουλειά και την… τσέπη


Το εξοντωτικό ωράριο σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που αναγκαστικά οδηγεί σε περικοπή των καθημερινών εξόδων, είναι ο λόγος που ολοένα και περισσότεροι Έλληνες καταφεύγουν στη λύση του τάπερ και του έτοιμου φαγητού. Αυτό γίνεται κατά κανόνα στη δουλειά – και συνεχίζεται από συνήθεια στο σπίτι, Αποτέλεσμα; Να κάνουν πιο ελαφρύ το πορτοφόλι και πιο μεγάλη την περίμετρο της μέσης τους.

Αν προσπαθήσει κανείς να κάνει ένα απλό υπολογισμό για το πόσο κοστίζει το φαγητό που αγοράζεται κατά την ώρα της εργασίας,  θα συνειδητοποιήσει ότι , μαγειρεύοντας κανείς στο σπίτι αντί να παραγγέλνει απ΄ έξω, γλιτώνει πάνω απο 150 ευρώ κάθε μήνα.

Παράλληλα όμως ωφελείται και η υγεία. Είναι παγκοίνως γνωστό και αναγνωρίζεται από γιατρούς και διαιτολόγους ότι το σπιτικό φαγητό αποτελεί σαφώς πιο υγιεινή επιλογή. Τόσο επειδή ο τρόπος παρασκευής του είναι πιο υγιεινός όσο και γιατί η περιεκτικότητα των σπιτικών φαγητών είναι αισθητά λιγότερη σε διάφορες ύλες (λίπος, ζάχαρι και αλάτ κλπ) που χρησιμοποιούνται στα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα  –ιδιαίτερα στα προπαρασκευασμένα φαγητά -  προκειμένου να  διατηρούνται, να γίνονται πιο ελκυστικά και να είναι χαμηλότερου κόστους. 

Οι γεύσεις που προκύπτουν από αυτά τα υλικά αλλά και από άλλα όπως για παράδειγμα οι μαγιονέζες , οι μουστάρδες και τα κέτσαπ βοηθούν στο να γίνονται πιο γευστικά τα τρόφιμα και φυσικά να έχουν μικρότερο κόστος .

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα: Οι διαιτολόγοι- διατροφολόγοι υπογραμμίζουν πως τα λιπαρά γεύματα κάνουν τους εργαζομένους να αισθάνονται βάρος στο στομάχι, με αποτέλεσμα να μειώνεται προσωρινά η όρεξή τους για εργασία.

Τα τηγανητά και οι πλούσιες ποσότητες κρέατος με λιπαρές σάλτσες είναι δύσπεπτες τροφές, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να αισθάνεται φουσκωμένος και να μην έχει διάθεση για δουλειά. Αντίθετα, τα ελαφρά γεύματα ευνοούν την απόδοση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις