Πολιτική

«Σπάει» σε δύο κομμάτια η τεχνική συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών


Σταδιακό κλείσιμο της β΄αξιολόγησης προβλέπει το πλάνο που επεξεργάζονται οι δύο πλευρές. «Τακτοποίηση» των εργασιακών και των δημοσιονομικών μέχρι το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου

 Στη λύση του σταδιακού κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης φαίνεται να καταλήγουν από κοινού κυβέρνηση και δανειστές. Ουσιαστικά πρόκειται για «σπάσιμο» της τεχνικής συμφωνίας σε δύο κομμάτια, όπου το πρώτο και κυριότερο θα περιλαμβάνει τα σημαντικά ζητήματα των εργασιακών, των δημοσιονομικών και αυτών της ενέργειας, για τα οποία θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα θέματα της β’ αξιολόγησης, όπως για παράδειγμα ο εξωδικαστικός μηχανισμός, το σχέδιο που προκρίνεται προβλέπει επιμέρους συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές και θέσπιση δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων, προκειμένου την οριστική τους διευθέτηση εντός του Ιανουαρίου. 

Τα χρονικά περιθώρια μέχρι το επερχόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου στενεύουν απειλητικά και αμφότερες οι πλευρές διαπίστωσαν ότι ήταν πρακτικά αδύνατον να υλοποιηθούν έγκαιρα όλα τα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την δεύτερη αξιολόγηση. Ο κίνδυνος της μη επίτευξης τεχνικής συμφωνίας, τουλάχιστον στα θεμελιώδη ζητήματα που άπτονται της β’ αξιολόγησης, είναι ορατός και γι’ αυτό τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές καλοβλέπουν πλέον το «σενάριο» για «σπάσιμο» της αξιολόγησης. Ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση οι Θεσμοί θέτουν όρους-όπως μια κατ’ αρχήν συμφωνία και η τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων-, προκειμένου να συναινέσουν στο σταδιακό κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας.

Προανήγγειλαν νέο Eurogroup μέσα στο Δεκέμβριο

Εμμέσως πλην σαφώς κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, άφησαν ορθάνοιχτο «παράθυρο» για το σταδιακό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουάρ Κερέ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Εurogroup μέσα στο Δεκέμβριο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «μπορεί να υπάρξει και άλλο Eurogroup», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει προσδοκία για λύση στις 5 Δεκεμβρίου. Τόσο σε επίπεδο τεχνικό, που αφορά αμιγώς την β΄αξιολόγηση αλλά βεβαίως και στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους… Διαβάστε σχετικά: Κερέ (EKT): Δεν αποκλείεται έκτακτο Eurogroup μέσα στον Δεκέμβριο

Το πρώτο «πακέτο»  της 5ης Δεκεμβρίου

Μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση «υποχρεούται» να βρει συμβιβαστική λύση για τα εργασιακά, όπου οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι». Οι πληροφορίες αναφέρουν το υπουργείο Εργασίας είναι διατεθειμένο να άρει την διοικητική έγκριση για τις απολύσεις (το υπουργικό βέτο), προκειμένου να κερδίσει την μη αύξηση του ορίου απολύσεων από 5% σε 10%. Ανοιχτά παραμένουν και τα ζητήματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και του συνδικαλιστικό νόμου, με κυβέρνηση και δανειστές να επιχειρούν βήματα προσέγγισης.

Στα δημοσιονομικά, μετά το αρχικό… σχίσμα, κυβέρνηση και Θεσμοί βρίσκονται σε κοινό τόπο. Το δημοσιονομικό κενό των 600 εκατ.ευρώ που εντόπισαν οι δανειστές για το 2018, τείνει προς κλείσιμο, μετά το πακέτο μέτρων που πρότεινε το Μαξίμου και ικανοποιεί τους Θεσμούς.

Το δεύτερο κομμάτι

Στο δεύτερο «κομμάτι» της τεχνικής συμφωνίας θα μετακυλήσουν μεταξύ άλλων θέματα όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τις οφειλές επιχειρήσεων, το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, οι αλλαγές στο Δημόσιο όπως επίσης και το.., εξόχως ενδιαφέρον ζήτημα των ειδικών μισθολογίων.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις