Η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ έφτασε σήμερα στο Τσαντ για να συναντηθεί με Σουδανούς πρόσφυγες που έφυγαν από το Νταρφούρ για να γλιτώσουν από την εθνοτική και τη σεξουαλική βία.
Η Τόμας- Γκρίνφιλντ αναμένεται να επισκεφθεί τα σύνορα του Τσαντ με την επαρχία Νταρφούρ, στο δυτικό Σουδάν, η οποία είναι αντιμέτωπη με επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση μετά την έναρξη των συγκρούσεων στη χώρα.
Στις 15 Απριλίου ξέσπασε πόλεμος στο Σουδάν, τέσσερα χρόνια αφού εκδιώχθηκε από την εξουσία ο πρόεδρος Όμαρ αλ Μπασίρ. Οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής ομάδας Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) εκτραχύνθηκαν σε πόλεμο με αφορμή το σχέδιο μεταβίβασης της εξουσίας στους πολίτες.
«Αναμφίβολα έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο σοβαρών ωμοτήτων που διαπράττονται και θυμίζουν τα όσα είδαμε να συμβαίνουν το 2004, τα οποία μας οδήγησαν να κάνουμε λόγο για γενοκτονία», σχολίασε η Τόμας- Γκρίνφιλντ για το Νταρφούρ φτάνοντας στο Τσαντ.
Η ίδια πρόσθεσε ότι υπάρχουν μαρτυρίες «από γυναίκες που έπεσαν θύματα ομαδικών βιασμών ξανά και ξανά, για χωριά που λεηλατήθηκαν, υπάρχουν αεροφωτογραφίες που δείχνουν ομαδικούς τάφους. Οι ενδείξεις είναι εκεί».
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 300.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Νταρφούρ, όταν οι πολιτοφυλακές «Τζαντζαουίντ» -- από τις οποίες προήλθαν οι ΔΤΥ—βοήθησαν τον στρατό να καταστείλει την εξέγερση κυρίως μη αραβικών ομάδων. Σουδανοί ηγέτες καταζητούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
«Για μία ακόμη φορά το Νταρφούρ βυθίζεται σε μια άβυσσο χωρίς έλεος ή ελπίδα», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο Μάρτιν Γκρίφιθς επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ. «Άμαχοι παγιδεύονται, στοχοθετούνται, βιάζονται και δολοφονούνται. Είναι παράνομο και είναι εξωφρενικό», πρόσθεσε.
Κούρσα ενάντια στον χρόνο
Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι μετά την έναρξη του πολέμου στο Σουδάν περίπου 380.000 πρόσφυγες –κυρίως γυναίκες και παιδιά—έχουν καταφύγει στο Τσαντ. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι πήγαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και το Νότιο Σουδάν.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει ζητήσει 1 δισεκ. δολάρια για να μπορέσει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία στους περισσότερους από 1,8 εκατ. ανθρώπους που αναμένεται να εγκαταλείψουν το Σουδάν φέτος. Σχεδόν 7,1 εκατ. άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στο Σουδάν, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Ο Γκρίφιθς τόνισε ότι όσοι παραμένουν στο Σουδάν και κατάφεραν να γλιτώσουν από τη βία, τώρα είναι αντιμέτωποι με τον λιμό.
«Περισσότερο από το 60% των ανθρώπων στο δυτικό Νταρφούρ αντιμετωπίζουν μεγάλη επισιτιστική ανασφάλεια, όπως και περισσότερο από τον μισό πληθυσμό στο ανατολικό και νότιο Νταρφούρ», επεσήμανε ο ίδιος. «Έχει ξεκινήσει μια κούρσα ενάντια στον χρόνο», υπογράμμισε.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο ΟΗΕ κατάφερε να περάσει βοήθεια στο δυτικό Νταρφούρ μέσω του Τσαντ και έχει φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έτοιμα να φτάσουν σε άλλες περιοχές της επαρχίας. Όμως «σκληρές μάχες» εμποδίζουν τον οργανισμό να φτάσει στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
«Οι κάτοικοι του Νταρφούρ έχουν εγκλωβιστεί σε μια κατάσταση σχεδόν πλήρους στέρησης. Το μήνυμά μας είναι επείγον: Σταματήστε τις μάχες και αφήστε μας να περάσουμε», δήλωσε ο Γκρίφιθς.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο μισός πληθυσμός του Σουδάν –συνολικά 49 εκατ. άνθρωποι—χρειάζεται βοήθεια και έχει ζητήσει να συγκεντρωθούν 2,6 δισεκ. δολάρια. Μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει μόνο το 26% του ποσού αυτού.
Οι συγκρούσεις σε όλο το Σουδάν έχουν προκαλέσει «ανθρωπιστική καταστροφή», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας την προηγούμενη εβδομάδα.
«Η αυξανόμενη εθνοτική κινητοποίηση και η άνοδος των εθνοτικά υποκινούμενων επιθέσεων ενδέχεται να προκαλέσουν εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος πιθανόν θα έχει ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες για τους Σουδανούς, για την περιοχή και πέρα από αυτή», πρόσθεσε.
πηγή: ΑΠΕ