Υπό έντονες πιέσεις βρίσκεται η πετρελαϊκή εταιρία Royal Dutch Shell Plc να ξεπληρώσει τουλάχιστον το 80% των μετόχων της που παρά τις αντιξοότητες που αναμφίβολα αντιμετώπιζε η εταιρία εξαιτίας των τιμών του πετρελαίου, έδωσαν το πράσινο φως στην εξαγορά της BG Group.
Η διαρκής πτώση των τιμών του πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα η αξία της Shell να διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο μέσα σε περισσότερο από μία δεκαετία και ως εκ τούτου το επενδυτικό ενδιαφέρον κλονίστηκε.
Ο Chief Executive Officer Ben Van Beurden, ήταν εκείνος που έπεισε τους επενδυτές ότι η εξαγορά της BG θα βοηθούσε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, καθώς οι συνθήκες επιτάσσουν ότι η εταιρία θα πρέπει να δρα γρήγορα, απλά και αποτελεσματικά και να είναι προσηλωμένη στο κέρδος. Διαβεβαίωσε παράλληλα τους μετόχους ότι θα λάβουν αποζημίωση από τα κέρδη από τα υγροποιημένα καύσιμα από τις υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις.
Ενώ μέσω της εξαγοράς η συνδυασμένη εταιρία θα γίνει η μεγαλύτερη μη κρατική πετρελαϊκή εταιρία μετά την Exxon Mobil, η καθαρή της αξία ενδέχεται να είναι μικρότερη της Shell πριν την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.
Μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης, οι μετοχές τύπου Β της Shell, που χρησιμοποιήθηκαν στην εξαγορά, αυξήθηκαν κατά 2,6% στις συναλλαγές του Λονδίνου, ενώ οι αντίστοιχες της BG 1,8%.
Σύμφωνα με τον Οικονομικό Διευθυντή της Shell Simon Henry η πτώση της τιμή του αργού από 50 δολάρια στο βαρέλι στα 30, είχε ως αποτέλεσμα να κοπούν έως και 80 δισ. δολάρια το χρόνο από τις ταμειακές ροές της συγχωνευμένης εταιρίας.
Φυσικά η Shell δεν είναι το μοναδικό θύμα της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου. Οι περισσότερες αν όχι όλες οι πετρελαϊκές εταιρίες του κόσμου έχουν βιώσει ισχυρό πλήγμα και έχουν δει τις πωλήσεις τους να μειώνονται δραματικά καθώς η ζήτηση έχει κοπεί.
Από τον Ιούνιο του 2014 το πετρέλαιο έχει χάσει σχεδόν το 70% της αξίας του και έχει στοιχίσει στις πετρελαϊκές δισεκατομμύρια δολάρια.
Παρά όμως τις αντιξοότητες, οι μέτοχοι της Shell επέτρεψαν την εξαγορά της BG για χάρη αφενός των αποθεμάτων και αφετέρου της παραγωγής και καθιστά την εταιρία τον μεγαλύτερο έμπορο υγροποιημένων καυσίμων.
Φυσικά παρά τις διαρκείς διαβεβαιώσεις της Shell οι μέτοχοι εξακολουθούν να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και δεν μπορούν να σχηματίσουν σαφή εικόνα ως προς το αν οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα πέντε χρόνια ή εάν θα παρατηρηθεί πρόοδος.