Παρά τις διαρροές και τις εμπλοκές στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση ή στελέχη της παραμένουν αισιόδοξα για την έκβασή τους. Την ίδια αισιοδοξία εμφανίζουν και για τα μέτωπα στο εσωτερικό με τους φορείς και επαγγελματικούς κλάδους.
Την αισιοδοξία του ότι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού «θα έχει αίσιο τέλος», παρά τις ενστάσεις για βασικές παραμέτρους του σχεδίου, εκφράζει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία».
Για τη σύνδεση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών με το φορολογητέο εισόδημα, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι η σύνδεση αυτή δίνει κίνητρα για τη δήλωση των αληθινών εσόδων, αφού στην αντίθετη περίπτωση η σύνταξη θα είναι πολύ μικρή. Διαβεβαιώνει, μάλιστα, ότι με τις προσαρμογές που θα γίνουν θα προστατευθούν τα μεσαία εισοδήματα και θα προκύψει αύξηση των εσόδων ώστε να είναι εφικτή, στο άμεσο μέλλον, ακόμη και μια μείωση των εισφορών.
Σε όσους τον κατηγορούν ότι με τις προτεινόμενες αλλαγές επιβαρύνονται όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν, απαντά ότι οι νυν συνταξιούχοι έχουν ήδη υποστεί 11 συνεχόμενες μειώσεις συντάξεων. «Δεν φορτώνουμε στην επόμενη γενιά τα βάρη της κρίσης», υπογραμμίζει ο υπουργός και προσθέτει:
«Αντιλαμβανόμαστε την κοινωνική δικαιοσύνη όχι μόνον με όρους ταξικούς αλλά και διαγενεακούς. Εφαρμόζουμε, για πρώτη φορά τους ίδιους κανόνες και στους μελλοντικούς και στους νυν συνταξιούχους, εφόσον επανυπολογίζουμε και τη σύνταξη των τελευταίων, για να προσδιορίσουμε την υπέρ τους προσωπική διαφορά, την οποία εγγυόμαστε για πάντα».
Παράλληλα ο υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος θεωρεί ότι η έκβαση των διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των επιστημονικών φορέων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, θα πάει καλά τονίζοντας πως “η συζήτηση θα αποδώσει”, ενώ είπε ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων για το εν λόγω ζήτημα.
Επίσης μίλησε για την “κόκκινη γραμμή” της κυβέρνησης για μη αποδοχή νέας μείωσης των συντάξεων στο Mega τονίζοντας ότι δεν ετέθη τέτοιο θέμα από τους δανειστές, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των επιστημονικών φορέων για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
“Υπάρχουν οι δικές μας θέσεις και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω στο θέμα της μείωσης των συντάξεων, γιατί δεν βοηθάει την οικονομία”, δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος, προσθέτοντας πως η ύφεση προκλήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από τη μείωση μισθών και συντάξεων.
Αναφερόμενος στην νέα πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση, τόνισε πως “θα γίνουν προσαρμογές συμβατές με τις εισφοροδοτικές ικανότητες των ασφαλισμένων”, διευκρινίζοντας ότι θα υπάρξει μείωση των εισφορών για μία τριετία και θα ακολουθήσει η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, ώστε να γίνει νέα προσαρμογή.
Από τον υπολογισμό της δαπάνης για την ασφαλιστική εισφορά στο εισόδημα, τόνισε, προκύπτει μείωση των φορολογικών δαπανών, ενώ υπογράμμισε ότι θα υπάρξει κατά τον δυνατόν μεγαλύτερη μείωση εισφορών για την πρώτη 5ετία για τους νέους επιστήμονες. “Δεν είμαστε παρανοϊκοί να βάζουμε εισφορές που δεν μπορούν να πληρώνουν οι άνθρωποι”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος.
Επιπρόσθετα, ο κ. Πετρόπουλος άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση αναφέροντας ότι η αναλογιστική μελέτη που επικαλέστηκε ο Κ. Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, προβλέπει διαρκείς μειώσεις των ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις, διαρκείς μειώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας μετά το 2021, ανά δύο έτη.
Ο υφυπουργός Εργασίας εξέφρασε, πάντως, την πεποίθηση πως εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα αποτελέσει ένα καλό, αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα και την οικονομία.
Tην ίδια ώρα οι αγρότες παραμένουν άκαμπτοι, παράλληλα με φορείς και οργανώσεις που υπόσχονται συνέχεια στις αντιδράσεις στα σχέδια της κυβέρνησης