Πολιτική

Σε κλίμα νευρικότητας η Wall Street, ήπιες απώλειες


Πτώση για δολάριο και πετρέλαιο. Συνεχίζει ανοδικά ο χρυσός

Εμφανές ήταν το κλίμα νευρικότητας στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομαδάς στην Wall Street στον απόηχο της ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο νέος πρόεδρος από την πρώτη στιγμή κινείται με τον γνώριμο εκρηκτικό του λόγο γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα για το επόμενο διάστημα. Στις πρώτες κινήσεις του ο Τραμπ υπογράφει εκτελεστική εντολή με την οποία ανακοινώνει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Trans-Pacific Partnership (TPP), μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και 11 άλλων χωρών της περιοχής του ειρηνικού.

Την ίδια ώρα να φέρει πίσω στις ΗΠΑ τις χαμένες θέσεις εργασίας στην μεταποίηση επιδιώκει, όπως έχει διεμηνύσει, ο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό φάνηκε και από την συνάντηση που είχε με κορυφαίους διευθύνοντες συμβούλους (Τesla, Johnson & Johnson, Lockheed Martin, Dell, Arconic και Under Urmour), δίνοντας την υπόσχεση πως θα μειώσει κατά 75% τις ρυθμίσεις και τους κανονισμούς, ενώ για όσους θέλουν να κατασκευάσουν μονάδες στην χώρα η έγκριση θα δίνεται το ταχύτυερον δυνατόν. Στον αντίποδα όμως. ήταν ξεκάθαρος για όσους θέλουν να εισάγουν αγαθά στις ΗΠΑ ενώ έχουν μεταφέρει τις μεταποιητικές τους δραστηριότητες στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, αναμένεται να επιβάλει έναν μεγάλο διασυνοριακό φόρο. Στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών του για ενίσχυση της απασχόλησης στις ΗΠΑ και την στήριξη της οικονομίας, ο Τραμπ δεσμεύετηκε σε μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και την μεσαία τάξη.

Από το εταιρικό μέτωπο, ισχνή πτώση κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της McDonalds και συγκεκριμένα στα 1,19 δισ δολ. το δ' τρίμηνο, έναντι 1,21 δισ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Από την άλλη πλευρά ο πετρελαϊκός κολοσσός, Halliburton ανακοίνωσε διευρυμένες καθαρές ζημιές στο δ΄ τρίμηνο αλλά προσαρμοσμένα κέρδη που υπερέβησαν τις προσδοκίες, αν και οι πωλήσεις ήταν χαμηλότερες των προσδοκιών. Πολύ έντονο πάντως είναι το ενδιαφέρον αυτήν την εβδομάδα καθώς αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τριμήνου 34 εταιρείες που συμμετέχουν στον S&P 500 ενώ από τις 54 που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής, το 74% έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών σε επίπεδο κερδών κατά ένα μέσο όρο της τάξεως του 5%.

Σε αυτό το πλαίσιο κερδισμένο βγαίνει το πολύτιμο μέταλλο, τον χρυσό. Η αβεβαιότητα είναι έκδηλη μετά την ανάληψη του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ. Μπορεί να μην αποτυπώνεται με ακραίο τρόπο στα ταμπλό των αγορών, οι επενδυτές όμως αρχίζουν να "συνωστίζονται" σιγά σιγά ξανά στο καταφύγιο του χρυσού. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το συμβόλαιο του πολύτιμου μετάλλου βρίσκεται πλέον σε υψηλό 10 εβδομάδων και δεν διαφαίνεται για την ώρα κάποια βίαιη διόρθωση, πλην βραχυπρόθεσμων ρευστοποιήσεων σε τεχνικό επίπεδο. Σήμερα, το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου κέρδισε 0,9% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 1.215,60 δολ. ανά ουγγιά. Η τιμή αυτή είναι η υψηλότερη από τις 17 Νοέμβριου. Παράλληλα, το ασήμι παραδόσεως Μαρτίου κέρδισε κατά 0,8% στα 17,17 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός παραδόσεως του ίδιου μήνα κέρδισε 0,69% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 2,64 δολάρια ανά λίβρα.

Στον αντίποδα, πτώση σημείωσε το αργό πετρέλαιο κατά 0,9% στα 52,75 δολ. η ουγγια. Η αγορά έδωσε μεγαλύτερη βάση στην ενδεχόμενη αύξηση της εγχώριας παραγωγής από τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πως τόσο τα μέλη όσο και τα μη μέλη του ΟΠΕΚ θα συνεργαστούν για τον περιορισμό της παραγωγής.

Τελικά και παρά την μεταβλητότητα που υπήρξε στους δείκτες (σχεδόν σε όλη την συνεδρίαση σε αρνητικό έδαφος), η αγορά κατέγραψε οριακές απώλειες. O Dow Jones βρέθηκε χαμηλότερα κατά 0,14% στις 19,799 μονάδες. ο S&P500 ελαφρώς χειρότερα με κάμψη 0,27% στις 2,265 μονάδες ενώ οριακές ήταν οι απώλειες για τον Nasdaq (0,04%) στις 5,552 μονάδες.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις