Την πεποίθηση ότι η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπον του έτους, με προοπτική η αξία τους να φτάσει φέτος στα 27 δισ. ευρώ, συνυπολογιζόμενων των πετρελαιοειδών (16-17 δισ. άνευ αυτών), εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), δρ Κυριάκος Λουφάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (σ.σ. η αξία των ελληνικών εξαγωγών είχε ξεπεράσει τα 27 δισ. ευρώ το 2013 και το 2014, πριν υποχωρήσει στα 25,48 δισ. το 2015 και στα 25,11 δισ. το 2016).
Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι η είσοδος της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση (QE) είναι πολύ πιο σημαντική από ό,τι η ρύθμιση του χρέους αυτή τη στιγμή, εκφράζοντας ωστόσο "πολύ μεγάλες" επιφυλάξεις, σε σχέση με το αν η πρώτη τελικά θα επιτευχθεί.
Ενόψει του 4ου συνεδρίου για τις εξαγωγές, με τίτλο "Export Summit V", το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου, με θέμα τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα, ο δρ Λουφάκης εξέφρασε ακόμη την ελπίδα η ανοδική πορεία των εξαγωγών να συνεχιστεί με το "τέμπο" του πρώτου τριμήνου του έτους (+6,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα χωρίς τα πετρελαιοειδή και +20,3% με αυτά).
Ερωτηθείς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο δρ Λουφάκης απάντησε ότι παρότι ο ίδιος είναι φυσικός επιστήμονας και όχι οικονομολόγος, δεν συμμερίζεται τη θεωρία της κυβέρνησης περί συμπιεσμένου ελατηρίου, που θα εκτιναχτεί αναπτυξιακά μετά τη μεγάλη συμπίεση που έχει υποστεί. «Ως φυσικός επιστήμονας γνωρίζω ότι το ελατήριο δεν θα πεταχθεί ποτέ προς τα πάνω μόνο του, αν δεν του αφαιρέσεις βάρη. Αν αφήσεις πάνω τα βάρη, το πιθανότερο είναι να χάσει την αντοχή του και να σπάσει» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους επελέγη η θεματολογία του συνεδρίου να στραφεί γύρω από την προστιθέμενη αξία, ο δρ Λουφάκης επισήμανε ότι "ένα βασικό μειονέκτημα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων είναι η χαμηλή προστιθέμενη αξία τους", οπότε οι 'Ελληνες εξαγωγείς χρειάζεται να ποντάρουν στην αύξησή της.
Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης των δικτύων διανομής και μεταφοράς, αναφερόμενος στην πτωτική πορεία του συγκεκριμένου κλάδου, καθώς το 2016 οι εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών ανήλθαν σε 7,8 δισ. ευρώ, έναντι 13,1 δισ. το 2014 (42,3% του συνόλου των εισπράξεων στο ισοζύγιο υπηρεσιών).
Το συνέδριο
Σε σχέση με το συνέδριο καθεαυτό, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές εταιρίες που επιχειρούν να διεισδύσουν στις διεθνείς αγορές έρχονται αντιμέτωπες με προκλήσεις που αφορούν στις απαιτήσεις της τυποποίησης, των πιστοποιήσεων, της συσκευασίας, καθώς και θέματα που άπτονται της διαδικασίας μεταφοράς, των logistics και των δικτύων διανομής. Tο Export Summit V θα αναδείξει όλες τις πτυχές των επιμέρους αυτών θεμάτων, τα οποία αποτελούν τα κρίσιμα "προ-στάδια" της εξαγωγής, προσδίδουν προστιθέμενη αξία και διασφαλίζουν διεθνή ανταγωνιστικότητα στις επιχειρήσεις και στα προϊόντα τους».
Το Export Summit V, στο οποίο θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης και η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, έχει καθιερωθεί -σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ- "ως το σημαντικότερο συνεδριακό γεγονός της κοινότητας των εξαγωγέων και αναμένεται να συγκεντρώσει εκπροσώπους επιχειρήσεων και φορέων".
Το συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλάς", τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), ενώ σε αυτό θα μιλήσουν -μεταξύ άλλων- εκπρόσωποι μεγάλων ελληνικών εταιρειών με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό, αλλά και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας που απέκτησε το 67% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (DIEP-Terminal Link SAS-Belterra Investments) και της Fraport Greece, στην οποία περιήλθαν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας._
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλεξάνδρα Γούτα