Η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται να χωρίζεται σε ευρωσκεπτικιστές και ευρωπαϊστές. Αυτό προκύπτει από την πρώτη έρευνα του οργανισμού "διαΝΕΟσις", με τίτλο: «Τι πιστεύουν οι Έλληνες».
Η έρευνα "Τι Πιστεύουν οι Έλληνες" περιλαμβάνει 69 ερωτήσεις πάνω σε πέντε θεματικές ενότητες (Ευρώπη και εθνική ταυτότητα, κράτος και οικονομία, ανθρώπινα δικαιώματα, θεσμοί και πολιτικό σύστημα, παιδεία και πολιτισμός). Η ανάπτυξη και ο σχεδιασμός της έρευνας έγιναν από τη διαΝΕΟσις σε συνεργασία με τον καθηγητή συγκριτικής πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Γεράσιμο Μοσχονά και η έρευνα υλοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών G.P.O. τον Απρίλιο και το Νοέμβριο του 2015.
Από τις απαντήσεις των πολιτών αναδεικνύεται μία νέα διάκριση των πολιτών σε ευκρινή στρατόπεδα ανάλογα με τη στάση τους απέναντι στην ΕΕ και άλλα ζητήματα. Όλα τα αποτελέσματα της έρευνας, μαζί με πλούσια ανάλυση και αρθρογραφία, θα δημοσιεύονται στο www.dianeosis.org από τις 10 Φεβρουαρίου 2016.
Μερικά ευρήματα είναι τα εξής:
Το 46,2% των πολιτών πιστεύουν πως η Ελλάδα βγήκε ζημιωμένη από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης.
Οι πολίτες δηλώνουν αξιοσημείωτα θετικές απόψεις για έννοιες, όπως "αγορές", "ανταγωνιστικότητα", "αποκρατικοποιήσεις" και "οικονομία της αγοράς".
Ένα υψηλό ποσοστό των ανέργων και των πολιτών που έχουν χαμηλό εισόδημα επιθυμούν την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Ο κ. Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι, ύστερα από 35 χρόνια οργανικής ένταξης στον ευρωπαϊκό θεσμικό και οικονομικό μηχανισμό, η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται σήμερα ουσιαστικά διχοτομημένη σε ευρωπαϊστές και ευρωσκεπτικιστές. "Μια διχοτόμηση που προοπτικά, όσο η Ελλάδα παραμένει σε δομική κρίση, μπορεί να εξελιχθεί σε νέο διχασμό".
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι "η συνεχιζόμενη κρίση, η αντιπαράθεση μνημονιακών-αντιμνημονιακών επί έξι χρόνια, αλλά και ο άτεγκτος οικονομικός δογματισμός της λιτότητας που δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας μας, έχουν δημιουργήσει έναν συμπαγή αντιευρωπαϊσμό -πιο εκτεταμένο και βαθύτερο από την τυπική εκλογική του εκπροσώπηση. Από την άλλη, ο φιλευρωπαϊσμός μας έχει προσλάβει έναν αμυντικό, σχεδόν παθητικό χαρακτήρα. Είμαστε παθητικοί Ευρωπαίοι. Μένουμε Ευρώπη, γιατί φοβόμαστε ότι, εκτός Ευρώπης, θα είμαστε χειρότερα. Το Ευρωπαϊκό Ιδεώδες, ό,τι κι αν σημαίνει σήμερα αυτό, έχει πάψει να εμπνέει τη μεγαλύτερη μερίδα κι αυτών ακόμα των Ελλήνων πολιτών που δηλώνουν ευρωπαϊστές. Στην πραγματικότητα είναι ευρωρεαλιστές».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν αυτή η δράση είναι βήμα για ένα πολιτικό μέλλον, ο κ. Δασκαλόπουλος σχολίασε: "Μπορεί να ήμουν στο προσκήνιο τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν έχω το άγχος του προσκήνιου. Άλλωστε, τα κόμματα στην Ελλάδα μάλλον δημιουργούν προβλήματα, παρά δίνουν λύσεις και εγώ είμαι άνθρωπος των λύσεων".
H «διαΝΕΟσις»
Πρόκειται για έναν νέο ανεξάρτητο ερευνητικό οργανισμό με την επωνυμία «διαΝΕΟσις», του οποίου πρόεδρος θα είναι ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και στην επιστημονική του ομάδα θα συμμετέχουν περίπου 40 επιφανείς επιστήμονες.
O οργανισμός
Το ερευνητικό πρόγραμμα δράσης του οργανισμού για το 2016, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει έρευνες για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, την επίπτωση της κρίσης στην υγεία των πολιτών, το σχεδιασμό ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, το κοινωνικό κεφάλαιο και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στους θεσμούς, το δημογραφικό πρόβλημα, την κατάσταση των κρίσιμων υποδομών της χώρας και τον αξιακό χάρτη των Ελλήνων.