Πολιτική

Σε δίνη αβεβαιότητας το Χρηματιστήριο


Η αβεβαιότητα έχει επιστρέψει στις διεθνείς αγορές και επηρεάζει το ελληνικό Χρηματιστήριο. Κίνα και πετρέλαιο οδηγούν σε πτώση τις ευρωαγορές. Η χρηματιστηριακή αγορά αναζητά κατεύθυνση και επίπεδα ισορροπίας, εν μέσω  αβεβαιότητας για την πορεία  της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και τις πολιτικές εξελίξεις. Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από την S&P είχε μικρή και περιορισμένης χρονικής διάρκειας επίδραση, αντισταθμιζόμενη μάλιστα από τη γενικότερη επιδείνωση κλίματοςστα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς συνεχίζεται η ροή αρνητικών ειδήσεων για την οικονομία της Κίνας, την παραγωγή-ζήτηση πετρελαίου και τις επιδόσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Χρηματιστές και αναλυτές επισημαίνουν ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο στο χρηματιστήριο  παραμένει υψηλό, καθώς κυρίαρχο στοιχείο αυτή την εποχή είναι η μεταβλητότηα, ενώ στα διεθνή χρηματιστήρια η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική.

Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων αξιολογούν ως στοιχείο ρίσκου το μπρα ντε φερ κυβέρνησης-θεσμών, παρά το γεγονός ότι διεθνείς οίκοι βλέπουν μεγάλη πιθανότητα να κλείσουν επιτυχώς η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Ο χαμηλός τζίρος υποδηλώνει επιφυλακτικότητα και απραξία από πλευράς των διεθνών funds που έχουν μεγάλες θέσεις στην ελληνική αγορά.

Θα χρειαστούν και άλλα καλά νέα για να ενεργοποιηθεί ισχυρότερα ο ξένος παράγοντας που θα έρθει στρατηγικά να επενδύσει στην χώρα. Οι παλινωδίες που παρατηρούνται με την φορολογία στον ΟΠΑΠ ή την πώληση του ΑΔΜΗΕ μόνο θετικές εξελίξεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ενώ ο χρόνος ο οποίος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια πώληση σχεδόν συστηματικά παραβιάζεται από διάφορους παράγοντες βάζοντας ένα θέμα αξιοπιστίας της διαδικασίας.

Ο γεωπολιτικός κίνδυνος στην ευρύτερη περιοχή παραμένει υψηλός. Η Ελλάδα μπορεί να μην σχετίζεται ευθέως με τις αραβικές χώρες δέχεται ωστόσο τις επιδράσεις των γεγονότων με κύρια επίπτωση τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και την αδυναμία διαχείρισης ενός τόσο υψηλού αριθμού προσφύγων.

Τεχνική ανάλυση

Οι 155 μονάδες είναι κοντινή και οι 165 μονάδες κύρια αντίσταση σαν παλαιό χαμηλό, ενώ σε κάθε περίπτωση οι 169 μονάδες είναι κύρια αντίσταση για τον FTSE 25. Το stop στην παρούσα στις 172 μονάδες με πιθανότητες να κατέβει αισθητά, ενώ στήριξη έχουμε στις 140 μονάδες που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης προς τις 128 μονάδες.

Αντίδραση από την περιοχή των 520 μονάδων για το Γενικό Δείκτη. Σε πρώτη φάση έχουμε κύρια αντίσταση στην περιοχή των παλαιών χαμηλών, λίγο κάτω από τις 560 μονάδες. Που χρειάζεται κατοχύρωση σε κλείσιμο, αν θέλει να ανατρέψει της επιθετική πτωτική τάση… Ενώ αν συμβεί, τότε μπορεί να μας φέρει στην περιοχή των 575 μονάδων.

Αντίστοιχα στις 520 μονάδες είναι στήριξη που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης προς τις 480 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση οι 600 μονάδες έχουν γίνει κύρια αντίσταση και stop στο short… Με τις πιθανότητες να κατέβει ακόμα χαμηλότερα.

Στατιστικά συνεδρίασης

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση -1,07% στις 529 μονάδες. Πτώση -1,49% ο FTSE 25 στις 146,36 μονάδες. Απώλειες -2,07% ο τραπεζικός δείκτης στις 39,75 μονάδες. Στα 10,4 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.
Πτώση -2,78% η Alpha Bank στα 1,75 ευρώ, -3,07% η Πειραιώς στα 0,158 ευρώ, -0,39% η Εθνική στα 0,254 ευρώ, -2,35% η Eurobank στα 0,705 ευρώ.
Απώλειες -2,48% η ΔΕΗ, -1,37% τα ΕΛΠΕ, -2,99% η ΜΙΓ, -0,55% η Motor Oil, -0,66% o Μυτιληναίος, -2,47% ο ΟΠΑΠ, -1,16% ο ΟΤΕ, -0,36% ο Τιτάνας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις