Η Ρωσία καταδίκασε σήμερα την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τέσσερα από τα πέντε ρωσικά προξενεία που έχει στο έδαφός της, καταγγέλλοντας μια "πρόκληση" που δεν θα μείνει αναπάντητη από τη Μόσχα.
"Το Βερολίνο δεν θα πρέπει να αμφιβάλει καθόλου ότι αυτές οι απερίσκεπτες προκλητικές ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς τη δίκαιη απάντησή μας", ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στην ανακοίνωσή του, το ρωσικό ΥΠΕΞ επέκρινε δριμύτατα "ένα νέο μη φιλικό μέτρο που αποσκοπεί στην περαιτέρω καταστροφή των ρωσογερμανικών σχέσεων".
Κατηγόρησε το Βερολίνο ότι είναι υπεύθυνο για τη "συνεχή κλιμάκωση" "απελαύνοντας μαζικά" Ρώσους διπλωμάτες χρησιμοποιώντας "παράξενα προσχήματα", μειώνοντας το προσωπικό των αποστολών και καθυστερώντας τη χορήγηση θεώρησης διαβατηρίων.
Οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν συνέχεια της πρόσφατης απόφασης των ρωσικών αρχών να μειώσουν δραστικά, από τον Ιούνιο, τον αριθμό των ατόμων που η Γερμανία μπορεί να στείλει ή να απασχολεί στη Ρωσία στην πρεσβεία της ή σε ενεργά ιδρύματα, κυρίως στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.
Εκατοντάδες άνθρωποι πλήττονται από το μέτρο αυτό: υπάλληλοι της πρεσβείας και των προξενείων αλλά κυρίως το προσωπικό του μορφωτικού ινστιτούτου Goethe στη ρωσική επικράτεια, του γερμανικού σχολείου, παιδικών σταθμών ή ακόμη εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε ρωσικά σχολεία.
"Η ρωσική κυβέρνηση έκανε έτσι ένα βήμα προς την κλιμάκωση και αυτή η αδικαιολόγητη απόφαση αναγκάζει τη (γερμανική) κυβέρνηση να κάνει πολύ μεγάλες περικοπές σε όλους τους τομείς της παρουσίας της στη Ρωσία", εξήγησε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Τον Απρίλιο, η Μόσχα είχε ήδη ανακοινώσει την απέλαση σχεδόν 20 Γερμανών διπλωμάτων, σε αντίποινα για ένα παρόμοιο μέτρο που έλαβε το Βερολίνο.
Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται σε μια στιγμή που οι διμερείς γερμανορωσικές σχέσεις, οι οποίες άλλοτε ήταν στενές, βρίσκονται στο κατώτερο επίπεδό τους.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανάγκασε τη Γερμανία να προβεί σε μια επώδυνη και θεαματική διπλωματική και οικονομική στροφή 180 μοιρών, αφότου είχε επί δεκαετίες εστιάσει σε αυτούς τους δύο τομείς για την προσέγγιση με τη Ρωσία.
Η Μόσχα ήταν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Γερμανίας και ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της σε πετρέλαιο.
Η Γερμανία έβαλε τέλος στον εφοδιασμό αυτό και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων του Κιέβου, και ταυτόχρονα ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς υποστηρικτές του.