Χρηστικά

Ράμπο της Εφορίας για «πλούσιους φορολογούμενους»


Στις 17 Φεβρουαρίου 2025 ξεκινά τη λειτουργία της η νέα ελεγκτική υπηρεσία η οποία θα ελέγχει πλούσιους φορολογούμενους και μεγάλες επιχειρήσεις, θα διαθέτει αυξημένες αρμοδιότητες και θα καλύπτει ολόκληρη την επικράτεια.

Πρόκειται για το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων, το οποίο προκύπτει από τη συγχώνευση του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ).

Τα δύο αυτά ελεγκτικά κέντρα παύουν να λειτουργούν από τον Φεβρουάριο και όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις που ελέγχουν ή διαχειρίζονται περνούν στη νέα ελεγκτική υπηρεσία.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, το Κ.Ε.ΜΕ.Φ. θα είναι μια ειδική αποκεντρωμένη υπηρεσία φορολογικού ελέγχου, με έδρα την Αττική, και οι επιχειρησιακοί του στόχοι είναι οι έλεγχοι φυσικών προσώπων με μεγάλα εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία, ο εντοπισμός κρυφών εισοδημάτων σε εσωτερικό και εξωτερικό, το κυνήγι των οφειλετών του δημοσίου, καθώς και οι έλεγχοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Πως θα λειτουργεί το ΚΕΜΕΦ 

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, οι αρμοδιότητες του ΚΕΜΕΦ είναι μεταξύ άλλων:

  1. Η διενέργεια φορολογικού ελέγχου επί φυσικών προσώπων με μεγάλα εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία.
  2. Οι έλεγχοι των επιχειρήσεων με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 25 εκατ. ευρώ.
  3. Οι έλεγχοι τραπεζικών και ασφαλιστικών εταιρειών ανεξάρτητα από τη νομική μορφή με την οποία λειτουργούν, καθώς και όλες τις ανώνυμες εταιρείες με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, που ετήσιο τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ.
  4. Οι έλεγχοι των συνδεδεμένων επιχειρήσεων ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους εφόσον τα ακαθάριστα έσοδα έστω μιας των εν λόγω επιχειρήσεων υπερβαίνουν τα 25 εκατ. ευρώ.
  5. Οι έλεγχοι για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης των Δηλούντων Ελληνικών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων με τους κανόνες δέουσας επιμέλειας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών. 
  6. Οι φορολογικοί έλεγχοι για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης των φορολογουμένων και για τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί.
  7. Οι έλεγχοι δέουσας επιμέλειας για την τήρηση του συνόλου των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διατάξεις του νόμου 4557/2018, για την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από τα υπόχρεα πρόσωπα.
  8. Η λήψη διασφαλιστικών μέτρων για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής (δεσμεύσεις καταθέσεων, ακινήτων, περιεχομένων θυρίδων κ.λπ.) 
  9. Η διενέργεια φορολογικού ελέγχου επί υποθέσεων που αφορούν, τόσο σε κατοχή ακίνητης περιουσίας, όσο και σε μεταβίβαση κινητής και ακίνητης περιουσίας (κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων).
  10.  Η διενέργεια φορολογικών ελέγχων για την διαπίστωση της συμμόρφωσης των κατοίκων εξωτερικού και τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί.
  11. Η επίτευξη των στόχων είσπραξης των εσόδων από κάθε είδους φόρο.
  12. Η εφαρμογή σύγχρονων προσεγγίσεων και τεχνικών είσπραξης των οφειλών.
  13. Η διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου με την τήρηση όλων των διαδικασιών και με τη λήψη όλων των μέτρων, που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ή σε άλλες ειδικές διατάξεις, για την είσπραξη των φόρων και την διακοπή της παραγραφής.
  14. Η υποβολή αίτησης άσκησης ποινικής δίωξης καθώς και η σύνταξη και η υποβολή αναφορών στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, για το έγκλημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.
  15. Η έγκριση προγράμματος ρύθμισης τμηματικής καταβολής των φορολογικών οφειλών και κατανομής κάθε καταβολής σε οποιονδήποτε οφειλόμενο φόρο.
  16. Η υποστήριξη της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών.
  17. Η αποτελεσματική υλοποίηση των ειδικών προγραμμάτων είσπραξης των δημοσίων εσόδων.
  18. Η παρακολούθηση της είσπραξης των οφειλών, του υπολοίπου και της ροής των ληξιπρόθεσμων και η ανάληψη δράσεων για την πλήρη επίτευξη των στόχων, σύμφωνα με τα επιχειρησιακά προγράμματα.
  19. Η επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών διενεργείται, κατά προτεραιότητα, στις επιλεγμένες υποθέσεις που έχουν προτεραιοποιηθεί, 
  20. Η αποστολή ατομικών ειδοποιήσεων προς τους οφειλέτες.
  21. Η τήρηση και η κατάρτιση των βιβλίων κατασχέσεων, εκχωρήσεων, επισχέσεων.
Διαβαστε επισης