Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε χθες Πέμπτη τον πρώτο θάνατο στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στην εμπόλεμη χώρα, διευκρινίζοντας ότι το θύμα ήταν μια 85χρονη.
Το Κέντρο εξήγησε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ότι η διάγνωση πως η ηλικιωμένη έπασχε από την ασθένεια COVID-19 έγινε μεταθανάτια.
Την Τρίτη, το Κέντρο ανακοίνωσε τον εντοπισμό δύο ακόμη κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, γεγονός που αύξησε το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα σε 10.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) κήρυξε στα μέσα του Μαρτίου κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας: το κλείσιμο των αεροδρομίων, των συνόρων, των τεμενών, των σχολείων, την απαγόρευση των συναθροίσεων και των κινήσεων προσώπων από τη μια πόλη στην άλλη, καθώς και την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Ακόμη, η κυβέρνηση αποφάσισε οι εργάσιμες ώρες να περιοριστούν από τις 09:00 ως τις 14:00.
Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό στη Λιβύη εντοπίστηκε την 24η Μαρτίου. Επρόκειτο για 74χρονο που είχε ταξιδέψει τη Σαουδική Αραβία.
Τόσο η ΚΕΣ όσο και η παράλληλη κυβέρνηση, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που συνδέεται με τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ανήγγειλαν έκτακτα μέτρα ήδη πριν από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στην εμπόλεμη χώρα, όπου το σύστημα υγείας έχει διαλυθεί έπειτα από χρόνια πολέμου και χαοτικών συγκρούσεων.
Αύριο Σάββατο συμπληρώνεται ένας χρόνος αφότου οι δυνάμεις του Χάφταρ άρχισαν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις με στόχο να κυριεύσουν την πρωτεύουσα Τρίπολη. Προχθές Τετάρτη, οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν, με βομβαρδισμούς του πυροβολικού αδιακρίτως σε περιοχή της πρωτεύουσας που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο άνθρωποι.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στη Λιβύη κάλεσε την ίδια ημέρα να ανασταλεί η ένοπλη σύρραξη για να μπορέσουν οι αρχές να αντιμετωπίσουν την επιδημία.
Στη μάχη για την Τρίπολη έχουν χαθεί χιλιάδες ζωές, χιλιάδες άλλοι αντιμαχόμενοι και πολίτες έχουν τραυματιστεί, ενώ έχουν εκτοπιστεί πάνω από 150.000 κάτοικοι.
Η ένοπλη σύρραξη στη Λιβύη συνεχίζεται παρ’ όλες τις διεθνείς εκκλήσεις και προσπάθειες να βρεθεί λύση και να κηρυχθεί εκεχειρία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ