Πολιτική

Προκριματικές εκλογές στις ΗΠΑ: Στήνονται κάλπες στο Νιου Χάμσαϊρ


Τι αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ - Θα πέσουν έξω οι δημοσκόποι, όπως στην Αιόβα;

Σήμερα είναι η δεύτερη πιο κρίσιμη μέρα για τους Αμερικανικούς, καθώς στήνονται κάλπες στο Νιου Χάμσαϊρ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών. Οι δημοσκόποι περιμένουν τα αποτελέσματα για να δουν αν θα πέσουν ξανά έξω, όπως συνέβη στην Αιόβα, ενώ και τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται στις προκριματικές εκλογές στις ΗΠΑ. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αγωνιούν για το αποτέλεσμα των προκριματικών στο Νιου Χάμσαιρ, την ώρα που ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, σκέφτεται να μπει στη μάχη ως ανεξάρτητος υποψήφιος. 

Σε δημοσκόπηση για τις προκριματικές του Νιου Χαμσάιρ για λογαριασμό των CNN/WMUR, ο Σάντερς εμφανίζεται να έχει ισχυρό προβάδισμα- 26 μονάδες - έναντι της Κλίντον.
 
Αλλά και ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται επίσης σε απόσταση από τον δεύτερο που δεν είναι άλλος από τον  Μάρκο Ρούμπιο, τον 44χρονο γερουσιαστή της Φλόριντα. Αυτός καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ενώ ο γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, που ήρθε πρώτος στην Αιόβα, καταλαμβάνει την τρίτη θέση.
 
Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση των Reuters- Ipsos δείχνει ότι,  μετά την κάλπη της Αιόβα, οι Αμερικανοί δείχνουν προτίμηση  στη Χίλαρι αν και η απόσταση που την χωρίζει από τον εσωκομματικό της αντίπαλο, Μπέρνι Σάντερς, είναι μικρή.
 
Σε εθνικό επίπεδο, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι ψήφισαν για το χρίσμα των Δημοκρατικών 48% υπέρ της πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έναντι 45% υπέρ του αριστερού γερουσιαστή από το Βερμόντ. 
 
Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 2 έως τις 5 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, για τις προκριματικές του Νιου Χαμσάιρ, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά με τον 74χρονο Σάντερς να πάρει τη ρεβάνς από τη Χίλαρι.
 
Χτες, μάλιστα σε ομιλία του στην αμερικανική πολιτεία, όπου σήμερα στήνεται η κάλπη, ο προοδευτικός Σάντερς δεν έκανε ούτε μία αναφορά στην πρώην "πρώτη κυρία" των ΗΠΑ την ώρα που η Χίλαρι απολάμβανε με τον σύζυγό της ένα burger σε εστιατόριο ταχυφαγίας. 
 
Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να έχει σαφές προβάσισμα έναντι των εσωκομματικών του αντιπάλων στο Νιου Χαμσάιρ.   
 
Από την πλευρά του ο Μάικλ Μπλούμπεργκ επανέλαβε πως εξετάζει ανεξάρτητη υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο διαπιστώνοντας πως αυτή η προεκλογική εκστρατεία έχει καταντήσει σκάνδαλο.
 

Τα διεθνή ΜΜΕ για τις κάλπες στο Νιου Χάμσαϊρ

 
Οι σημερινές προκριματικές στο Νιου Χάμσαϊρ στις ΗΠΑ είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου. “Ο Μπλούμπεργκ ενδέχεται να κατέβει υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2016” αναφέρουν οι FT. O πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα στις φετινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των ΜΜΕ είπε ότι “εξετάζει όλες τις επιλογές” του ερωτηθείς εάν εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
 
Στο μεταξύ, “εντείνεται η μάχη εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις δεύτερες προκριματικές στο Νιου Χαμσάϊρ” αναφέρει η WSJ. O Μάρκο Ρούμπιο επιδιώκει να λάβει τη δεύτερη θέση πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ, που φαίνεται ότι θα κερδίσει στις δεύτερες προκριματικές. Ξεκινά η διαδικασία εκλογής σήμερα στην πολιτεία του Νιου Χαμσάϊρ μεταξύ των υποψηφίων που επιδιώκουν το χρίσμα στα κόμματα των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατών. Ο Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει να πετύχει μια καλύτερη επίδοση σε σχέση με την Αϊόβα, όπου έχασε από τον Τεντ Κρουζ, ενώ στους Δημοκρατικούς η μάχη αφορά τον Μπέρνι Σάντερς και την Χίλαρι Κλίντον. Η πολύ μικρή πόλη Ντέξβιλ Νοτς ψήφισε τα μεσάνυχτα δίνοντας προβάδισμα στον Μπέρνι Σάντερς. Τέσσερις ψήφισαν τον Σάντερς για τους Δημοκρατικούς, ενώ για τους Ρεπουμπλικανούς τρεις ψήφισαν τον Τζον Κάσιτς και δύο τον Ντόναλντ Τραμπ. Στην τελευταία δημοσκόπηση για τις προκριματικές της πολιτείας, για λογαριασμό του CNN/WMUR, ο Σάντερς εμφανίζεται να έχει ισχυρό προβάδισμα (της τάξης των 26 μονάδων) έναντι της Κλίντον ενώ και ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται επίσης σε απόσταση από τον δεύτερο, ο οποίος για αυτήν την πολιτεία είναι ο Μάρκο Ρούμπιο, με τα ποσοστά τους σε 31% και 17% αντίστοιχα.
 
Από την άλλη πλευρά η DW δεν μπορεί να εξηγήσει ακριβώς ή με λογική το γιατί προηγείται ο Μπέρνι Σάντερς στις νέες προκριματικές στο Νιου Χάμσαϊρ. Ακόμα και οι μεγαλύτεροι οπαδοί του γνωρίζουν ότι δεν έχει καμία τύχη να προκριθεί ως ο υποψήφιος των Δημοκρατιών. Το κόμμα άλλωστε θα επιλέξει τον υποψήφιό του μέσα από τους εκλέκτορες, ένα σύστημα που δεν επιτρέπει κάποιον αουτσάιντερ σαν τον Σάντερς να ανταγωνιστεί κάποια σαν την Χίλαρι Κλίντον, την επιλογή του κατεστημένου. Η εκστρατεία για τις προκριματικές έχει σχέση μόνο με την ισχύ και τα χρήματα. Οι ψηφοφόροι μπορεί να ελκύονται από όσα λέει ο Σάντερς, όμως τα συμφέροντα εντός του κόμματός του δεν συγκλίνουν με τις απόψεις του, και οι υποσχέσεις για αλλαγή πολιτικής λίγη σημασία έχουν στην τελική υποψηφιότητα. Ο Σάντερς κερδίζει γιατί δίνει στους ψηφοφόρους την αίσθηση ότι είναι σημαντικοί και ότι οι απόψεις τους έχουν βαρύνουσα σημασία τη στιγμή, που ο μέσος πολίτης αισθάνεται ότι η φωνή του δεν ακούγεται. “Γίνετε μέρος της επανάστασης σήμερα” διαβάζει κανείς σε Τ-shirt στο κοινό του Σάντερς. Επανάσταση σημαίνει συμμετοχή, θεμελιώδεις αλλαγές, κάτι που αγγίζει τις καρδιές των ψηφοφόρων. Πολλοί είναι οι νέοι, πρώην φοιτητές, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα εξαιτίας των χρεών που δημιούργησαν το διάστημα των σπουδών τους. Γι’ αυτό και ανταποκρίνονται στον Σάντερς και την υπόσχεσή του για δωρεάν, δημόσια πανεπιστήμια. Τα ποσοστά ανεργίας στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί κάτω από 6%. Ωστόσο περίπου το 40% αυτών είναι νέοι της γενιάς των δεκαετιών του ‘80 και του ‘90. Περισσότεροι από 40% των αποφοίτων πανεπιστήμιου εργάζονται σε θέσεις που δεν ανταποκρίνονται στα προσόντα τους και για τις οποίες δεν θα χρειάζονταν τα ακριβά τους πτυχία.Το προεκλογικό πρόγραμμα του Σάντερς προβλέπει την αντικατάσταση των ιδιωτικών ασφαλίσεων με ένα κρατικό σύστημα. Στην αναμέτρηση της Αϊόβα η αντίπαλός του, Χίλαρι Κλίντον, κατάφερε να συγκεντρώσει το 49,8% των ψήφων έναντι του 49,6% του Σάντερς. Μια πάρα πολύ μικρή διαφορά. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Σάντερς οφείλει το υψηλό ποσοστό στους νεαρούς ψηφοφόρους. Στις σημερινές εκλογές στο Νιου Χάμσαϊρ υπάρχουν 129.000 ψηφοφόροι, οι οποίοι στις αντίστοιχες εκλογές του 2008 ήταν ακόμη πολύ νέοι για να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Αυτοί ενδέχεται τώρα να κάνουν τη διαφορά.
 
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε την τελευταία του ομιλία ενόψει των σημερινών προκριματικών χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις εναντίον των αντιπάλων του, επαναλαμβάνοντας στην ουσία έναν χαρακτηρισμό που άκουσε εναντίον του Τεντ Κρουζ από κάποιον από το κοινό του, ενώ δεν έλειψε να καταφερθεί εναντίον του Τζεντ Μπους και του Μάρκο Ρούμπιο λέγοντας ότι “ίδρωναν σαν τα σκυλιά” στο τελευταίο ντιμπέιτ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις