Οι εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών ότι η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι έτοιμη για το «ταξίδι» στην ελληνική Βουλή, πυροδότησαν νέα σενάρια που αφορούν το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
Με δεδομένη την… απαρέγκλιτη θέση των συγκυβερνώντων Ανεξάρτητων Ελλήνων, πως θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, όταν η συμφωνία έρθει προς κύρωση στη Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε διαδικασία ανάλυσης όλων των παραμέτρων που έχουν ως κοινό παρανομαστή το εξής: ο χρόνος έλευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, είναι άρρηκτα συνυφασμένος με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή προς τα τέλη Ιανουαρίου. Το συγκεκριμένο σενάριο, το οποίο τελεί υπό την επεξεργασία του Μαξίμου, έχει μια βασική προϋπόθεση προκειμένου να υλοποιηθεί, με δεδομένη-όπως προαναφέρθηκε- την απόσυρση των ΑΝΕΛ από τη συγκυβέρνηση.
Το Μαξίμου θα πάει σ’ αυτή την λύση μόνο αν έχει εξασφαλίσει τα νώτα του και έχει «σφραγίσει» την επιτυχή έκβαση της σχετικής ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί εντός του Κοινοβουλίου. Επί του πρακτέου, αυτό σημαίνει ότι το Μαξίμου θα επιδιώξει το «κλείδωμα» της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, εντάσσοντας στο δυναμικό του βουλευτές, ανεξάρτητους ή από άλλα κόμματα.Μ’ αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνει τον ακόλουθο διττό στόχο: ξεφορτώνεται τρόπον τινά αναίμακτα τον κυβερνητικό εταίρο και προστατεύεται-χάρη στη κοινοβουλευτική πλειοψηφία- από την πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας.
Το σενάριο αυτό, εφόσον πραγματωθεί, υποδηλώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαντλήσει την τετραετία, έχοντας απαλλαγεί όσο πιο νωρίς μπορεί από τον κυβερνητικό του εταίρο. Προϋποθέτει, όπως προαναφέρθηκε την εξασφάλιση έξι βουλευτών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση και με τους ΑΝΕΛ να αποχωρούν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποχρεωθεί να πορευτεί με κυβέρνηση μειοψηφίας, μ’ ότι αυτό συνεπάγεται.
Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες- Η αριθμητική για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Οι επιτελείς του Μαξίμου εκτιμούν ότι έστω και αποδυναμωμένη, υπάρχει ακόμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της Συμφωνίας. Μπορεί ενδεχομένως να ανατραπεί, μόνον εάν αλλάξουν στάση ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι άλλοι βουλευτές του Ποταμιού – πέραν των Γ. Αμυρά και Γρ. Ψαρριανού, που φαίνεται ότι βρίσκονται στο δρόμο προς τη ΝΔ.
Η «κοινοβουλευτική αριθμητική» ξεκινά με τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτούς προστίθενται ως «σίγουροι» ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝ.ΕΛ, οι Σπύρος Δανέλης και Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι και η ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα, που συμμετέχει στην κυβέρνηση. Αθροίζονται 149 ψήφοι.
Αρκούν λοιπόν οι ψήφοι άλλων δύο από τους βουλευτές που έχουν ταχθεί - με «αστερίσκους» ή χωρίς - υπέρ της Συμφωνίας. Είναι ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο βουλευτής του ίδιου κόμματος Γ. Μαυρωτάς, η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά από τους ΑΝ.ΕΛ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί από το ΚΙΝ.ΑΛ στο συγκεκριμένο θέμα και ζήτησε από την ΚΕ του κόμματος του να αποφασίσει τη στάση θα τηρήσει.
Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η Συμφωνία θα ψηφισθεί πιθανότατα και από έναν ακόμη βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ, που οποίος δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι τώρα δημόσια επί του θέματος.
Το δεύτερο σενάριο με κάλπες τον Μάιο
Το δεύτερο βασικό σενάριο που αναπτύσσεται αναφέρει ότι το Μαξίμου θα φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών, στη Βουλή τον Μάρτιο. Τι συνεπάγεται αυτή η επιλογή, σύμφωνα με τις ερμηνείες που δίνονται; Ο,τι ο πρωθυπουργός θα προαναγγείλει προκήρυξη εκλογών για τον Μάιο, έχοντας ψηφίσει το πρωτόκολλο εισδοχής της γειτονικής χώρας (ως Βόρεια Μακεδονία) στο ΝΑΤΟ.
Νώντας Βλάχος