Πολιτική

Πόσες θερμίδες έχουν τα γλυκά των Χριστουγέννων


Στη φιλοσοφία των εορτών είναι η κοινωνικότητα, η συνεύρεση με αγαπημένα πρόσωπα, η χαρά του οικογενειακού και φιλικού γεύματος. Αυτό φορτώνει με λίγη ανησυχία παραπάνω όσους δεν επιθυμούν να πάρουν παραπανίσια κιλά λόγω της κοινωνικότητας των ημερών ή όσους οφείλουν να προσέξουν την υγεία τους και να αποφύγουν την υπερκατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων που θα επιβαρύνουν κάποιο πρόβλημα υγείας. 

"Κατανοητό ότι δε γίνεται να αντισταθούμε στα γλυκά, μήπως όμως θα ήταν καλύτερο πέρα από το να εστιάζουμε απλώς στις θερμίδες τους, να έχουμε και κατά νου τη θρεπτική τους αξία και τι προσφέρει το καθένα από αυτά στον οργανισμό;", μας επισημαίνει η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Ιωάννα Βλάχου*.

"Ας αναλύσουμε λοιπόν, κάποια από τα πιο γνωστά παραδοσιακά γλυκά που κάθε χρόνο κοσμούν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας".

Μελομακάρονα: Τα μελομακάρονα παρασκευάζονται χωρίς βούτυρο και άρα δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή εκείνα τα λιπαρά που βλάπτουν την υγεία μας. Αντιθέτως, η παρασκευή τους με ελαιόλαδο, αλλά και τα καρύδια που περιέχουν, προσφέρουν στον οργανισμό τόσο μονοακόρεστα, όσο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ρυθμίζοντας έτσι το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού, προστατεύοντάς μας από τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών. Το μέλι από την άλλη, αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών, καλίου, ασβεστίου και αντιοξειδωτικών συστατικών, όλα απαραίτητα για την καλή υγεία και ευρωστία του οργανισμού. Ένα μελομακάρονο 30γρ. αποδίδει στον οργανισμό 130 θερμίδες και 6,28γρ. λίπους.

Κουραμπιέδες: Οι κουραμπιέδες εξαιτίας της παρασκευής τους με βούτυρο περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, ενώ η παρουσία της ζάχαρης δε προσφέρει θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Ωστόσο, τα αμύγδαλα που περιέχουν, αποτελούν άριστη πηγή αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε και μαγνησίου, καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, ενώ παράλληλα προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ένας κουραμπιές 30γρ. αποδίδει στον οργανισμό 150 θερμίδες και 8,55γρ. λίπους.

Δίπλες: Οι δίπλες είναι χαμηλότερες σε θερμίδες και λιπαρά. Μία δίπλα 45γρ. αποδίδει στον οργανισμό 150 θερμίδες και 3,5γρ. λίπους. Προτιμήστε για την παρασκευή τους τη χρήση ελαιολάδου και όχι σπορέλαιου ώστε να επωφεληθείτε από τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται στο ελαιόλαδο. Παράλληλα, το μέλι και η κανέλα προσδίδουν αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, ενώ το σουσάμι και τα καρύδια, που συχνά χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα στις δίπλες, δρουν προστατευτικά στο καρδιαγγειακό σύστημα εξαιτίας των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχουν. Αντί λοιπόν να ψάχνετε τρόπους για να αποφύγετε τη κατανάλωση των γλυκών αυτών εδεσμάτων, φροντίστε απλά να αποφύγετε τις υπερβολές. Να θυμάστε ότι κανένα τρόφιμο στη σύγχρονη διατροφή και διαιτολογία δε θεωρείται απαγορευτικό όταν η κατανάλωση του χαρακτηρίζεται από σύνεση και μέτρο! 

*Ιωάννα Βλάχου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Επιστημονική Συνεργάτης της Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις