Πολιτική

Πώς το πάγωμα του πετρελαίου μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση στη Συρία


Πριν από λίγες ημέρες, τέσσερις από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα, αποφάσισαν να παγώσουν την παραγωγή του αργού στα επίπεδα του Ιανουαρίου, προκειμένου να ανακόψουν την πτωτική πορεία του πετρελαίου. 

Ωστόσο, κάτι τέτοιο ενδέχεται να χειροτερέψει τον πόλεμο στη Συρία.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών κρύβει τις έχθρες λόγω της Συρίας, όπου τα δύο κράτη υποστηρίζουν δύο διαφορετικούς αντιπάλους.

Όπως είναι ήδη γνωστό, την περασμένη εβδομάδα η Σαουδική Αραβία έστειλε αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της σε βάση της Τουρκίας. Υπενθυμίζουμε πως ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την Τουρκία πριν από λίγο καιρό.

Τα γεωπολιτικά στοιχήματα δίνουν και παίρνουν, αφού τα ρωσικά μαχητικά υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Άσαντ στην προσπάθεια του τελευταίου να ανακαταλάβει το Χαλέπι. 

Την ίδια στιγμή η Τουρκία ανησυχεί για την προώθηση των Κούρδων πολεμιστών στα σύνορά του οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Ρωσία και θεωρούνται τρομοκράτες από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Η συμφωνία Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας υπογραμμίζει μόνο το κοινό τους ενδιαφέρον, και όχι την κατάσταση στη Συρία.

Πολλοί αναλυτές ανησυχούν πως αυτό το πλαφόν σε τόσο υψηλά επίπεδα θα συνεχίσει να προκαλεί πρόβλημα στις αγορές παγκοσμίως, τη στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε χαμηλό 12ετίας.

Καμία από τις δύο χώρες ωστόσο δεν υποχωρεί σε ό,τι αφορά την γεωπολιτική τους ατζέντα. Στη Συρία, ο Πούτιν έχει αναπτύξει την στρατιωτική του επιρροή ενώ δεν ανησυχεί λόγω της κρίσης που πλήττει τη χώρα του.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις