Οικονομία

Πως θα θωρακιστούν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης


Τα συμπεράσματα από την ημερίδα των Prudential Marghios & Partners με τον αντασφαλιστικό κολοσσό Swiss Re

Με μία ουσιαστική σε μηνύματα και εντυπωσιακή σε προσέλευση κόσμου ημερίδα για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, η Prudential Marghios & Partners και ο ελβετικός αντασφαλιστικός κολοσσός της Swiss Re επιβεβαίωσαν την στρατηγική τους συνεργασία.

Την συνεργασία χαιρέτισε ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα Olaf Kjelsen ο οποίος επεσήμανε την δυναμική του ελβετικού ομίλου και τις λύσεις που μπορεί να δώσει σε θέματα συντάξεων ενώ χαιρετισμό από τα κεντρικά γραφεία του ομίλου απεύθυνε ο Capital Solutions Manager EMEA της Swiss Re, Mr. Bruce Hodkinson, ο οποίος αναφέρθηκε με ενθουσιασμό στη νέα προοπτική που ανοίγει για τη Swiss Re αυτή η συνεργασία και τις λύσεις που μπορεί να προσφέρει η Swiss Re στο συγκεκριμένο καυτό θέμα.

Αναστάσιος Πετρόπουλος – Νότης Μηταράκης - Μιχάλης Κωνσταντίνου

Οι χαιρετισμοί της ημερίδας «Θωρακίζοντας τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης» χαρακτηρίστηκε από την παράθεση αλλά και αντιπαράθεση των απόψεων και των ιδεολογικών τους αντιθέσεων, ειδικά ανάμεσα στον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τάσο Πετρόπουλο και τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ Νότη Μηταράκη, σχετικά με το ασφαλιστικό και το θεσμικό χαρακτήρα των Επαγγελματικών Ταμείων.

Και οι δύο συμφώνησαν για την αναγκαιότητα της ύπαρξης, υπό αυστηρή εποπτεία, αλλά στη συνέχεια ο καθένας εκ των δύο, προχώρησε στις θέσεις του. Μάλιστα, ο κος Πετρόπουλος ευχήθηκε να είχε και περισσότερο χρόνο για δευτερολογία! Ο υφυπουργός εστίασε ιδιαίτερα στον υποβοηθητικό και συμπληρωματικό χαρακτήρα των Επαγγελματικών Ταμείων απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση και επεσήμανε ότι η Πολιτεία θα διευκολύνει τον θεσμό και προανήγγειλε ότι  θα υπάρξει σειρά διατάξεων που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη των Επαγγελματικών Ταμείων. 
Τόνισε δε, ότι μπορούμε να πάρουμε παράδειγμα από την λειτουργία πολύ καλών και μεγάλων ταμείων στο εξωτερικό. Ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι για πολλά χρόνια η δημόσια ασφάλιση στην Ελλάδα ήταν παραμελημένη και τώρα στόχος είναι να υπάρξει αρμονία μεταξύ της δημόσιας και επαγγελματικής ασφάλισης.

Ο κ. Μηταράκης χαιρέτισε την σύμπραξη του ελβετικού κολοσσού της Swiss Re με την Prudential Margios & Partners ως μία κίνηση ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας και απόδειξη εμπιστοσύνης προς την ελληνική επιχειρηματικότητα. Σχετικά με τον θεσμό των Επαγγελματικών Ταμείων τόνισε ότι η ΝΔ υπερασπίζεται την ενίσχυση τους ως πυλώνα ασφάλισης με κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα. «Να στηρίξουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα των Επαγγελματικών Ταμείων και ως μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μηταράκης ζήτησε να μπει τέλος στην αβεβαιότητα στο συνταξιοδοτικό δημιουργώντας το σύστημα των 3 πυλώνων με τον 1ο πυλώνα να έχει δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα με μείωση εισφορών, ο 2ος πυλώνας να περιλαμβάνει σύγχρονη επικουρική επαγγελματική ασφάλιση με ενίσχυση των επαγγελματικών ταμείων και κεφαλαιοποίηση των εισφορών σε ατομικούς λογαριασμούς. Ανέφερε πως πρέπει να δίνεται δικαίωμα επιλογής των ασφαλισμένων, σε ότι αφορά την επενδυτική στρατηγική, εύρος στην ηλικία επιλογής της ασφάλισης, μείγμα ισόβιων καταβολών ή εφάπαξ καταβολών. Σημαντικό επίσης, ότι αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της ΝΔ, ώστε στο νέο υποχρεωτικό πυλώνα της επαγγελματικής ασφάλισης που έχει προαναγγείλει, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ένταξης, όχι μόνο των νέων ασφαλισμένων, αλλά και των παλαιών.

Ο κ. Μιχάλης Κωνσταντίνου, μέλος της γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης της ΚΙΝΑΛ επεσήμανε ότι τα Επαγγελματικά Ταμεία ως 2ος πυλώνας ασφάλισης έχουν παράδοση 2 αιώνων στο εξωτερικό και αποτελούν ένα βασικό θεσμό συνταξιοδότησης.

Εποπτικοί φορείς των Επαγγελματικών Ταμείων

Οι εκπρόσωποι των φορέων εποπτείας των Επαγγελματικών Ταμείων, η κα Ευφροσύνη Κουσκουνά από  Εθνική Αναλογιστική Αρχή, η κα Μαρία Μαργαριτσανάκη από την  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά και ο κος Χαρίλαος Αλαμάνος μέλος στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) αναφέρθηκαν στις σημαντικές εξελίξεις που αφορούν την εποπτεία των Ταμείων αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, όπως για παράδειγμα τη διασυνοριακή επαγγελματική ασφάλιση και την εναρμόνιση της Οδηγίας 2341/2016, εντός του Ιανουαρίου 2019.

Κοινός παρονομαστής όλων των ομιλητών ήταν ότι για την ανάπτυξη του θεσμού των Επαγγελματικών Ταμείων απαιτείται συνετή και χρηστή διαχείριση και την ανεξαρτησία των διοικήσεων από πολιτικές παρεμβάσεις

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην άμεση ενημέρωση των εποπτικών φορέων για κάθε ενέργεια των ταμείων και τα πρόσωπα και τους θεματοφύλακες ενώ τονίστηκε ότι από το 2019 και αναμένεται να προστεθούν άλλα 4 Επαγγελματικά Ταμεία στα υπάρχοντα 17.

Ο κ. Χαρίλαος Αλαμάνος πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, μίλησε για την κακοδιαχείριση των κοινωνικών Ταμείων, ανευθυνότητα της πολιτείας και των διοικήσεων των δημόσιων Ταμείων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι υπήρχαν ταμεία που έχουν ακόμα και σήμερα  έχουν πάνω από 10 χρόνια να δημοσιεύσουν ισολογισμούς και να ελεγχθούν.

«Ο συνδυασμός των 2 πυλώνων είναι η μοναδική λύση» κατέληξε ο κ. Αλαμάνος ο οποίος έδωσε παράδειγμα από την λειτουργία των Επαγγελματικών Ταμείων σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Αυστραλία, ενώ μίλησε και εξ ’ιδίων, για το δικό τους ΤΕΑ στην Ελλάδα, των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών.

Θεματικές Ομιλίες

Ο Managing Director της Prudential B. Marghios & Partners κ. Κωνσταντίνος Νικολάου αναφέρθηκε στην διαδικασία ίδρυσης και οργάνωσης των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ).  «Η θωράκιση του θεσμού των ΤΕΑ απαιτεί την άψογη καθημερινή λειτουργία τους και την αρμονική συνεργασία με τις εποπτικές αρχές».
  
Η δημογραφική κρίση με την ματιά της Swiss Re

Η Strategy Analyst της Swiss Re  Dr Αναστασία Γρίβα έκανε αναφορά στις επιδεινούμενες δημογραφικές τάσεις στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, επισημαίνοντας την γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών. Το πολύ σημαντικό και καινούριο στοιχείο που είδαμε είναι η ποσοτικοποίηση της συνολικής δαπάνης, κράτους και ιδιωτών για τις ηλικίες άνω των 65. Η αναλύτρια της Swiss Re σημείωσε πως στην Ελλάδα αφιερώνονται πόροι 66 δις δολαρίων, από τα οποία το 74% προέρχεται από το κράτος με όλες τις μορφές (συντάξεις κλπ), 22 % από την οικογένεια, 3% από αποταμίευση και μόλις 1% από την ασφάλιση. H μέση δαπάνη ανέρχεται σε 30.000 δολάρια ανά άτομο.

Αντασφάλισης παροχών των ΤΕΑ

Ο Director /Europe, Middle East & Africa της Swiss Re  κ. Hillel Damelin (Head Life & Health Medi) εστίασε ιδιαίτερα στην αντασφάλιση παροχών και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Swiss re σ’ αυτή τη διαδικασία. Ανέφερε πληθώρα λύσεων αντασφάλισης και αναμένουμε τα επόμενα βήματα.

Στρατηγική Επενδύσεων – Δομικοί κίνδυνοι και τεχνικές διαχρόνιας θωράκισης βιωσιμότητας

Ο Επίκουρος καθηγητής χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Dr Μιχαήλ Ανθρωπέλος αναφέρθηκε στις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τις επενδύσεις στα ΤΕΑ. Αυτές είναι ο μακροπρόθεσμος ορίζοντας, η συντηρητική διαχείριση, η διασπορά επενδύσεων, η εκτίμηση των ειδικών συνθηκών και αναγκών κάθε ΤΕΑ, καθώς και η συνεχής παρακολούθησης και μέτρησης απόδοσης / κινδύνων αλλά και την εφαρμογή του Asset Liability Management (ASM) δηλαδή του συνδυασμού του ενεργητικού με τις υποχρεώσεις, ως νο1 προτεραιότητα για τα ΤΕΑ.

Ο Dr Αλέξανδρος Ζυμπίδης, επίκουρος καθηγητής αναλογιστικής επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών τόνισε ότι μετά 30 χρόνια διαπιστώνεται για το πόσο καλά τελικά λειτουργεί ένα Επαγγελματικό Ταμείο και αυτό δείχνει τη σημασία του πόσο σωστά πρέπει να σχεδιαστεί κάτι σήμερα. Επεσήμανε ότι υπάρχει τεράστια ποικιλία επιμέρους δομών που πρέπει να προσεχθούν και ότι πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία στην πληροφόρηση του ασφαλισμένου. Εστίασε ιδιαίτερα στους εσωτερικούς κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως για παράδειγμα οι στρατηγικοί κίνδυνοι, οι βιομετρικοί κίνδυνοι , οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι. 

ΠΑΝΕΛ : Ανταλλαγή εμπειριών- Εκπρόσωποι Ταμείων

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ανταλλαγή εμπειριών των εκπροσώπων ταμείων που παρευρέθηκαν στην ημερίδα σε μία συζήτηση που συντόνισε ο κ. Σάββας Ρομπόλης , ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.

Στο πάνελ παρευρέθηκαν οι κκ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πλαστικός χειρουργός, μέλος Δ.Σ ΠΙΣ, τέως πρόεδρος ΙΣΘ, ο κ. Θεοδόσης Σπυράντης πρόεδρος ΕΤΕΑΠΕΠ-Προσωπικό Εταιρειών Πετρελαιοειδών, ο κ. Κώστας Τσουκαλάς, δικηγόρος ΔΣΑ εξειδικευμένος στην Κοινωνική Ασφάλισης, Σύμβουλος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων και η κα Βασιλική Μπετχαβά που εκπροσώπησε το ΤΕΑ ΕΕΚΕ – Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος, ως αντιπρόεδρος. Χαιρετισμό έστειλε ο κ. Κωνσταντίνος Μακέδος, πρόεδρος ΤΜΕΔΕ-Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων.

Από την συζήτηση φάνηκε ότι υπάρχει ικανοποίηση για την δημιουργία των κλαδικών Επαγγελματικών Ταμείων. Επισημάνθηκε η πίστη στο θεσμό και η ικανοποίηση των υπαρχόντων ΤΕΑ, από την πολιτεία και τον τρόπο εποπτείας.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο κος Κων/νος Νικολάου της Prudential, αναφέρθηκε στο χρέος που έχουν οι συγκεκριμένοι φορείς και οι ασχολούμενοι με τον χώρο, στο να εκπαιδεύσουν και να πληροφορήσουν τους νέους αλλά και τους μεγαλύτερους, για το θεσμό και να αναδείξουν την πραγματική του θέση στην ελληνική κοινωνία.
 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα