Χρηστικά

Πώς ρυθμίζονται τα χρέη σε 24 και 48 δόσεις - Ολόκληρη η διαδικασία


Ανοίγει, εκτός απροόπτου, σήμερα η πλατφόρμα στο taxisnet, μέσω της οποίας θα ενεργοποιηθεί η ρύθμιση των 24 και 48 δόσεων, για τα χρέη προς την εφορία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι βεβαιωμένες - ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες - οφειλές προς την Εφορία, οι οποίες την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν ρυθμιστεί σε δόσεις με την παλαιά «πάγια ρύθμιση» των 12-24 δόσεων ή με άλλες ρυθμίσεις και διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής που ήταν σε ισχύ την 1η-11-2019.

Αντίθετα, όσοι εντάχθηκαν μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2019, στην πάγια ρύθμιση των 12 ή των 24 δόσεων, δεν έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση και να διπλασιάσουν τις δόσεις αποπληρωμής των οφειλών τους.

Επιπλέον, με τη νέα πάγια ρύθμιση, των 12/48 δόσεων,  θα μπορούν να εξοφλούνται τμηματικά έως και σε 24 ή 48 μηνιαίες δόσεις όλες οι οφειλές προς την Εφορία που θα βεβαιώνονται από τώρα και στο εξής. Αυτό σημαίνει ότι και τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος του 2020 και του ΕΝΦΙΑ, μπορούν να πληρωθούν μέχρι και σε 24 δόσεις.

Επίσης, όλα τα χρέη θα μπορούν να καταβληθούν έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν αυτά προέρχονται από φόρους εισοδήματος, Φ.Π.Α., ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή άλλους τακτικά επιβαλλόμενους φόρους ή μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις αν τα εν λόγω χρέη προέρχονται από φόρους κληρονομιάς ή από φορολογικά ή τελωνειακά πρόστιμα ή από πρόστιμα της τροχαίας, του δήμου ή της πολεοδομίας τα οποία μεταφέρθηκαν και βεβαιώθηκαν στις Δ.Ο.Υ. ή από άλλες έκτακτες αιτίες. Αναλυτικότερα, στην νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν:

  • Οι  φορολογούμενοι χρωστούν φόρο εισοδήματος, ΕΝ.Φ.Ι.Α., Φ.Π.Α. και άλλους φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου που βεβαιώθηκαν εντός του 2019 αλλά δεν έχουν εντάξει τις οφειλές τους σε καμία ρύθμιση. Το χρέος τους μπορεί να ρυθμιστεί έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις με τους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας «πάγιας ρύθμισης».
  • Οι φορολογούμενοι που βαρύνονται με παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα οποία εκκρεμούν.
  • Τα χρέη προς την Εφορία που θα βεβαιώνονται στο εξής είτε γίνουν ληξιπρόθεσμα είτε όχι.

Πώς υπολογίζεται ο αριθμός των δόσεων 

Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 30 ευρώ, αλλά ο  ακριβής αριθμός των δόσεων για οφειλές που ρυθμίζονται έως και σε 48 δόσεις θα καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Ειδικότερα:
Για οφειλέτες που είναι φυσικά πρόσωπα ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται με βάση το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής (του αθροίσματος αρχικού ποσού οφειλής, των ήδη συσσωρευμένων προσαυξήσεων και των τόκων της νέας ρύθμισης) και με βάση: 

  • είτε το μέσο όρο του συνολικού εισοδήματος (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση  
  • είτε το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.

Το ποσό εισοδήματος που θα λαμβάνεται υπόψη (ο μέσος όρος της τελευταίας τριετίας ή το εισόδημα του αμέσως προηγούμενου έτους) θα πολλαπλασιάζεται τμηματικά με προοδευτικά κλιμακωτό συντελεστή, κατά τον ακόλουθο τρόπο:
Για το τμήμα του εισοδήματος:
α) από 0,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ με συντελεστή 4%,
β) από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ με συντελεστή 6%,
γ) από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ με συντελεστή 8%,
δ) από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ με συντελεστή 10%,
ε) από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 12%,
στ) από 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ με συντελεστή 15%,
ζ) από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 20%,
η) πάνω από 100.000 ευρώ με συντελεστή 25%.
 
Κάθε ένας από τους ανωτέρω συντελεστές θα μειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων του οφειλέτη, κατά μία (1) εκατοστιαία μονάδα για ένα (1) τέκνο, κατά δύο (2) εκατοστιαίες μονάδες για δύο (2) τέκνα και κατά τρεις (3) εκατοστιαίες μονάδες για τρία (3) τέκνα και άνω.
 
Το ποσό που θα προκύπτει από τους υπολογισμούς βάσει της παραπάνω κλίμακας συντελεστών (το άθροισμα των γινομένων των τμημάτων του εισοδήματος με τους αντίστοιχους συντελεστές) θα ανάγεται σε μηνιαία βάση, κατόπιν διαίρεσής του με το 12. Στη συνέχεια το συνολικό ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής θα διαιρείται με το ποσό που θα έχει προκύψει από την αναγωγή σε μηνιαία βάση.

Ο αριθμός των δόσεων θα προκύπτει από το ακέραιο μέρος του πηλίκου της τελευταίας αυτής διαίρεσης, υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, το οποίο ανέρχεται σε 30 ευρώ. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει υποβάλει μηδενικές δηλώσεις για όλα τα φορολογικά έτη που λαμβάνονται υπ’ όψιν για τον καθορισμό της ικανότητας αποπληρωμής, θα χορηγείται ο μέγιστος αριθμός  δόσεων, υπό τον περιορισμό του ποσού της ελάχιστης μηνιαίας δόσης.

Προκειμένου να καθοριστούν ο αριθμός και τα ποσά των μηνιαίων δόσεων που δικαιούται κάθε οφειλέτης-φυσικό πρόσωπο για να ρυθμίσει κάποιο έκτακτο χρέος του θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό πραγματικό δηλωθέν εισόδημά του. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού θα αθροίζονται όλα τα δηλωθέντα ποσά εισοδημάτων που έχουν επιβαρυνθεί με φόρο εισοδήματος ή έχουν απαλλαγεί από τον φόρο εισοδήματος ή έχουν φορολογηθεί με ειδικό τρόπο ή αυτοτελώς, ακόμη κι αυτά που απαλλάχθηκαν ή εξαιρέθηκαν από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
 
Εναλλακτικά, για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων και του ύψους κάθε μηνιαίας δόσης, σε περίπτωση αίτησης για ρύθμιση εκτάκτου χρέους, θα λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα αν αυτό είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό.
 
Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερος των 24, υπό τον περιορισμό ότι το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 30 ευρώ. Ο οφειλέτης θα μπορεί πάντως να επιλέξει δόσεις λιγότερες των 24.

Τα δικαιολογητικά

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι απαραίτητα:

  • Η υποβολή ηλεκτρονικά αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης σε ειδική εφαρμογή που θα λειτουργεί στο σύστημα TAXISnet
  • Η αναλυτική δήλωση όλων των εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων και τυχόν οφειλών προς τρίτα πρόσωπα,
  • Η διαπίστωση ότι έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας και
  • Αν οι συνολικές βασικές οφειλές υπερβαίνουν το ποσό των 50.000 ευρώ, η προσκόμιση στοιχείων από τα οποία προκύπτει η πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία και η δυνατότητα τήρησης των όρων της ρύθμισης, με υπογραφή για τον έλεγχο και την πιστοποίηση αυτών από ανεξάρτητο εκτιμητή. Για συνολικές βασικές οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ απαιτείται η πρόσθετη παροχή εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας για το σύνολο αυτών. 

Άλλες χρήσιμες επισημάνσεις:

Η πρώτη δόση της ρύθμισης πρέπει να καταβάλλεται μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, οι δε επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%. Η δόση αυτή με την αναλογούσα προσαύξηση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

Για οφειλές που ρυθμίζονται έως και σε 12 δόσεις, ο τόκος θα υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ χωρίς καθορισμένη διάρκεια αλληλόχρεων λογαριασμών που χορηγούνται από όλα τα Πιστωτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25%, ετησίως υπολογιζόμενο.

Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο θα προσαυξάνεται κατά μιάμιση  εκατοστιαία μονάδα (1,5%).

Διατηρείται η απειλή των κατασχέσεων

Με την ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση, η εφορία δεν προχωράει στην αναστολή δεσμεύσεων και κατασχέσεων που είτε έχουν επιβληθεί είτε θα επιβληθούν.

Όπως προκύπτει από τη σχετική διάταξη, στις περιπτώσεις που πιστώνονται ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς, θα δεσμεύονται και θα κατάσχονται από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του εκάστοτε ανεξόφλητου υπολοίπου των οφειλών που θα έχουν ενταχθεί στη νέα πάγια ρύθμιση.

Επίσης, η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση δεν σημαίνει ότι οι οφειλέτες μπορούν να εκδίδουν αποδεικτικό ενημερότητας. Όπως τονίζεται, η φορολογική διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα και μετά την υπαγωγή ενός οφειλέτη στην πάγια ρύθμιση να μην του χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού, εφόσον αυτός δεν έχει μεριμνήσει ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Δηλαδή ο οφειλέτης για να εξασφαλίσει το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, το οποίο του είναι απαραίτητο για να πωλήσει ένα ακίνητό του, θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα όπως, για παράδειγμα, να βάλει υποθήκη ένα ή περισσότερα ακίνητά του.

Επιστροφή τόκων

Οι οφειλέτες που θα ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση και θα  είναι συνεπείς στην εκπλήρωση των όρων της ρύθμισης μέχρι το τέλος, κατόπιν εξόφλησης της τελευταίας δόσης, επιστρέφεται ποσό, που ισούται με το 25% των τόκων που βάρυναν τη ρυθμιζόμενη οφειλή.

Το προς επιστροφή ποσό δεν παρακρατείται, δεν κατάσχεται και δεν συμψηφίζεται με άλλες υποχρεώσεις του οφειλέτη προς το Δημόσιο ή τρίτους.

Η επιστροφή γίνεται κεντρικά ή τοπικά στις Δ.Ο.Υ./ Ελεγκτικά Κέντρα με ατομικά ή μαζικά φύλλα έκπτωσης. Όσον αφορά τις ρυθμισμένες στα Τελωνεία οφειλές, για την επιστροφή του σχετικού ποσού εκδίδεται απόφαση επιστροφής από το τμήμα Δικαστικού του αρμόδιου για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής Τελωνείο, από την οποία προκύπτει το προς επιστροφή ποσό, η οποία αποτελεί και τίτλο πληρωμής. Συντάσσεται σε τέσσερα αντίτυπα και υπογράφεται από τον Προϊστάμενο του τμήματος και του Τελωνείου.

Διαβαστε επισης