Ως ιδιώτης επενδυτής, αντιμετωπίζετε συχνά ταχύτερους και εξυπνότερους παίκτες. Τα πάντα είναι ένας διαγωνισμός για το καλύτερο βραβείο. Έχετε είτε καλύτερη πληροφόρηση ή ταχύτερο σύστημα. Αλλά με λίγη ψυχολογική επανεξέταση, η αίσθηση του ρίσκου μπορεί να βελτιωθεί, έτσι ώστε να μπορείτε να αποκτήσετε πλεονέκτημα μέσω καλύτερου συγχρονισμού. Πρέπει μόνο να συνειδητοποιήσετε ότι ο δυνητικός κίνδυνος μιας επιπρόσθετης εισόδου είναι συνήθως υψηλότερος. Ή, με άλλα λόγια: όποιος κάνει μια πρώιμη είσοδο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το προφίλ των πιθανοτήτων και του ρίσκου του.
Γιατί οι επενδυτές αγχώνονται με τον συγχρονισμό;
Ο συγχρονισμός είναι το κλειδί όχι μόνο στις συναλλαγές. Σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, η λέξη έχει ανάλογη βαρύτητα. Αλλά στις συναλλαγές, η δήλωση «ο χρόνος είναι χρήμα» ταιριάζει απόλυτα στον σωστό συγχρονισμό της εισόδου. Δυστυχώς, η συγχρονισμός είναι κάθε άλλο παρα εύκολος. Στην προσαρμογή του σωστού συγχρονισμού παρεμβάλλονται πάντα τα ένστικτά μας. Αλλιώς, προχωράτε με το σύνθημα «τώρα ή ποτέ» πριν από την λήψη μιας μεγάλης απόφασης; Μάλλον όχι, γιατί αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ορθολογική μας προσέγγιση κατά τη λήψη σχετικών αποφάσεων.
Λόγω αυτού, ο συγχρονισμός δεν είναι απλά θέμα εξοπλισμού, αλλά και ψυχολογίας. Η αίσθηση του ρίσκου μάς οδηγεί στην πεποίθηση ότι είναι καλύτερα να παίζεις εκ του ασφαλούς. Στις συναλλαγές, ο συγχρονισμός εξαρτάται κυρίως από τη στρατηγική και την τεχνική.
Αν έχετε μια στρατηγική που είναι πολύ ισχυρή και με άκαμπτους κανόνες, τότε δεν έχει νόημα να ανησυχείτε για τον συγχρονισμό. Το ρίσκο ελέγχεται στην πραγματικότητα από τους αυστηρούς κανόνες. Από την άλλη, στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις ο συγχρονισμός είναι αρκετά σημαντικός, ειδικά όταν οι αγορές έχουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πολύ ευρεία διακύμανση. Στην περίπτωση αυτή, ο συγχρονισμός δεν επιτελεί μόνο το έργο μιας εισόδου με πλεονεκτήματα, αλλά αποτελεί και μέρος της διαχείρισης κινδύνου.
Μια πρώιμη είσοδος επιτρέπει στοπ με αρκετά μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.
Αυτό με τη σειρά του επιτρέπει τη διατήρηση θέσεων με μεγάλα μειονεκτήματα και τη λήψη θέσεων σε μακροπρόθεσμες μετακινήσεις, δίχως να ενεργοποιούνται στοπ προς ζημία μας. Ωστόσο, ο επενδυτής πρέπει να εξετάσει κατά πόσον ο πρώιμος συγχρονισμός είναι σημαντικός για τη στρατηγική του.
Αν συναλλάσσεται κυρίως ξεσπάσματα και διατηρεί τις θέσεις του πάνω από έναν σταθερό αριθμό μονάδων ή pip, τότε το αν θα εκμεταλλευτεί τη συνολική τάση ή όχι θα είναι άνευ σημασίας για εκείνον. Η απόδοσή του δεν επηρεάζεται από το χρόνο της εκμετάλλευσης, αλλά από πολλές μεμονωμένες συναλλαγές, που συμμετέχουν στην τάση μόνο κατά ένα μικρό μέρος. Ένας επενδυτής που ακολουθεί μια στρατηγική, στην οποία θέλει να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα από την τάση, θα πρέπει να ανησυχεί πολύ για το συγχρονισμό.
Όχι για το τίποτα, ισχύει ο κανόνας «Αγοράζουν χαμηλά, πωλούν υψηλά». Η δήλωση μπορεί να ακούγεται απλή. Αν ήταν πραγματικά τόσο απλό, τότε όλοι μας θα ήμασταν ήδη επαγγελματίες επενδυτές και πλούσιοι. Έτσι, η δυσκολία έγκειται στην εφαρμογή και, συνεπώς, στην ψυχή μας. Ως επενδυτές θα πρέπει να εκπαιδεύσετε την αίσθηση του ρίσκου ώστε να είναι πιθανότερο να αναγνωρίζετε τις ευκαιρίες ως κινδύνους σε μια πρώιμη είσοδο.
Αναγνωρίστε τα οφέλη μιας πρώιμης εισόδου
Σε αυτό το σημείο, θέλουμε να συγκρίνουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας πρώιμης εισόδου με την καθυστερημένη είσοδο λόγω ενός επιβεβαιωμένου ξεσπάσματος. Ίσως τότε να αναγνωρίσετε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Τι μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, όταν προσπαθείτε να προβλέψετε το τέλος μιας τάσης, ακόμη και πριν από την επιβεβαίωση από ένα τεχνικό στήσιμο;
• Η τάση θα μπορούσε να συνεχιστεί και θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί στοπ
• Η τάση ολοκληρώνεται και πραγματοποιείτε μια αρκετά πρώιμη είσοδος
Και τι θα μπορούσε να συμβεί, εάν θα πρέπει να περιμένετε για επιβεβαίωση, που λαμβάνει χώρα πιο πέρα (για παράδειγμα, από ένα ξέσπασμα ενάντια στην κατεύθυνση της τάσης);
• Το ξέσπασμα είναι ψευδές, η τάση συνεχίζεται και θα ενεργοποιηθεί στοπ
• Το ξέσπασμα επιβεβαιώνεται και διαμορφώνεται μια νέα τάση
Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να συνεχιστεί η προηγούμενη τάση από ένα Fakeout; Ποιος μπορεί να πει στα σίγουρα; Και είναι πράγματι σημαντικό να το γνωρίζουμε;
Αναλογία ρίσκου/ανταμοιβής (RRR)
Ας υποθέσουμε στο παρακάτω παράδειγμα μια συναλλαγή αγοράς. Ένα επίπεδο εισόδου (μαύρη γραμμή στο διάγραμμα 1) κοντά στα χαμηλά και μια εντολή stop-loss (κόκκινη γραμμή), που είναι ελαφρώς χαμηλότερα από το χαμηλό του προηγούμενου κεριού, επιτρέπουν σε πολλές περιπτώσεις όχι μόνο μια καλύτερη RRR, αλλά και την αποτροπή σε μεγαλύτερες διακυμάνσεις πολύ πρόωρων ενεργοποιήσεων στοπ, όπως αποδεικνύει καθαρά το παράδειγμα. Αν και, σε σαφώς καθορισμένα στοπ, η απόσταση έχει πάντα το ίδιο ρίσκο απώλειας, αλλά η συναλλαγή με πρώιμη είσοδο θα διακοπεί όταν διαπεραστεί η πραγματικά σημαντική στήριξη (χαμηλότερη γραμμή τάσης). Αν και η καθυστερημένη είσοδος ακριβώς κάτω από τις 10.000 μονάδες είναι στη σωστή επιλογή κατεύθυνσης, ο κίνδυνος διακοπής σε απρόβλεπτη περίπτωση είναι πολύ υψηλότερος. Ο κίνδυνος για απώλεια μπορεί να αντιπροσωπευθεί όχι μόνο αριθμητικά σε μονάδες, αλλά και σε ένα κερδοφόρο στήσιμο.
Μια μη εκπαιδευμένη αίσθηση ρίσκου μπορεί να δημιουργήσει την πεποίθηση ότι μια πρώιμη είσοδος ενέχει μεγάλο ρίσκο – αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να χάνουμε το καλύτερο σημείο εισόδου που μας επιτρέπει αργότερα να κάνουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση της συναλλαγής. Το διάγραμμα 2 θα δείξει γιατί μια πρώιμη είσοδος συνεισφέρει περισσότερο στη διαχείριση ρίσκου από το να περιμένουμε το ξέσπασμα πάνω από το τελευταίο υψηλό. Η είσοδος (μαύρη γραμμή) λαμβάνει χώρα μετά απο το σχηματισμό ενός μοτίβου αντιστροφής.
Η τιμή ξεσπά από το κανάλι ανοδικής τάσης και σχηματίζει ένα υψηλό ξεσπάσματος. Μετά από μια σύντομη διόρθωση στο κανάλι τάσης, οι ανοδικές υπερκάλυψαν και πάλι τις καθοδικές και η τιμή έκλεισε θετικά πάνω από τη γραμμή τάσης. Η εντολή stop-loss τοποθετείται αρχικά κάτω από το χαμηλό. Η εντολή stop-loss μπορεί να τοποθετηθεί στην επακόλουθη δυναμική αύξηση κοντά στην τιμή αγοράς και, κατά συνέπεια, μπορεί να επιτευχθεί το νεκρό σημείο. Με αυτόν τον τρόπο, ο κίνδυνος απώλειας, με εξαίρεση το overnight gap, μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως. Όπως φαίνεται, αυτή η τακτική θα ήταν αρκετά άνετη καθώς για ένα σύντομο χρονικό διάστημα αργότερα, η τιμή εισήλθε σε παρατεταμένη φάση διόρθωσης. Εάν η είσοδος γινόταν μετά από την υπέρβαση των τελευταίων υψηλών (κόκκινη γραμμή), θα ήταν πολύ νωρίς για περιορισμό των στοπ στην τιμή αγοράς και, κατά συνέπεια, το στοπ θα δεχόταν απώλεια.