Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και πρωθυπουργίας Μητσοτάκη, μια μακρά περίοδος επίπλαστης ηρεμίας στον επιχειρηματικό χώρο τελειώνει. Εκεί που όλα φαίνονταν τακτοποιημένα, με την “πίτα μοιρασμένη” και τα μεγάλα συμφέροντα να πορεύονται εν αγαστή συμπνοία, τα δεδομένα αλλάζουν άρδην.
Καθώς η ανάπτυξη δημιουργεί ευκαιρίες και η πίτα μεγαλώνει ενώ στη χώρα εισρέει ο πακτωλός κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, επιχειρηματικοί όμιλοι “ακονίζουν μαχαίρια” για να διεκδικήσουν μεγαλύτερα μερίδια, να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά και να εξασφαλίσουν οικονομικοπολιτική ισχύ.
Οι εξελίξεις φέρνουν μεγάλες αλλαγές στον επιχειρηματικό χάρτη, συγκρούσεις και ανατροπές, με “παρενέργειες” και επιπτώσεις σε πολιτικό επίπεδο, που θα φανούν σταδιακά σε βάθος χρόνου.
Η κορυφή του παγόβουνου
Οι υπόγειες διεργασίες εντάθηκαν το προηγούμενο εξάμηνο ενόψει εκλογών και επιταχύνθηκαν μετεκλογικά, με τη συγκρότηση νέων συμμαχιών που αλλάζουν τις ισορροπίες σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους. Επίμαχο αντικείμενο η κατανομή κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του νέου εκτεταμένου πεδίου εργασιών που ανοίγει στους τομείς της ενέργειας και της ψηφιακής τεχνολογίας.
Οι συγκρούσεις κλιμακώνονται και αρχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια με διάφορες μορφές. Μία από τις πολλές “κορυφές του παγόβουνου” είναι η πρωτοφανής – έξω από τους συνήθεις κανόνες – κόντρα μεταξύ του ομίλου Μαρινάκη και του πολυεθνικού επενδυτικού fund BC Partners (BCP), του οποίου ηγείται ο διαχειριστής κεφαλαίων Νίκος Σταθόπουλος (φωτο), εκπροσωπώντας (και) ελληνικά συμφέροντα.
Προς το παρόν ο πόλεμος διεξάγεται μεταξύ Mega Channel και Nova, η οποία ελέγχεται από την BCP μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας United Group. Δεν αφορά όμως μόνον τα τηλεοπτικά media. Στο φόντο αυτής της αντιπαράθεσης υπάρχουν τα δισεκατομμύρια του Ταμείου ανάκαμψης, τα προγράμματα που αφορούν την ψηφιακή μετάβαση και την επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και οι δυνατότητες παρέμβασης που δίνουν τα ΜΜΕ.
Αναδυόμενη απειλή
Ο όμιλος Μαρινάκη βλέπει να απειλείται ο ζωτικός του χώρος στον τομέα της τηλεοπτικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, όπου έχει επενδύσει πολλά και διαθέτει ισχυρή παρουσία. Προ διετίας έχασε την πρώτη μεγάλη μάχη, όταν προσπάθησε να εξαγοράσει την Forthnet – και μέσω αυτής την Nova, οι οποίες περιήλθαν τελικά στην BCP/United Group.
Τώρα το επενδυτικό fund του Νίκου Σταθόπουλου και του Σέρβου εταίρου του Ντράγκαν Τσόλακ που έχει μεγάλο μερίδιο στην United Group, συνιστά πραγματική απειλή για τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη του Mega και του Ολυμπιακού.
- Η BCP/United είναι η ανερχόμενη δύναμη στον κλάδο: Ελέγχει 100% της Nova (στην οποία έχει ενσωματώσει την Wind και τη Forthnet), κατέχει μέσω συνδεδεμένων εταιρειών το 50% του Alpha TV με προοπτική να εξαγοράσει πιθανότατα και το υπόλοιπο 50%, ενώ φημολογείται ότι διαθέτει έμμεση συμμετοχή και στο Star.
Το ανησυχητικό για τους ανταγωνιστές της είναι ότι κινείται με φιλόδοξους, μακροπρόθεσμους στόχους και επεκτείνεται συνεχώς, διαθέτοντας αστείρευτες πηγές κεφαλαίων. Η εξαγορά της Nova/Forthnet ήταν το πρώτο βήμα διείσδυσης στα media, ενώ η απόκτηση της Wind εντάσσεται στη στρατηγική δημιουργίας ολοκληρωμένου ομίλου, με επιχειρήσεις αλληλοσυμπληρούμενων δραστηριοτήτων.
Επόμενα σχεδιασμένα βήματα η περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στον τηλεπικοινωνιακό τομέα με επενδύσεις 2 δισ. και η συμμετοχή σε προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα
Απροσχημάτιστη επίθεση από Mega - "Βήμα"
Παράλληλος στόχος η απόκτηση τηλεοπτικού καναλιού ελεύθερης μετάδοσης, ή/και η πλήρης εξαγορά του Alpha. Δικαίως λοιπόν ανησυχεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης και είναι προφανές γιατί το Mega και το “Βήμα” εξαπέλυσαν επίθεση κατά της Nova και της BCP/United.
Η επίθεση εκδηλώθηκε με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Βήμα» και με εκτενές ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, όπου διατυπώνονταν κατηγορίες κατά της Nova και της United Group, ότι αθέτησαν την δέσμευση τους για επένδυση 2 δισ. στις οπτικές ίνες και ότι πήραν χρηματοδότηση από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Διατυπώνονταν επίσης ερωτηματικά για τη δανειοδότηση της ελληνικής εταιρείας από τράπεζες, παρά το "βεβαρημένο ιστορικό" της στην εξυπηρέτηση δανείων.
Με την κυβέρνηση "διαιτητή"
Από πλευράς Nova δόθηκαν απαντήσεις, καθώς και εξηγήσεις για τη σκοπιμότητα των δημοσιευμάτων. Ομως το θέμα δεν κλείνει εδώ. Αντίθετα μάλιστα, εκτιμάται ότι αποτελεί το προοίμιο μεγαλύτερων συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων, όπου θα εμπλακούν φυσικά πρόσωπα, γνωστά επιχειρηματικά ονόματα και πολλά μέσα ενημέρωσης.
Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να “διαιτητεύσει” και να βρει φόρμουλες συμβιβασμών, ώστε να μη βρεθεί εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση των επιχειρηματικών ανταγωνισμών και να διαφυλάξει το καλό κλίμα στην οικονομία.
Επισημαίνεται ότι η BCP είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα, έχοντας τοποθετήσει τα τελευταία χρόνια άνω των 5 δισ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις. Τα διεθνή μέσα οικονομικής ενημέρωσης παρακολουθούν τις κινήσεις της και οποιαδήποτε δυσμενής μεταχείριση της θα αποκτούσε μεγάλη δημοσιότητα.