Επιφυλακτικότητα και απροθυμία ανάληψης ρίσκου δίνουν τον τόνο στο ελληνικό χρηματιστήριο, που έχει πάρει πτωτική κατεύθυνση σε συνθήκες συναλλακτικής άπνοιας, με απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η διεθνής συγκυρία και οι εκκρεμότητες στο εσωτερικό μέτωπο συντηρούν την αβεβαιότητα. Μετά τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, σε δοκιμασία τίθενται οι βραχυχρόνιες στηρίξεις, ενώ παράλληλα αυξάνεται η μεταβλητότητα.
Η εμπλοκή στα ελληνοτουρκικά, οι συζητήσεις περί «καθαρής» εξόδου, προληπτικής γραμμής ή υβριδικής λύσης και η συνεχιζόμενη κόντρα κυβέρνησης-κεντρικού τραπεζίτη διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα. Καθοριστική και η επίδραση από τις διεθνείς αγορές, όπου το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών προκαλεί ανησυχίες.
Η εικόνα στο ταμπλό δεν εμπνέει μεγάλη αισιοδοξία για τη συνέχεια. Περισσότερο παραπέμπει σε σταθεροποίηση και σε μια νέα περίοδο συσσώρευσης στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.\, με μεταβλητότητα και εναλλαγές κατεύθυνσης σε ημερήσια βάση.
Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές, επισημαίνοντας ότι το ΧΑ αναμένει καλά νέα από το μέτωπο των τραπεζών - stress test, διαχείριση κόκκινων δανείων κλπ - και από τις τις διαπραγματεύσεις για την τελευταία αξιολόγηση και την ελάφρυνση χρέους.
Ενας ακόμη θετικός καταλύτης για την αγορά θα είναι τις επόμενες εβδομάδες τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, που θα ενισχύσουν τις εκτιμήσεις ότι οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μπεί σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης, αυξάνοντας την κερδοφορία τους.
Ως προς τις βραχυχρόνιες προοπτικές στο ΧΑ, αναλυτές επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι επισφαλής. Επικρατέστερο σενάριο θεωρούν τη συνέχιση της συσσώρευσης στο εύρος 810-835 μονάδων του ΓΔ.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε από το κόκκινο, κινήθηκε ανοδιά το επόμενο δίωρο και εν συνεχεία διολισθαίνει συνεχώς, χωρίς να σημειωθεί η παραμικρή ανοδική αντίδραση.
Αυτή την ώρα κινείται στα χαμηλά ημέρας, περί τις 810 μονάδες, με απώλειες 0,40%. Βρίσκεται δηλαδή στην κόψη του ξυραφιού, καθώς οι 810 μονάδες αποτελούν το κρίσιμο σημείο βραχυχρόνιας στήριξης
Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,20% στις 2.066 μονάδες. Κατά 1% υποχωρεί ο Mid40.
Σε μεγαλύτερο εύρος διακύμανσης ο τραπεζικός δείκτης, έχει κινηθεί μεταξύ -0,72% και +0,0,97%. Τώρα κινείται οριακά στο κόκκινο, με -0,20%. Από τις μετοχές του κλάδουμόνο Eurobank Εχει θετικό πρόσημο (+0,3%). Εθνική Πειραιώς και Alpha από χάνουν 0,3% μέχρι 0,5%, Attica -5,7%.
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips προηγείται ο Σαράντης με +2,8%. Ακολουθούν Jumbo +1%, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ +0,5%.
Στον αντίποδα Βιοχάλκο -3,3%, ΕΛΠΕ, Motor Oil και Τιτάν -2,2%, Jumbo και ΑΔΜΗΕ -1%