Πολιτική

Πετρέλαιο: Σαουδική Αραβία και Ρωσία παγώνουν την παραγωγή - Έρχεται ράλι


Οι υπουργοί Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, δύο από τις μεγαλύτερες πετραλαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, αποφάσισαν να παγώσουν την παραγωγή στις σημερινές συνομιλίες του Κατάρ. 

Το “πάγωμα” της παραγωγής σε επίπεδα Ιανουαρίου, θα είναι «επαρκές», ανέφερε ο υπουργός της Σ. Αραβίας Ali Al-Naimi μετά τη συνομιλία του με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας  Alexander Novak, και συμπλήρωσε πως η χώρα του εξακολουθεί να επιθυμεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση των πελατών της. 

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση με στόχο να σταθεροποιηθεί η τιμή πετρελαίου, που έχει χάσει τα 2/3 της αξίας του από το καλοκαίρι του 2014.

Σημειώνεται ωστόσο πως οι υπουργοί αποφάσισαν το πάγωμα και όχι την περικοπή  της παραγωγής, τουλάχιστον προς το παρόν.

Η Βενεζουέλα άσκησε έντονες πιέσεις στους εξαγωγούς πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, να πραγματοποιήσουν συνάντηση προκειμένου να  καταλήξουν σε συμφωνία για την εξισορρόπηση της αγοράς.

Προηγουμένως η Σ. Αραβία επέμενε ότι δεν θα μειώσει την παραγωγή εκτός και αν και τα υπόλοιπε μέλη του ΟΠΕΚ αποφασίσουν να συνεργαστούν. 

Η κρίσιμη συνάντηση έρχεται λίγες ώρες αφού το Ιράν εξήγαγε πετρέλαιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, κι ενώ η τιμή του βαρελιού κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών, καταστρέφοντας τους προϋπολογισμούς πετρελαιοπαραγωγών κρατών από τη Μέση Ανατολή έως την Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Η αξία του πετρελαίου έχει «κατρακυλήσει» πάνω από 70% από τον Ιούνιο του 2014. Πριν από λίγες ημέρες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποίησε ότι οι προοπτικές αύξησης της τιμής στο επόμενο διάστημα είναι πενιχρές, καθότι η «ψαλίδα» μεταξύ της υπερβολικής παραγωγής και της ζήτησης θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

 Σύμφωνα με την Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, η Σ. Αραβία παρήγαγε 10,2 εκατ. βαρέλι τη μέρα μέσα στον Ιανουάριο, κάτω από τα 10,5 εκατ. του Ιουνίου. 
 
Η Ρωσία παρήγαγε σχεδόν 10,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως την αντίστοιχη περίοδο. 
 
Το Κατάρ θα συντονίσει τις ενέργειες για το «πάγωμα» της παραγωγής.
 
Το τελευταίο διάστημα είχαν γίνει προσπάθειες τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Βενεζουέλα για μείωση της παραγωγής ωστόσο δεν υπήρχαν σημάδια ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ, και κυρίως η Σαουδική Αραβία θα δεχόταν κάτι τέτοιο.
Μεγάλη ήταν η έκπληξη των αναλυτών από την απόφαση των πετρελαιοπαραγωγών, καθώς δεν περίμεναν να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα από τη σημερινή συνάντηση.
 
«Η χαμηλή τιμή πετρελαίου δεν έχει επίδραση στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ali al-Naimi, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο αυξάνεται.
 
Αμέσως μετά την ανακοίνωση υπήρξε μικρό «άλμα» στις τιμές πετρελαίου, ωστόσο, όχι θεαματικό, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο η απόφαση «παγώματος» κι όχι μείωσης της παραγωγής θα είναι αρκετή για να ανακόψει την πτωτική πορεία του «μαύρου χρυσού».
 
Η τιμή του WTI παλεύει να ξεπεράσει το επίπεδο των 30 δολαρίων, όπως φαίνεται και από το γράφημα. Την Τρίτη έφτασε σε ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 31,5 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Nymex κινείται επίσης στα 30 δολάρια, ενώ η τιμή του Brent κινείται στα 34 δολάρια.
crude-new
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις