Η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την ελληνική Βουλή, εφόσον περάσει από το κοινοβούλιο των Σκοπίων. Αυτό διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές αλλά και αυτό δείχνουν τα «μαθηματικά» των κοινοβουλευτικών ισορροπιών, παρά τις ανατροπές που επέρχονται.
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές, δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές με πρόσχημα τη συμφωνία με τα Σκόπια, αλλά ο χρόνος τους τοποθετείται για αργότερα, με πιο πιθανή ημερομηνία το φθινόπωρο του 2019, παρά τον Μάιο.
Τα «μαθηματικά» της Βουλής
Με δεδομένο ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, ας δούμε όμως τα «μαθηματικά» της ελληνικής Βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές, ενώ οι ΑΝΕΛ, ως σύνολο, τίθενται εκτός πλάνων, αφού έχουν δηλώσει ότι θα την καταψηφίσουν. Όχι όλοι όμως. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας.
Επίσης, υπάρχει και συνεργαζόμενη Κατερίνα Παπακώστα, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, η οποία δύσκολα θα καταψηφίσει τη συμφωνία και δύσκολα θα στηρίξει οποιαδήποτε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Το «Ποτάμι» που έχει δηλώσει ως κόμμα, ότι επί της αρχής είναι υπέρ της συμφωνίας, έχει εσωτερικές έριδες, αλλά η πλειοψηφία κλείνει υπέρ της συμφωνίας.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είναι υπέρ της συμφωνίας, όπως επίσης τάχθηκαν υπέρ και οι βουλευτές, Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Δανέλης. Ο Σπύρος Λυκούδης το… σκέφτεται ενώ κατά, έχουν ταχθεί ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός.
Οι ανεξάρτητοι
Ανεξερεύνητος είναι ο χώρος των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα βρει υποστηρικτές της συμφωνίας. Υπάρχει ο Χάρης Θεοχάρης που δεν φαίνεται να τη απορρίπτει, αλλά και άλλοι, που ακόμη δεν έχουν εκφραστεί ακόμη ανοιχτά.
Επίσης ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης δήλωσε ξαφνικά ότι δεν θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό. Όμως οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, θεωρούν ότι η στήριξη του κ. Σαρίδη, δεν θα μείνει στον Προϋπολογισμό, παρά τις διαφωνίες του με τη συμφωνία που δηλώνει τώρα.
Το ΚΙΝΑΛ
Το μεγάλο «στοίχημα» για την κυβέρνηση είναι η συμφωνία των Πρεσπών, να προκαλέσει ρήγμα στο ΚΙΝΑΛ και ενδεχομένως στον πυρήνα του, στο ΠΑΣΟΚ. Εκεί ποντάρουν στους βουλευτές που μέχρι τώρα σιωπούν.
Η ψήφιση από τη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα αποτελέσει μια καίρια στρατηγική νίκη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και μια στρατηγική ήττα των αντιπάλων του, Κυριάκου Μητσοτάκη και Φώφης Γεννηματά.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ισχυροποιεί τη θέση του διεθνώς, καθώς είναι γνωστή η υποστήριξη των Αμερικανών στην εύρεση λύσης στο Σκοπιανό και έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ήθελαν οποιοδήποτε «ατύχημα».
Αξιοσημείωτο είναι ότι στα συμπεράσματα του «στρατηγικού διαλόγου» Ελλάδας –ΗΠΑ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί.
Επίσης τη συμφωνία θέλουν οπωσδήποτε και οι Ευρωπαίοι με επικεφαλής τη Γερμανική πλευρά και το έχει διαμηνύσει καταλλήλως, ανεξάρτητα από όσα ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος στην ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ, αλλά και στις συνεντεύξεις του, δεν ερωτήθηκε και απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στο Σκοπιανό, όπου ο ίδιος είναι υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας.
Φυσικά ισχύει και το αντίστροφο. Μια καταψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή και η πρόκληση εκλογών για το λόγο αυτό, θα είναι σοβαρή ήττα για το κυβερνών κόμμα και τον πρωθυπουργό.