Αδιέξοδο φαίνεται μέχρι τώρα πως υπάρχει στις σχέσεις Πορτογαλίας και Ε.Ε καθώς η ιβηρική χώρα φέρεται να έκλεισε το 2015 με έλλειμμα 4,2% στον προϋπολογισμό της. Την ίδια ώρα, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα δεν επιθυμεί να επιστρέψει στο δρόμο των πολιτικών λιτότητας, και την Κομισιόν αύριο να ετοιμάζεται να την "βάλει σε τάξη". «Δεν υπάρχουν χώρες-μαθητές και χώρες-δάσκαλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», διεμήνυσε ο νέος Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών.
Η ιστορία θυμίζει αυτή της Ελλάδας και άλλων χωρών του Νότου, την ώρα που η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει ότι η Πορτογαλία διακινδυνεύει να βρεθεί ένοχη «σοβαρής άρνησης συμμόρφωσης» με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας έχει διαμορφωθεί στο υψηλό ποσοστό 129% του ΑΕΠ της χώρας.
Σε δεύτερη ανάγνωση, οι ιθύνοντες στην Ένωση προσπαθούν να αποτρέψουν την δημιουργία "δεδικασμένου" όσον αφορά τα δημοσιονομικά ελλείμματα καθώς από κοντά βρίσκονται μεγαλύτερες οικονομίες όπως της Ισπανίας και Ιταλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία η Πορτογαλία φαίνεται πως θα ξεπεράσει το 3% για το έλλειμμα το 2016 και το 2017. Χαρακτηριστική είναι η σύγκρουση Γιούνκερ-Ρέντσι το τελευταίο διάστημα, με τον Ιταλό πρωθυπουργό να σηκώνει ανάστημα ώστε να διεκδικήσει περισσότερα πράγματα και ηγεμονικότερο ρόλο στην Ένωση.