Στη δίνη που δημιουργείται από την επανεμφάνηση του πολιτικού ρίσκου παραδίδεται το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με το κλίμα να επιδεινώνεται καθώς η συμφωνία με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης απομακρύνεται. Παράλληλα οι αντιφατικές πληροφορίες για τις εξελίξεις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, η γενική απεργία και η εμπλοκή στο προσφυγικό αποτελούν παράγοντες που επιβαρύνουν την ατμόισφαιρα.
To ελληνικό Χρηματιστήριο επλήγη περισσότερο από κάθε άλλο στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Ο Γενικός Δείκτης έχει πέσει 19,6% από την αρχή του έτους ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν μικρότερες απώλειες (π.χ. -9% η Γαλλία και -13% η Γερμανία).
Κάτι που έχει ενδιαφέρον, είναι ότι χθες ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο FTSEM, είχε απώλειες 5,24% ξεπερνώντας τις απώλειες του ΓΔ που ήταν 3,83%. Έτσι το τελευταίο διήμερο η «κοκκινίλα» έχει απλωθεί σε ολόκληρο το ταμπλό και το ΧΑ παρουσίασε μια γενικευμένη εικόνα κατάρρευσης.
Η τρέχουσα εβδομάδα αύξησε τις απώλειες των διεθνών χρηματιστηρίων δίνοντας την εντύπωση ότι οι μετοχικές αξίες μπορούν με ευκολία να πάνε ακόμα πιο κάτω.
Οι ενδεχόμενες δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν είναι αυτές που επηρεάζουν κυρίως το ΧΑ. Εντωμεταξύ η γερμανική εφημερίδα Bild σε δημοσίευμά της με τίτλο, "Νέες εκλογές στην Ελλάδα;", αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανό να γίνουν ξανά εκλογές στη χώρα. Η γερμανική εφημερίδα "βλέπει" εκλογές την άνοιξη ή στις αρχές καλοκαιριού καθώς ο Τσίπρας απέτυχε να βρει νέους εταίρους για να αντικαταστήσει το κόμμα των AΝΕΛ.
Διεθνώς το μεγάλο πρόβλημα είναι η Κίνα για την οποία αρκετοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η στατιστική της υπηρεσία δεν παρουσιάζει την πραγματική εικόνα. Η επίσημη πρόβλεψη είναι για επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης στο 6,9% φέτος αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται υπερβολικό από ορισμένους οι οποίοι πιστεύουν ότι η πραγματική ανάπτυξη της Κίνα το 2015 ήταν μόλις +4%.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι πετρέλαιο αν και αυτό θίγει οικονομικά κυρίως τον ενεργειακό κλαδο. Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι αναμενόταν, ανέφερε χθες η Morgan Stanley, η οποία περιμένει να σταθεροποιηθεί για ένα διάστημα κάτω από τα 29 δολ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αναγκαστικές πωλήσεις από διάφορα funds και κυρίως από τα κρατικά ταμεία των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών.
Τέλος ένα άλλο πρόβλημα που τώρα δεν μοιάζει πολύ ενοχλητικό, αλλά μπορεί να γίνει το σημαντικότερο, είναι ότι τα παγκόσμια εταιρικά κέρδη μπορεί να μειωθούν σημαντικά εξαιτίας δυσμενών οικονομικών εξελίξεων.