Στοιχεία από τις μέχρι στιγμής δαπάνες των Γενικών Επιτελείων σε υγειονομικό υλικό και υλικά πρόληψης από τον κορονοϊό για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, έδωσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης, επικαλούμενοι ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών φορέων των εν ενεργεία στρατιωτικών, των ενώσεων στρατιωτικών και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών.
Στην απάντηση του ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι «η διαπίστωση» (σ.σ. στη σχετική ερώτηση) ότι «η πραγματικότητα διαψεύδει για ακόμη μία φορά την κυβερνητική πολιτική και την τακτική που ακολουθεί» εκλαμβάνεται ως αυθαίρετη, καθόσον δεν εδράζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία. Αντίθετα, τα πολύ χαμηλά ποσοστά των κρουσμάτων της υγειονομικής κρίσης στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) καταδεικνύουν το γεγονός της έγκαιρης, πολυεπίπεδης και αποτελεσματικής δράσης που αναλήφθηκε. Λαμβανομένων δε υπόψη των ιδιαίτερων συνθηκών, υπό τις οποίες στρατωνίζονται, διαβιούν και επιχειρούν οι ΕΔ, ειδικά μάλιστα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπό πραγματικές συνθήκες, η από μέρους σας συνεχής και επαναλαμβανόμενη αναφορά σε συγκεκριμένες απόψεις, οι οποίες εν πολλοίς περιέχουν λεκτικούς ακροβατισμούς, θεωρείται ότι χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα με την σχετική απάντηση, τα Γενικά Επιτελεία έχουν δαπανήσει περισσότερα από 6,5 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής, για τη διάθεση υγειονομικού υλικού στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους στρατευσίμων.
Αναλυτικότερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε τα εξής:
- Από το ΓΕΣ έχουν διατεθεί πιστώσεις 910.000,00 ευρώ από πόρους Υγειονομικού (Φαρμακείων) και αγοράσθηκαν:
- Μάσκες χειρουργικές μιας χρήσης: 1.656.530 τεμ.
- Γάντια αναποστείρωτα γενικής χρήσης: 1.312.536 τεμ.
- Από την 441 ΑΒΥΥ παρήχθησαν 44.000 λίτρα αντισηπτικού διαλύματος. Μεγάλο μέρος των παραπάνω υλικών χορηγήθηκε σε σχηματισμούς -μονάδες- σχολές-ΚΕΝ-ΣΥΠΟ-υπηρεσίες και στρατεύσιμους των λοιπών κλάδων (ΓΕΝ- ΓΕΑ), ενώ έχει δημιουργηθεί και επαρκές απόθεμα.
- Τοποθετήθηκε παραγγελία ύψους 69.030,00 ευρώ στην NSPA και αγοράσθηκαν για τις ανάγκες των στρατιωτικών νοσοκομείων:
- Χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης: 50.000 τεμ.
- Μάσκες ΚΝ95 (τύπου FFΒ2): 1.800 τεμ.
- Γυαλιά προστασίας Ρ\/C: 5.000 τεμ.
- Ρόμπες ιατρικές (ολόσωμες): 5.000 τεμ. .
Πλέον των ανωτέρω ποσών, έχουν διατεθεί, πιστώσεις συνολικού ύψους 5.458.635,00 ευρώ, όπως παρακάτω:
- Για την προμήθεια φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού 3.086.455,00 ευρώ
- Για υλικά καθαριότητας και μέσων ατομικής προστασίας: 416.077,00 ευρώ.
- Για την προμήθεια και συντήρηση εξοπλισμού νοσοκομείων, εργοστασίων και μονάδων: 822.587,00 ευρώ.
- Για την προμήθεια πρώτων υλών παραγωγής μέσων προστασίας και λοιπών υλικών (δοχεία, υλικά συσκευασίας, θερμόμετρα, κλπ): 728.079,00 ευρώ.
- Για αμοιβές απολυμάνσεων: 15.297,00 ευρώ.
- Για την προμήθεια εξοπλισμού τηλεκπαίδευσης και τηλεδιάσκεψης (τηλεργασίες): 390.140,00 ευρώ.
- Για την προστασία του προσωπικού του ΣΞ, το 691 Βιομηχανικό Εργοστάσιο Βάσης, παρήγαγε και χορήγησε σε μονάδες του ΣΞ:
- Υγρό καθαρισμού χεριών: 22.616 κιλά
- Λευκαντικό επιφανειών με βάση το χλώριο: 40.040 κιλά.
- Το 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο κατασκεύασε και κατένειμε 141.316 «μάσκες προστασίας τριών στρώσεων» ενώ το προσωπικό (190 άτομα/ημέρα) εργαζόταν κατά μέσο όρο 6,5 ώρες/ημέρα σε 2 βάρδιες (07:00 έως 15:00 και 15:00 έως 20:00), από 2 Απριλίου έως 8 Μαΐου 2020, με αποτέλεσμα την αποφυγή υπερωριακής απασχόληση
- Το 301 Εργοστάσιο Βάσης, διασκεύασε στρατιωτικό όχημα, το οποίο χρησιμοποιείται για την απολύμανση εξωτερικών χώρων.
Συναφώς, πρόσθεσε, στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για το προσωπικό, με γνώμονα την ανθρωποκεντρική διοίκηση, το ΓΕΣ προέβη, στην καταβολή έκτακτης οικονομικής αποζημίωσης, δηλαδή χορήγηση Ημερών Εκτός Έδρας (ΗΕΕ), στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Στρατιωτικών Εργοστασίων (700 ΣΕ, 691 ΒΕΒ και 441 ΑΒΥΥ), το οποίο συνέβαλε ενεργά, μη φειδόμενο χρόνου και κόπου στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ως ελάχιστη αναγνώριση του έργου του.
«Αναφορικά με το Πολεμικό Ναυτικό, του οποίου τα πλοία εν συνόλω επιχειρούσαν αδιαλείπτως, εν πλω, χωρίς να επηρεασθεί το προσωπικό από την υγειονομική κρίση», ο κ. Παναγιωτόπουλος παρέθεσε συνημμένα τους σχετικούς πίνακες όπου «εμφαίνονται οι προμήθειες του υγειονομικού υλικού».
«Σε ό,τι αφορά στην Πολεμική Αεροπορία, μερίμνησε από την αρχή της υγειονομικής κρίσης για την προμήθεια και τη δωρεάν διάθεση υλικών και μέσων προστασίας, σε εν ενεργεία στελέχη και στρατεύσιμους.
Για την κάλυψη των απαιτήσεων διενεργήθηκαν συγκεντρωτικές προμήθειες/παραλαβές μασκών από το ΓΕΑ ως εξής:
- Τον Απρίλιο 2020, προμήθεια 200.000 τεμαχίων χειρουργικής μάσκας συνολικής αξίας 106.000$ (USD), με τη συμμετοχή της Π.Α. σε συγκεντρωτική προμήθεια Νατοϊκών χωρών, που διενεργήθηκε μέσω της ΝSΡΑ.
- Τον Απρίλιο 2020, με διάθεση άνευ κόστους από το υπουργείο Υγείας μέσω της 441 ΑΒΥΥ, 194.000 τεμ. χειρουργικής μάσκας.
- Τον Σεπτέμβριο 2020, προμήθεια 500.000 τεμαχίων χειρουργικής μάσκας, συνολικής αξίας 40.545Euro (ΕΥΡΩ) με ανάδοχο την εταιρεία «ΒΒD Λαινιώτης ΑΕΒΕ»
- Προμήθειες μικρότερων ποσοτήτων μασκών διενεργήθηκαν και σε τοπικό επίπεδο, από επί μέρους μονάδες της Π.Α. και το 251 ΓΝΑ, στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 2 παράγραφος 8 της ΠΝΠ 64Α'/14-03-2020, περί κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς της υγειονομικής κρίσης».
«Όλα τα παραπάνω υλικά διανεμήθηκαν και εξακολουθούν να διανέμονται, με μέριμνα των Γενικών Επιτελείων, στο προσωπικό των ΕΔ αλλά και στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Επιπλέον, συνεχίζεται η έκδοση και κοινοποίηση επικαιροποιημένων πληροφοριών καθώς και οδηγιών αντιμετώπισης κατά περίπτωση, για το νέο στέλεχος του Covid-19 (τρόπος μετάδοσης της νόσου, συμπτώματα, ορισμός ύποπτου κρούσματος, τρόποι προφύλαξης, πληροφορίες για τη νόσο από τον ΕΟΔΥ, κά), προς ενημέρωση των στελεχών και των υγειονομικών υπηρεσιών των ΕΔ. Σε κάθε περίπτωση, η εργώδης προσπάθεια του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας και των Γενικών Επιτελείων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης συνεχίζεται με αντικειμενικό σκοπό την προστασία της υγείας τόσο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και του οικογενειακού του περιβάλλοντος», κατέληξε.